Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι εισηγμένες «ανακαλύπτουν» το χωράφι

Ολοένα και περισσότερες εισηγμένες εταιρείες εστιάζουν στις προοπτικές των αγροτικών καλλιεργειών και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον συγκεκριμένο κλάδο. Πέντε ενδεικτικές περιπτώσεις.

ΧΑ: Οι εισηγμένες «ανακαλύπτουν» το χωράφι
Ολοένα και περισσότερες εισηγμένες εταιρείες εστιάζουν στις προοπτικές των αγροτικών καλλιεργειών και στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση των Πλαστικών Θράκης, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε η ίδρυση της θυγατρικής Θερμοκήπια Θράκης στην Ξάνθη, με στόχο την παραγωγή ντομάτας. Το αρχικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, μια άλλη εισηγμένη, η Ικτίνος Μάρμαρα, είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των αγροτικών προϊόντων και κυρίως στην εξαγωγή λαδιού και κρασιού στην Κίνα. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, είχε έρθει και σε επαφή με αγροτικό συνεταιρισμό από τη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες μας, το επιτελείο εισηγμένης εταιρείας του μεταλλουργικού κλάδου ερευνά τη δυνατότητα διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου της με νέες δραστηριότητες και σε αυτές συγκαταλέγεται και ο αγροτικός τομέας. Βέβαια, ακόμη δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν οι συγκεκριμένες θα ενταχθούν στον εισηγμένο όμιλο ή θα αποτελέσουν προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες των βασικών μετόχων.

Δεδομένη επίσης είναι η εστίαση του ενδιαφέροντος στον πρωτογενή τομέα από την εταιρεία Επίλεκτος. Ο όμιλος πιστεύει στις προοπτικές της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα και της περαιτέρω επεξεργασίας της παραγωγής αυτής, με στόχο είτε τις εξαγωγές είτε την υποκατάσταση των εισαγωγών.

Έτσι, η Επίλεκτος όχι μόνο συνεχίζει να δραστηριοποιείται στους τομείς του βάμβακος και του νήματος, αλλά επιπλέον διεκδικεί την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αποσκοπώντας στην αύξηση της παραγωγής και στην υποκατάσταση ποσοτήτων ζάχαρης που σήμερα εισάγονται.

Έμφαση στον πρωτογενή τομέα δίνει και η Κορρές Φυσικά Προϊόντα, καθώς η εταιρεία συνεργάζεται με αγροτικούς συνεταιρισμούς και τοπικές κοινωνίες με σκοπό τη συλλογή και χρήση εξειδικευμένων αγροτικών προϊόντων. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι μέχρι τώρα συνεργασίες στα προϊόντα της μαστίχας και του κρόκου, με τον εισηγμένο όμιλο να ενδιαφέρεται και για νέες σχετικές συνεργασίες.

Στις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν μέσα από καινοτομίες στον αγροτικό τομέα αναφέρθηκε πέρυσι -μιλώντας σε συνέδριο- και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Αριστείδης Μπελλές, σημειώνοντας πως μια τέτοια καινοτομία ήταν και οι ιχθυοκαλλιέργειες, από τις οποίες η Ελλάδα σήμερα αποκομίζει μεγάλα ποσά συναλλάγματος και πολλές θέσεις εργασίας, κυρίως στην περιφέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v