Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό ”σοκ” σε Ιδια κεφάλαια - κέρδη 2004

Τα αναμορφωμένα λογιστικά στοιχεία των εισηγμένων για τη χρήση του 2004 μετά τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Χρηματιστήριο. Δείτε το σχετικό αρχείο excel ”Λογιστικά – Αναμορφωμένα 31/12/04”.

Ισχυρό ”σοκ” σε Ιδια κεφάλαια - κέρδη 2004
Τα αναμορφωμένα λογιστικά στοιχεία των εισηγμένων για τη χρήση του 2004 μετά τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Χρηματιστήριο.

Από μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει ότι η υιοθέτηση των παρατηρήσεων των ορκωτών λογιστών οδήγησε 54 εισηγμένες εταιρίες να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τα ίδια κεφάλαιά τους περισσότερο από 30%.

Μάλιστα για εξι (6) εισηγμένες τα αναμορφωμένα προς τα κάτω ίδια κεφάλαια μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 105%. Πρόκειται για τις εταιρίες Κλωστήρια Κορίνθου (- 106%), Elephant (- 116%), Plias (- 133%), SeaFarm Ionian (- 163%), Ιntersonic (- 196%) και Αlfa Alfa Energy (- 512%).

Οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών είχαν επιπτώσεις και στα καταρχήν ανακοινωθέντα μεγέθη του 2004 των εισηγμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ οι 5 εισηγμένες ”πρωταθλητές” στην προς τα κάτω αναμόρφωση των προ φόρων κερδών του 2004 είναι οι: Βαρβαρέσος (πτώση 3.791%), Lamda (2.760%), LogicDis (1.942%), Σελόντα (1.582%) και Elbisco (1.531%).

Τα χρήσιμα αυτά στοιχεία εντάσσονται στην προσπάθεια του ΧΑ για την αναβάθμιση της πληροφόρησης των εισηγμένων προς το επενδυτικό κοινό και αφορούν το σύνολο των στοιχείων με ημερομηνία 31/12/2004 που απέστειλαν οι εισηγμένες εταιρίες, σύμφωνα με την απόφαση 42 του Δ.Σ. του Χ.Α. (”Φόρμα Πρόσθετων Στοιχείων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης”).

Για την καλύτερη κατανόηση και αξιοποίηση των στοιχείων, ακολουθεί μία συνοπτική περιγραφή των 6 ενοτήτων της Φόρμας:

α) Μεταβολή βασικών Μεγεθών: Παρουσίαση των βασικών οικονομικών στοιχείων που εμφανίζουν απόκλιση άνω του 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα της περσινής περιόδου,

β) Στοιχεία Ισολογισμού: Ανάλυση ορισμένων επιμέρους λογαριασμών της ”κατάστασης αποτελεσμάτων” και ”ισολογισμού”, που δεν παρουσιάζονται στις περιπτώσεις που οι εταιρίες επιλέγουν τη δημοσίευση πρωτοβαθμίων λογαριασμών,

γ) Αναμορφωμένα Στοιχεία & Μέσος Σταθμ. Αρ. Μετοχών: Παρουσιάζεται η αναμόρφωση των αποτελεσμάτων και των ιδίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τις τυχόν σημειώσεις της οικονομικής - λογιστικής κατάστασης και τις παρατηρήσεις που υπάρχουν στο πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή. Επίσης εμφανίζεται ο μέσος σταθμισμένος αριθμός μετοχών της εισηγμένης εταιρίας για 5 συνεχόμενες χρήσεις.

δ) Επιπρόσθετες πληροφορίες για σημαντικές μεταβολές και άλλα εταιρικά γεγονότα όπως ενδεικτικά: μεταβολές στις λογιστικές αρχές και τον τρόπο αποτίμησης, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, απώλεια σημαντικών πελατών ή/και προμηθευτών, τυχόν διαφορές των δημοσιευμένων μεγεθών σε σχέση με τις προβλέψεις που έχουν γίνει κ.α.

Εκτός από τις προαναφερόμενες ενότητες, στη Φόρμα έχουν δημιουργηθεί δύο πεδία με τίτλους ”’Συμπληρωματικά Σχόλια Εταιρίας” και ”Σχετικές Ανακοινώσεις” στις οποίες έχουν συμπεριληφθεί τυχόν σχόλια της εταιρίας ή οι απαντήσεις των εταιριών σε ερωτήματα του Χ.Α., όσον αφορά στην παροχή διευκρινίσεων για επιμέρους στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί στη Φόρμα Πρόσθετων Στοιχείων.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά τα λογιστικά και αναμορφωμένα αποτελέσματα και ίδια κεφάλαια των εταιριών με στοιχεία 31.12.04, το Χρηματιστήριο έχει συγκεντρώσει σε ξεχωριστό αρχείο τα στοιχεία αυτά ανά εταιρία, παρουσιάζοντας και τις ποσοστιαίες μεταξύ τους αποκλίσεις

* Το αρχείο excel ”Λογιστικά – Αναμορφωμένα 31/12/04” δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v