Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποφάσεις για εισηγμένες - αλλαγή ”Μεθόδου 6

Δύο αποφάσεις που διευκολύνουν στην εκκαθάριση των συναλλαγών εντός του χρόνου Τ+3 και συμβάλλουν στην βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών, έλαβε το Χρηματιστήριο Αθηνών στοχεύοντας στην δημιουργία ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΧΑ: Αποφάσεις για εισηγμένες - αλλαγή ”Μεθόδου 6
Δύο αποφάσεις που διευκολύνουν στην εκκαθάριση των συναλλαγών εντός του χρόνου Τ+3 και συμβάλλουν στην βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών, έλαβε το Χρηματιστήριο Αθηνών στοχεύοντας στην δημιουργία ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ του Χρηματιστηρίου, οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να συνδράμουν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης κυρίως των ξένων επενδυτών στις αγορές του ΧΑ.

Η σκοπιμότητά τους είναι να ρυθμίσουν την διαδικασία (σημερινή ”Μέθοδος 6”) επίλυσης των προβλημάτων στην εκκαθάριση των συναλλαγών (Failed Trades).

Οι προσθήκες αυτές στο κανονιστικό πλαίσιο εντάσσονται σε μια σειρά ενεργειών που γίνονται από την διοίκηση του ΧΑ για την προσέλκυση επενδυτών, την ενίσχυση των συναλλαγών, και την δημιουργία ελκυστικότερης και πιο ευέλικτης αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ του ΧΑ στην σημερινή συνεδρίαση αποφάσισε τα εξής:

1. την αναθεώρηση της ”Μεθόδου 6” προκειμένου να διευκολυνθεί η επιτυχής εκκαθάριση του συνόλου των συναλλαγών εντός του χρόνου Τ+3 και να μειωθεί το κόστος επίλυσης των προβλημάτων στην εκκαθάριση.

Επίσης με την αναθεώρηση της διαδικασίας εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη επίλυση των προβλημάτων της εκκαθάρισης για τις συναλλαγές εκείνες, για τις οποίες στο διάστημα που μεσολάβησε από την ημέρα πραγματοποίησης της συναλλαγής μέχρι την ημέρα εκκαθάρισής της, έχει αποκοπεί κάποιο δικαίωμα ή το μέρισμα.

2. την δημιουργία ενός νέου προϊόντος δανεισμού τίτλων στην Αγορά Παραγώγων (Συμβόλαιο Επαναγοράς Ειδικού Τύπου ή STRAs). Με το προϊόν αυτό (Special Type Repurchase Agreement) το κάθε μέλος μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις παράδοσης μετοχών που πηγάζουν από την ”προβληματική” συναλλαγή ( failed trade) στην υποκείμενη αγορά.



Ταυτόχρονα οι αποφάσεις αυτές αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί ότι απασχολούν τους διεθνείς επενδυτές όπως προέκυψε από την αξιολόγηση που διενήργησε στο σύνολο των ανεπτυγμένων αγορών ο οίκος FTSE.

Για την εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων χρειάζεται να επέλθουν αλλαγές στους Κανονισμούς του ΧΑ, του ΚΑΑ και της ΕΤΕΣΕΠ για τις οποίες απαιτείται η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς επίσης και αλλαγή στον Κανονισμό του ΣΑΤ.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη σημερινή του συνεδρίαση, πέραν των προηγουμένων αποφάσεων, προέβη στα ακόλουθα:



1. Αποφάσισε να εισηγηθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την τροποποίηση της απόφασης 2/216/17-5-2001 για τις ανοιχτές πωλήσεις, ώστε σε περίπτωση που καταρτίζεται σύμβαση ανοιχτής πώλησης αυτή να εισάγεται στο σύστημα συναλλαγών σε τιμή μεγαλύτερη ή ίση με την τιμή της τελευταίας καταρτισθείσας συναλλαγής.

Διευκρινίζεται, ότι ο υφιστάμενος σήμερα περιορισμός προσδιόριζε ότι η τιμή των εντολών ανοικτής πώλησης έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από την τιμή της τελευταίας συναλλαγής.

2. Εξέτασε και ενέκρινε με προϋποθέσεις το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρίας ”ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.” για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο η εταιρία ”ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.” προβαίνει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου εκδίδοντας 31.428.570 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων κατόχων κοινών μετοχών και τιμή διάθεσης 0,70 ευρώ, με αναλογία 0,74940644 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ανά 1 παλαιά κοινή μετοχή (0,74940644 ν / 1π)

3. Ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 102.445 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”ALPHA BANK A.E.” που προέκυψαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από Στελέχη της Τράπεζας .

4. Ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 892.670 νέων κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας ”ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ A.E.” που προέκυψαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, λόγω άσκησης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από στελέχη της εταιρίας.

5. Ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 10.038.060 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, σε αντικατάσταση των 25.095.150 υφισταμένων κοινών ονομαστικών μετοχών, της εταιρίας ”ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ Η/Υ Α.Ε.Β.Ε.” που προκύπτουν από το reverse split.

6. Ενημερώθηκε για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ”ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.” από 5,25 ευρώ σε 5,77 ευρώ, και, επίσης, την αλλαγή του διακριτικού της τίτλου σε ”GENIKI BANK”.

7. Ενημερώθηκε. για τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ”ΔΙΑΣ Α.Ε.Ε.Χ” από 2,64 ευρώ σε 1,01 ευρώ.

8. Ενημερώθηκε για την αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ”ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ Α.Β.Ε.Ε.” από 0,84 σε 1,84 Ευρώ.

9. Ενημερώθηκε για τα πληροφοριακά σημειώματα:

a. Της εταιρίας ”Ι.ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι.ΛΑΠΠΑΣ Α.Ε.” σχετικά με την εξαγορά του 100% της θυγατρικής της εταιρίας ”ΥΙΟΙ Ε.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.” και την επικείμενη συγχώνευση με απορρόφηση .

b. Της εταιρίας ”ΥΙΟΙ Χ.ΚΑΤΣΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε.” σχετικά με την συγχώνευση με απορρόφηση της κατά 100% θυγατρικής της εταιρίας ”CIBUS Α.Ε.”.

c. Της εταιρίας ”ΕΛΛΗΝΙΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΙ Α.Β.Ε.Ε.”, σχετικά με την συγχώνευση με απορρόφηση των κατά 100% θυγατρικών της εταιριών ”ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε.”, ”ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ”, ”ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΑΡΥΜΝΑΣ Α.Ε.”, ’ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.ΒΑΚΡΙΝΟΣ Α.Ε.”, ”ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Δ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α.Ε.”, ”ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΒΟΥΡΛΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.”

10. Ενέκρινε την έναρξη ειδικής διαπραγμάτευσης επί των κοινών μετοχών των κάτωθι εισηγμένων εταιριών:

a. ”ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ” από 21/12/2004 και ”INTERFISH ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ ΑΕ” από 21/12/2004, με Ειδικό Διαπραγματευτή την ”ARTION ΑΧΕΠΕΥ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v