Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τέσσερις λόγοι του προεκλογικού ράλι

Κάτω από ποιες συνθήκες, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να ελπίζει σε συνέχιση της ανοδικής πορείας του Γενικού Δείκτη και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Τα υπέρ και τα κατά των τραπεζικών τίτλων.

ΧΑ: Οι τέσσερις λόγοι του προεκλογικού ράλι
Η χθεσινή εκτίναξη του Γενικού Δείκτη, και μάλιστα με ισχυρό όγκο συναλλαγών, έδειξε μετά από πολύ καιρό το πόσο σημαντικά θα μπορούσε να επηρεαστεί το επίπεδο τιμών των ελληνικών μετοχών αν για κάποιο λόγο άλλαζε η μέση επενδυτική ψυχολογία.

Κατά την τελευταία εβδομάδα (από Πέμπτη σε Πέμπτη), ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 12%, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης 16%, ενώ οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί πάνω από 40%!

Αλήθεια είναι πως ορισμένοι συνέδεσαν το χθεσινό ισχυρό rebound στο ταμπλό με τη διαρροή δημοσκοπήσεων. Ανεξάρτητα από το πόση βάση έχουν τέτοιες φημολογίες, αυτό που διαφάνηκε είναι πως η χρηματιστηριακή αγορά θα έδειχνε σαφή δείγματα ικανοποίησης:

Αν προέκυπτε κυβέρνηση από την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.

• Ανεξαρτήτως της σύνθεσης της επόμενης κυβέρνησης, αν πειθόταν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει σίγουρα στη ζώνη του ευρώ.
 
• Αν πειθόταν πως θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μια σχετικά ομαλή χρηματοδότηση στην οικονομία και ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τους επόμενους 6-9 μήνες οι αυτοχρηματοδοτούμενοι οδικοί άξονες που έχουν διακοπεί από την άνοιξη του 2010 και κάποια, έστω, από τα έργα του ΕΣΠΑ.

Γιατί όμως κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογηθεί ένα μετοχικό ράλι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας; Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για αρκετούς λόγους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι εξής:

Πρώτον, οι τιμές πολλών μετοχών εισηγμένων έχουν σε κάποιο βαθμό -σε σημαντικό, κατά την πλειονότητα- ενσωματώσει την πιθανότητα φυγής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε να προκύψει από τους τρέχοντες δείκτες αποτίμησης αρκετών εξαγωγικών χαρτιών, που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και έχουν ανοδικές προοπτικές.

Δεύτερον, οι τρέχουσες αποτιμήσεις πολλών ομίλων έχουν επηρεαστεί έντονα πτωτικά όχι τόσο από τις οικονομικές τους επιδόσεις, αλλά από το γεγονός ότι πρέπει μέσα στους επόμενους 3-18 μήνες να αναχρηματοδοτήσουν ένα σημαντικό κομμάτι των δανειακών τους υποχρεώσεων. Οι περιπτώσεις των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Folli Follie Group είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Αν λοιπόν διαφανεί πως τους επόμενους μήνες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να επανακεφαλαιοποιηθεί και να ομαλοποιήσει τους όρους χρηματοδότησης τουλάχιστον προς τις υγιείς επιχειρήσεις, τότε κάμποσες μετοχές του Χ.Α. μπορούν να διεκδικήσουν σαφώς ανώτερα επίπεδα τιμών.

Τρίτον, η επανεκκίνηση των έργων που έχουν σταματήσει, καθώς και η προώθηση κάποιων τουλάχιστον από το ΕΣΠΑ είναι σε θέση να κάνει κάμποσες εισηγμένες (και πολύ περισσότερες μη εισηγμένες) να… τρέχουν και να μη φτάνουν.

Με την κρατική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ να έχει περιοριστεί μόλις στο 5%, είναι αδιανόητο το ελληνικό δημόσιο να μην κάνει τα πάντα για να προχωρήσουν τα έργα (για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, καταβάλλει μόλις τα 5, όταν την ίδια χρονιά εισπράττει πολλαπλάσια ποσά από τον αντίστοιχο ΦΠΑ και από τις λοιπές φορολογίες που θα προκύψουν, πέρα από την αναπτυξιακή διάσταση των έργων).

Μιλάμε για μεγάλες και μεσαίες κατασκευαστικές εταιρείες, για ομίλους πληροφορικής, αλλά και για δεκάδες άλλες εισηγμένες που επηρεάζονται έμμεσα (τσιμεντοβιομηχανίες, μεταλλουργίες, ΕΛΤΡΑΚ, Alpha Grissin, Γενική Εμπορίου κ.ά.).

Το θέμα των τραπεζών

Εντύπωση βέβαια προκάλεσε χθες η μεγάλη (διψήφια) άνοδος που σημείωσαν οι τίτλοι των τραπεζών.

Αν και πολλοί παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τις προοπτικές των τραπεζικών τίτλων (και όλοι υποστηρίζουν πως αρκετά πράγματα απομένουν ακόμη να διευκρινιστούν), υπάρχουν ορισμένοι που προχωρούν σε διαφορετικές σκέψεις.

Αν για παράδειγμα, λένε, η Alpha Bank αποτιμάται σήμερα στο ταμπλό γύρω στα 630 εκατ. ευρώ, η αποτίμηση αυτή θα ενισχυθεί με το ύψος των κεφαλαίων που τελικά θα καταβάλει το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ.

Το ποσό αυτό δεν είναι γνωστό, ωστόσο αν δεν επιβεβαιωθεί το σενάριο της δραχμής και η οικονομία συνεχίσει την πορεία της με σχετικά ομαλά τρόπο, τότε θα προκύψει για την Alpha Bank (και για τις άλλες τράπεζες φυσικά) αποτίμηση που θα είναι πολύ πιο χαμηλή από εκείνη του 2007 και μάλιστα με την τράπεζα κεφαλαιακά ισχυρή (η μέγιστη χρηματιστηριακή αξία του 2007 υπολογίζεται πως θα ξεπερνούσε τα 12 δισ. ευρώ, αν συνεκτιμούνταν και οι δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια).

Βέβαια, η κατάσταση στην ελληνική πραγματική ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται σήμερα από κάμποσες προκλήσεις και από σημαντικές αβεβαιότητες, όμως σύμφωνα με τους αισιόδοξους η ελληνική οικονομία έχει -πέραν των άλλων- και ευκαιρίες για σταδιακή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Προφανώς, βέβαια, απομένουν πολλά να γίνουν στην πράξη σε σχέση με τόσα πολλά που προσδοκά η επενδυτική κοινότητα για τους επόμενους μήνες. Γι' αυτό και η τρέχουσα ανοδική κίνηση του Χ.Α. χαρακτηρίζεται από όλους εύθραυστη και σαφώς αναστρέψιμη.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v