Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποδαρικό στη μέγγενη ΔΝΤ-Βερολίνου

Κυβερνητικά γενέθλια, με ή χωρίς… δώρο από το Eurogroup. Συγκρατημένη αισιοδοξία για (εντός Ιανουαρίου) κλείσιμο της αξιολόγησης. Διελκυστίνδα(;) ΔΝΤ-Βερολίνου για το χρέος και η παράμετρος Ντράγκι.

Ποδαρικό στη μέγγενη ΔΝΤ-Βερολίνου

Σε 25 ημέρες η κυβέρνηση Τσίπρα συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία. Στο ιδανικό σενάριο, θα γιόρταζε τη διάψευση των γνωστών προσδοκιών περί «αριστερής παρένθεσης» με πανηγυρικό τρόπο, εάν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου επικύρωνε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανοίγοντας τον δρόμο στην ποσοτική χαλάρωση, στη (δοκιμαστική) έξοδο στις αγορές και -ως εκ τούτων- στην έλευση σημαντικών επενδύσεων.

Ενδείξεις για happy end σε αυτό το Eurogroup ωστόσο δεν υπάρχουν. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr τις προηγούμενες ημέρες, προτιμούν να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία... με έμφαση στο «συγκρατημένη».

Δεδομένου ότι για τους «θεσμούς» η εορταστική ραστώνη κλείνει σήμερα, το κυβερνητικό επιτελείο παίρνει θέσεις μάχης για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να σχεδιάζει σειρά επαφών με αξιωματούχους-κλειδιά, πριν από την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων.

Οχι αξιολόγηση με «ουρές», λόγω ΕΚΤ

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι «όχι να κλείσει όπως όπως η αξιολόγηση, αλλά με τρόπο που να επιτρέπει στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση», διευκρινίζει κορυφαίος παράγοντας. Εξηγώντας ότι μία συμφωνία «με πολλές ουρές» (αστερίσκους) θα κρατήσει κλειστό τον δρόμο.

Ετερος «κεντρικός» υπουργός εκτιμά ότι ο Μάριο Ντράγκι θα εμφανισθεί «πολύ αυστηρός» το επόμενο διάστημα, πιέζοντας καταστάσεις... ή την κυβέρνηση προκειμένου να «τρέξουν» οι συζητήσεις και οι συμβιβασμοί.

Κομβικό σημείο θα αποτελέσει η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του χρέους -πιθανότατα αυτό θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου, αν και αναμενόταν τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που πρωταγωνιστούν στα της διαπραγμάτευσης, το περιεχόμενό της «θα δρομολογήσει τις εξελίξεις», καθώς στο θέμα του χρέους έχουν «κολλήσει» οι διαφορές μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου.

Εάν, όπως λένε, το ΔΝΤ θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα την έναρξη της συζήτησης πάνω (και) στα μεσοπρόθεσμα μέτρα (αφού για τα βραχυπρόθεσμα υπήρξε κατάληξη), τότε... «θα έχουμε πρόβλημα στην έκβαση της αξιολόγησης», δεδομένης της άρνησης του Βερολίνου να ανοίξει τέτοιο θέμα πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Κερδίζει πόντους η παράταση του «κόφτη»

«Στην περίπτωση που ΔΝΤ-Βερολίνο τα βρουν στο θέμα του χρέους, το ερώτημα είναι εάν θα εξαντλήσουν την "αυστηρότητά τους" στη δεύτερη προϋπόθεση που θέτει το Ταμείο για ένταξη στο πρόγραμμα, δηλαδή στα νέα μέτρα 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018», σημειώνει κεντρικός υπουργός.

Ο ίδιος επιμένει ότι η άρνηση της κυβέρνησης σ' αυτή την προϋπόθεση «είναι οριστική» -μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να έχει «ξεκόψει» κάθε σχετική συζήτηση με τους θεσμούς, προτρέποντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναζητήσουν, από κοινού με την Αθήνα, «εναλλακτικές».

Εσχάτως κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες (που είχε μεταφέρει το Euro2day.gr στις 19 Δεκεμβρίου) ότι μία κοινά αποδεκτή «εναλλακτική» έχει τίτλο: παράταση του «κόφτη» για τη διετία 2019-2020. «Αλλά χωρίς προσδιορισμό και ποσοτικοποίηση των μέτρων», όπως επιμένουν.

Διασύνδεση (και) με Κυπριακό

Κατά τις πληροφορίες, σ' αυτή τη φάση ο Αλέξης Τσίπρας δεν σχεδιάζει «κύκλο επαφών κορυφής» (πλην απροοόπτου...) καθώς θα δώσει προτεραιότητα στην πολυμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου.

Κατά κυβερνητική πηγή δε, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών -είτε για το Κυπριακό, είτε για τη διαπραγμάτευση. Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς ωστόσο θα γίνουν στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αλλωστε και η έκβαση του Κυπριακού θα επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς, κατά την ίδια πηγή, υπάρχουν «σημαντικοί ευρωπαϊκοί κύκλοι» που προκρίνουν τη γεωπολιτική ευστάθεια στην περιοχή έναντι «της λογιστικής».

Ιδιαίτερα σ' αυτή τη χρονική στιγμή, που η ΕΕ (και η ευρωζώνη) ετοιμάζεται για τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία (σ.σ. ανοίγει τον χορό), Γαλλία, ίσως Ιταλία και Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v