Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά: Καμπάνα 7,8 εκατ. ευρώ για Ρόκα

Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 7,8 εκατ. ευρώ σε τρία φυσικά πρόσωπα - βασικούς μετόχους της Ρόκας - για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης σε συνδυασμό με μηνυτήρια αναφορά επέβαλε η Κεφαλαιαγορά. Επίσης υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά μελών ΔΣ και ορκωτού λογιστή της Δυναμική Ζωή. Παρέμβαση για Ipirotiki. Δύο νέες εισαγωγές στο ΧΑ.

Κεφαλαιαγορά: Καμπάνα 7,8 εκατ. ευρώ για Ρόκα
Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 7,8 εκατομμυρίων ευρώ σε τρία φυσικά πρόσωπα για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης κατά τη διενέργεια συναλλαγών σε μετοχές της εταιρίας Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας –Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ, επέβαλε η Κεφαλαιαγορά.

Ειδικότερα:

α) Στον Πρόεδρο και βασικό μέτοχο κ. Χρήστο Ρόκα επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.400.000 ευρώ επειδή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για την πώληση σημαντικού πακέτου μετοχών της εταιρίας ”Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας – Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ” προς την ισπανική Iberdrola S.A. προέβη σε κατάρτιση σημαντικού ύψους συναλλαγών, εκμεταλλευόμενος εμπιστευτική πληροφόρηση.

β) Στον Αντιπρόεδρο και βασικό μέτοχο κ. Γεώργιο Ρόκα επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.100.000 ευρώ επειδή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για την πώληση σημαντικού πακέτου μετοχών της εταιρίας ”Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας – Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ” προς την ισπανική Iberdrola S.A. προέβη σε κατάρτιση σημαντικού ύψους συναλλαγών για λογαριασμό του, καθώς και για λογαριασμό της εταιρίας ”Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας – Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ”, εκμεταλλευόμενος εμπιστευτική πληροφόρηση.

γ) Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ματθαίο Τρούλη επέβαλε πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ, επειδή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για την πώληση σημαντικού πακέτου μετοχών της εταιρίας ”Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας – Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ” προς την ισπανική Ιberdrola S.A. προέβη για λογαριασμό της εταιρίας ”Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας – Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ” σε κατάρτιση συναλλαγών, εκμεταλλευόμενος εμπιστευτική πληροφόρηση.

Για την εκμετάλλευση της εμπιστευτικής πληροφόρησης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε και την επιβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά των τριών προαναφερόμενων προσώπων.

---- Μηνυτήρια αναφορά για Δυναμική Ζωή

Επίσης, η Κεφαλαιαγορά αποφάσισε την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά των μελών του Δ.Σ. και του τακτικού ορκωτού ελεγκτή της εταιρίας ”Δυναμική Ζωή Α.Ε.” για διασπορά ψευδών και ανακριβών πληροφοριών με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στις λογιστικές καταστάσεις του Α’ εξαμήνου του 2004 η εταιρία περιέλαβε συναλλαγή ύψους 3 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε την 30.6.2004 (τελευταία ημέρα του εξαμήνου) με θυγατρική εταιρία εξωτερικού (ελεγχόμενη 100%), με αποτέλεσμα την πλασματική προσαύξηση του κύκλου εργασιών και των αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Η ανωτέρω συναλλαγή για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί το οφειλόμενο τίμημα και η οποία αντιστοιχεί στο 55% του πραγματικού κύκλου εργασιών του εξαμήνου δεν ελήφθη υπόψη στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, όπως θα έπρεπε και δεν επισημάνθηκε από την εταιρία και τον ορκωτό της ελεγκτή.

---- Αίτημα για διαχειριστικό έλεγχο στην Ipirotiki

Επίσης, αποφάσισε την υποβολή αιτήματος στο Πρωτοδικείο για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου της εταιρίας ”Ipirotiki Software & Publications” λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην εταιρία και την έκθεση ελέγχου της περιόδου 1.1.2005 – 2.4.2005.

Για το ίδιο θέμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) τη διενέργεια ποιοτικού ελέγχου αναφορικά με το έργο του ορκωτού ελεγκτή της εταιρίας.

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος σχετικά με τις συναλλαγές επί των μετοχών της Ιpirotiki συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί σύντομα.

---- Ανάκληση αδειών - Νέες εισαγωγές στο ΧΑ

Επίσης, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ΑΕΛΔΕ Κλεισθένης και J.M.C. γιατί διαπιστώθηκαν παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών και την ομαλή λειτουργία της αγοράς, καθώς και την απαγόρευση λειτουργίας της Plus AEΛΔΕ διότι η εταιρία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την άρση των παραβάσεων της νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια σχετικού ελέγχου.

Προχώρησε επίσης στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου Gold, Standard Επενδυτική και Marfin Global Investments διότι παρήλθε η καταληκτική ημερομηνία (2.5.2005) για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής των μετοχών τους στο ΧΑ.

Τέλος, ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας Πειραιώς Επενδύσεις Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή και την εισαγωγή των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη εταιρία διαχείρισης ακινήτων του Ν.2778/99 που εισάγεται στο ΧΑ.

Επίσης, ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας Μοτοδυναμική ΑΕΕ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου και το διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στις εταιρίες Εurocorp ΑΧΕΠΕΥ, Ωμέγα Τράπεζα και Πειραιώς Σίγμα-Δεβλέτογλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v