Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «μποναμάς» Ντάισελμπλουμ και το σίριαλ της αξιολόγησης

Ανάσα Μαξίμου από τις εξελίξεις στα μέτρα για το χρέος και αντεπίθεση για τις δεσμεύσεις Τσακαλώτου. Οι επιφυλάξεις μέχρι… «να μιλήσει ο Σόιμπλε». Δεν φαίνεται φως στο τούνελ της β' αξιολόγησης. Το «χαρτί» του ΔΝΤ και τα «θέλω» της Μέρκελ.

Ο «μποναμάς» Ντάισελμπλουμ και το σίριαλ της αξιολόγησης

Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς του Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε «ανάσα» στην κυβέρνηση καθώς η εορταστική ραστώνη (που τηρούν με ευλάβεια οι «θεσμοί») άνοιξε με το «οκ» στις διαδικασίες για ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Κι ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε την παραμονή των Χριστουγέννων την απόφαση, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να «χαιρετήσει» την εξέλιξη, τουιτάροντας: «Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω».

Δεν λείπουν ωστόσο οι επιφυλακτικοί ευρω-παράγοντες, οι οποίοι περιμένουν να πει «την τελευταία λέξη» ο Β. Σόιμπλε και δεν στοιχηματίζουν ότι (αυτή η λέξη) θα συνάδει με το πνεύμα των ημερών.

Η ελληνική πλευρά πάντως παραμένει αισιόδοξη: κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι της ανακοίνωσης Ντάισελμπλουμ προηγήθηκε (το βράδυ της Παρασκευής) δική του τηλεφωνική επικοινωνία με τα μέλη του Eurogroup -επομένως και με τον κ. Σόιμπλε. «Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ‘αδειάσει’ τον Ντάισελμπλουμ και να έρθει σε ανοικτή ρήξη με τον Μοσκοβισί», λένε.

Στην αντεπίθεση για την υπεραπόδοση

Για το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου (που «ξεπάγωσε» τα βραχυπρόθεσμα) και, κυρίως, για τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τον «κόφτη» στις συντάξεις, εάν δεν επικυρωθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, τα ίδια κεντρικά στελέχη περνούν στην επίθεση: «Ο στόχος για το 2016 ήταν 0,50%,  έχει ήδη επιτευχθεί και αυτό που μένει να ‘κλείσουμε’ σε λίγες ημέρες είναι το ύψος της υπεραπόδοσης, από την οποία προέκυψε το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Συνεπώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ρίσκαρε το παραμικρό αποδεχόμενος την παραπάνω δέσμευση».

Σ' αυτό το πνεύμα άλλωστε κινήθηκε το Μαξίμου και το ΥΠΟΙΚ, πηγές των οποίων σημείωσαν ότι: 

* «Η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει και η επιστολή απλώς επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις».

* «Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές -που δεν μας αρέσουν…-, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο».

* «Όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Πλην άλλης ανατροπής, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 12 Ιανουαρίου, οπότε συνεδριάζει το EwG.

Αναφορικά, πάντως, με πληροφορίες που αναφέρουν ότι ζητήθηκε από κύκλους των δανειστών να βρεθούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ ύψους ως 150 εκατ. ευρώ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν ότι κανένα τέτοιο αίτημα δεν έφτασε στην ελληνική κυβέρνηση.

Σίριαλ η αξιολόγηση

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, την οποία αποκαλούν ήδη… σίριαλ.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή βάζει «ερωτηματικό» στην επιστροφή των «θεσμών» (σ.σ. ουδείς την προβλέπει πριν από τις 12 Ιανουαρίου), επισημαίνοντας ότι η «τύχη» της αξιολόγησης «είναι πολιτικό θέμα και όχι τεχνικό» -παρότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, π.χ. στα εργασιακά.

«Αν ο Σόιμπλε έχει σχέδιο να την αφήσει ανοικτή τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, που θα αποφασίσει το ΔΝΤ για την παραμονή του (και πώς) στο ελληνικό πρόγραμμα, θα βρίσκει συνεχώς προσκόματα», σημειώνει.

Ετερος κυβερνητικός παράγοντας πάντως τονίζει ότι η πλευρά Μέρκελ έκανε σαφές ότι η καγκελάριος θέλει την παραμονή του ΔΝΤ και το κλείσιμο της αξιολόγησης σύντομα. (σ.σ. ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτό το «σύντομα» δεν φτάνει… μέχρι τον Μάρτιο).

To «χαρτί» του ΔΝΤ

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το μείζον ερώτημα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Στο σημείο αυτό συγκλίνουν με την άποψη του κυβερνητικού παράγοντα στο ότι η Αγκελα Μέρκελ θέλει την «κανονική» συμμετοχή του Ταμείου -δηλαδή όχι σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. «Ας περιμένουμε να δούμε και τι θα πει ο Τραμπ», προσθέτουν, δείχνοντας με την επιφύλαξη αυτή την εκδοχή… του Μαρτίου. Και κάνοντας να «χλωμιάζει» περισσότερο το νέο ορόσημο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αυτό της 26ης Ιανουαρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για πρώτη φορά το 2017. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v