Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι σούπερ αποδόσεις & τα νέα φαβορί

Εγχώρια υπόθεση το πρόσφατο ράλι, ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια η εκτίναξη του όγκου συναλλαγών. Τι χαρακτηριστικά έχουν οι τίτλοι που προσελκύουν το ενδιαφέρον. Οι μεγάλοι κερδισμένοι.

ΧΑ: Οι σούπερ αποδόσεις & τα νέα φαβορί
Η ανοδική διάθεση στο Χ.Α. εδώ και 4 μήνες, παρά τις καθυστερήσεις στις συζητήσεις με την τρόικα, έχει φέρει σημαντική αύξηση τιμών σε πολλές μετοχές.

Σε πολλές περιπτώσεις η εντυπωσιακή άνοδος στην τιμή συνοδεύεται και από εκρηκτική μεταβολή στην αξία των συναλλαγών και στην εμπορευσιμότητα στη διάρκεια της περιόδου, σημαντική ένδειξη για βιώσιμη άνοδο των μετοχών. 

Έπειτα από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε κάτω από το 50%, στοιχείο που δείχνει ότι το ράλι παραμένει εγχώρια υπόθεση.

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών δικαίως έχει στραφεί στους τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τα εξής χαρακτηριστικά: εξωστρέφεια στο μίγμα των πωλήσεών τους, καλές ταμειακές ροές και χαμηλοί πολλαπλασιαστές εσωτερικής αξίας, σε σχέση τόσο με τις ξένες εταιρείες όσο και με τον ιστορικό μέσο όρο τους.

Από την άλλη πλευρά, η έκρηξη των τιμών και της αξίας συναλλαγών για κάποιες άλλες μετοχές των μικρότερων κατηγοριών δεν φαίνεται να συνοδεύεται από σημαντικές ειδήσεις ή εξελίξεις, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά.

Οι δείκτες

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλότερα επίπεδά του, στις 5 Ιουνίου 2012, είναι σχεδόν 75%, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο η απόδοσή του προσεγγίζει το 30%. Περισσότερο κερδισμένος είναι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid Cap με +42%, αφού από τις αρχές Ιουνίου, όταν ο Γενικός Δείκτης «έφερνε βόλτες» στις 470 μονάδες, ο Midcap βρισκόταν στις 450 μονάδες.

Σε γενικές γραμμές, οι τίτλοι με τις υψηλότερες αποδόσεις είδαν ισχυρή αύξηση και στις συναλλαγές τους, ενώ, στον αντίποδα, «τιμωρήθηκαν» μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης με μικρό όγκο συναλλαγών.

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο τρίμηνο κινήθηκαν ανοδικά με εξαίρεση τους τίτλους ΟΠΑΠ, Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου. Παράλληλα, οι μετοχές του Midcap διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα με μοναδικές εξαιρέσεις στο τρίμηνο τους τίτλους των Κέκροψ, Επίλεκτος, Δρομέας, Pasal, EBZ, Dionic και MLS.

Η εξέλιξη στον όγκο των συναλλαγών σε τεμάχια τον τελευταίο μήνα είναι ανοδική. Η απόδοση του δείκτη των blue chips από τα χαμηλά της αγοράς τον Ιούνιο είναι 78,3%, για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η αντίστοιχη αύξηση είναι 105,5% και για τον Γενικό Δείκτη74,2%.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες σε απόδοση από τα χαμηλά του Ιουνίου είναι η Alpha Bank και η Eurobank. Οι αποδόσεις τους είναι άνω του 300%, αφού από τα 42 και τα 29 λεπτά αντίστοιχα, οι τιμές στο ταμπλό -συνεπικουρούμενες από τον πρώτο κύκλο των συγχωνεύσεων- έχουν ανέλθει στα 1,89 ευρώ και 1,20 ευρώ αντίστοιχα.

Στην περίπτωση της Alpha Bank η εμπορευσιμότητα για το Σεπτέμβριο δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, μόλις 2% σε σχέση με το μέσο όρο του έτους, ενώ για την Eurobank η αύξηση του 28% στα τεμάχια του Σεπτεμβρίου είναι από τις μικρότερες ανάμεσα στις μετοχές του εικοσάρη.

Την πιο εντυπωσιακή αύξηση στον όγκο συναλλαγών εμφανίζει η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 225% άνοδο και με μέσο όγκο συναλλαγών 859.000 κομμάτια από 264.000 κατά τον μέσο όρο όλου του 2012. Η απόδοσή της από το χαμηλό της στις 5 Ιουνίου είναι 173%.

Ιδιαίτερα υψηλή αύξηση στον όγκο συναλλαγών εμφανίζει και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει αυξήσει 1,7 φορά τον όγκο συναλλαγών της. Η απόδοσή της από τα χαμηλά της είναι +159% και +111% στο τρίμηνο, ωστόσο απέχει ακόμα 28% από τα υψηλά της στο 0,68 ευρώ ανά μετοχή.

Η μετοχή της Folli Follie Group έχει ανεβάσει ρυθμό στο ταμπλό του Χ.Α. και απέχει πλέον λιγότερο από 10 λεπτά από τα υψηλά δωδεκαμήνου. Οι συναλλαγές τον προηγούμενο μήνα ήταν 60% υψηλότερες και η απόδοσή της στο τρίμηνο είναι +72%. Η Morgan Stanley θέτει την τιμή-στόχο στα 9 ευρώ, ενώ η υπογραφή της συμφωνίας με την Dufry εξαλείφει μεγάλο μέρος του υφιστάμενου δανεισμού της.

Η ΔΕΗ, παρά την «εκτόξευσή» της στο ταμπλό του Χ.Α. από το 1,18 ευρώ στα 3,95 ευρώ ανά μετοχή, παραμένει χαμηλά σε σχέση με το υψηλό της, που είναι τα 6,7 ευρώ ανά μετοχή. Η απόδοσή της στο τελευταίο τρίμηνο είναι σχεδόν 50%.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, που συνεχίζει να υπεραποδίδει της αγοράς, τις κορυφαίες αποδόσεις στο τρίμηνο εμφανίζουν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 107% και 83% αντίστοιχα. Οι όγκοι των συναλλαγών τους έχουν υπερδιπλασιαστεί και απέχουν πλέον μια ανάσα από τα υψηλά δωδεκαμήνου.

Όσον αφορά τη ΣΙΔΕΝΟΡ, με απόδοση άνω του 80% στο τρίμηνο, έχει τριπλασιάσει τον όγκο των συναλλαγών της τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον μέσο όρο του έτους, ενώ απέχει 33% από τα υψηλά του 1,89 ευρώ.

Στους κερδισμένους τόσο η Intracom όσο και η Intralot. Για την πρώτη οι συναλλαγές σε τεμάχια έχουν υπερδιπλασιαστεί και η απόδοση κινείται στο +80% στο τρίμηνο και σε νέα υψηλά έτους, ενώ για τη δεύτερη η απόδοση στο τρίμηνο ξεπερνά το 70% και οι συναλλαγές έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά.

Ωστόσο, την υψηλότερη μεταβολή στον όγκο συναλλαγών από τις μετοχές του δείκτη FTSE/ASE Midcap εμφανίζει η AS Company, με κεφαλαιοποίηση 6 εκατ. ευρώ, αφού από 16.000 τεμάχια κατά μέσο όρο το τελευταίο δωδεκάμηνο, ο Σεπτέμβριος έκλεισε με 114.000 τεμάχια. Η μετοχή κινείται με +21% στο τρίμηνο και απέχει 16% από τα υψηλά της.

Σχετικά με τη Fourlis, για την οποία το β΄ εξάμηνο μπορεί να τελειώσει ελαφρώς καλύτερα από το α΄ σε οικονομικό επίπεδο, η απόδοση είναι περί το 58% στο τρίμηνο και απέχει ακόμα 48% από τα υψηλά έτους, με παράλληλη άνοδο κατά 1,6 φορά περίπου των τεμαχίων που πραγματοποιεί καθημερινά.

Επιπρόσθετα, πολύ ισχυρή άνοδο στον όγκο συναλλαγών τους έχουν εμφανίσει και άλλες μετοχές που δεν συμμετέχουν στους δύο παραπάνω δείκτες. Η Αιολική ΑΕΕΧ πραγματοποίησε 9 περίπου φορές μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών απ’ ό,τι στο δωδεκάμηνο, ενώ η απόδοσή της στο τρίμηνο είναι μόλις 19% όταν ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει κατά 29%.

Τέλος, τα Πλαστικά Θράκης, η Eurodrip, η Κρι Κρι και μερικές ακόμα έχουν υπερδιπλασιάσει τις συναλλαγές τους σε τεμάχια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v