Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Αποδοτική» η αγορά ιδίων μετοχών

Υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη καταγράφουν οι τίτλοι των εταιρειών που προχωρούν σε αγορά ιδίων μετοχών τους. Πού οφείλεται η άνοδος. Το θέμα της στρέβλωσης της αγοράς. Ενδεικτικός πίνακας με αποδόσεις.

ΧΑ: «Αποδοτική» η αγορά ιδίων μετοχών
Σαφή υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχουν επιδείξει το τελευταίο εξάμηνο οι τίτλοι των εταιρειών εκείνων που έχουν αποφασίσει τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών τους.

Έτσι, ενώ ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο εξάμηνο (από τις 24 Ιανουαρίου έως και τις 24 Ιουλίου) έχει υποχρεωθεί σε σημαντική πτώση (από τις 703,4 στις 586,64 μονάδες), οι περισσότεροι τίτλοι των οποίων οι εταιρείες προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών έχουν καταγράψει άνοδο το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όπως λοιπόν προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα. από τις 24 Ιανουαρίου έως και τις 24 Ιουλίου 2012, η Autohellas έχει κερδίσει στο ταμπλό 5,7%, η Eurobank Properties 13,2%, η Quest Holdings 18,5%, η εταιρεία πληροφορικής MLS 6,4%, τα Πλαστικά Θράκης 28,2%, η Κυριακίδης Μάρμαρα 68,5%, η ΕΛΤΡΑΚ 24,5% κ.λπ.

Αντίθετα, πτώση το ίδιο χρονικό διάστημα σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών Sarantis (-5,9%) και Revoil.

Σύμφωνα με παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, η σχετική υπεραπόδοση που παρουσιάζουν οι παραπάνω μετοχές ενδεχομένως να οφείλεται σε έναν ή σε περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες:

• Στην ύπαρξη σταθερού αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μια χρηματιστηριακή αγορά που σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από τον πολύ μικρό όγκο των συναλλαγών της. Πάντως, ο χρηματιστηριακός κανονισμός θέτει όρια στο μέγεθος της δυνατότητας απόκτησης ιδίων μετοχών, προκειμένου να αποφεύγονται ανεπιθύμητες καταστάσεις.

• Η αγορά πιστεύει πως όταν η διοίκηση μιας εταιρείας αποφασίσει να προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών τότε συνήθως θεωρεί την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό υποτιμημένη και ευκαιρία για τοποθετήσεις. Η θεώρηση αυτή είναι εύλογη, όμως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στην πράξη πως σε βάθος χρόνου οι εταιρείες έχουν αναγκαστεί να εγγράφουν αρνητικές υπεραξίες από τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις τους.

• Αρκετές από τις εταιρείες αυτές έχουν επιδείξει ισχυρή αμυντική στάση απέναντι στην οικονομική κρίση, είτε ανεβάζοντας τις επιδόσεις τους, είτε διατηρώντας ένα ικανοποιητικό ύψος κερδοφορίας

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η διαδικασία της αγοράς ιδίων μετοχών αποτελεί στρέβλωση για την αγορά και όποιος βασικός μέτοχος θεωρεί υποτιμημένη την τιμή της μετοχής του μπορεί κάλλιστα να παρέμβει αγοραστικά μέσα από το ταμπλό του Χ.Α.

Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες βλέπουμε κατά καιρούς αγοραστικές παρεμβάσεις των βασικών τους μετόχων συγκαταλέγονται η J&P Άβαξ, η Γενική Εμπορίου, η Marfin Investment Group, οι Μινωικές Γραμμές, η Μηχανική, η Βαλκάν, η PC Systems κ.ά.


Χ.Α.: Πορεία μετοχών το τελευταίο εξάμηνο

Εταιρεία

Μεταβολή

Autohellas

5,70%

Eurobank Properties

13,20%

Quest Holdings

18,50%

MLS

6,40%

Sarantis

-5,90%

Πλαστικά Θράκης

28,20%

Κυριακίδης Μάρμαρα

68,50%

ΕΛΤΑΚ

24,50%

Έλαστρον

4,85%

REVOIL

-17,50%



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v