Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απολογισμός διετίας αντί για... «αριστερή παρένθεση»

«Οχι φόβος απέναντι στην ευθύνη», είναι η αποτίμηση του Α. Τσίπρα. Υπουργικές εξορμήσεις, κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον πρωθυπουργό, θεσμοθέτηση Κυβερνητικής Επιτροπής και... αγωνία στους βουλευτές για τον επικείμενο (νέο) συμβιβασμό.

Απολογισμός διετίας αντί για... «αριστερή παρένθεση»

«Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, που οδήγησαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αργά το βράδυ χθες, το Μαξίμου διένειμε οκτασέλιδο κείμενο με τίτλο «ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - Καθημερινός αγώνας για διέξοδο από την κρίση» (δείτε το κείμενο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό), μέσω του οποίου επιχειρείται εκτενής απολογισμός έργου και σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Οι πανηγυρικοί τόνοι απουσιάζουν λόγω και του επικείμενου («νέου») συμβιβασμού με τους δανειστές, ωστόσο η διάψευση των προσδοκιών για «αριστερή παρένθεση» καταχωρίζεται στα «συν» της διετίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου οριστικοποιήθηκε η «εξόρμηση των υπουργών» στην περιφέρεια το τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, για να «επικοινωνήσουν» αυτό τον απολογισμό με περιοδείες και ομιλίες.

Για τις αρχές Φεβρουαρίου προγραμματίζεται κεντρική πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Τσίπρα «κάπου στο Λεκανοπέδιο», χωρίς να έχει αποφασισθεί πού.

Συγκροτείται Κυβερνητική Επιτροπή

Με αφορμή την «επέτειο» και τα αισιόδοξα μηνύματα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για κλείσιμο της αξιολόγησης και ένταξη στο QE, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το επιτελείο του για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Η βασικότερη αφορά στη θεσμοθέτηση Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα «τουλάχιστον». Πρόκειται για την επισημοποίηση του άτυπου «μικρού» υπουργικού συμβουλίου που συνερχόταν κάθε Δευτέρα πρωί στη Βουλή, με σταθερή συμμετοχή κυβερνητικών επιτελών και έκτακτη παρουσία υπουργών, αναλόγως της επικαιρότητας.

Μετά τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου, το άτυπο αυτό «όργανο» υποκαταστάθηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας εκτός, ως εκ τούτου, υπουργούς που δεν ανήκουν στο κόμμα -όπως οι Πάνος Καμμένος, Νίκος Κοτζιάς ή Νίκος Τόσκας-, οι οποίοι θα μετέχουν πλέον στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Αγωνία στους βουλευτές

Ο κ. Τσίπρας έθεσε εκ νέου χθες το θέμα «καλύτερου συντονισμού κυβέρνησης-κόμματος», το οποίο αποκτά ξεχωριστή σημασία λόγω του συμβιβασμού που επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι πληροφορίες για τα σημεία του συμβιβασμού προβληματίζουν πολλά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν επιμόνως ενημέρωση από τους αρμοδίους.

Η διαβεβαίωση τους κυβερνητικού επιτελείου (δια στόματος πρωθυπουργού, πρωτίστως) ότι «δεν θα νομοθετηθούν νέα μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα η επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής (κόφτη) για ένα έτος», ουδόλως ακούγεται καθησυχαστική:

Πρώτον, διότι, όπως λένε, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να ενταχθούν νέα μέτρα στον «κόφτη» που ψηφίσθηκε πέρυσι για μέχρι το 2018.

Δεύτερον, επειδή η επέκτασή του κατά ένα έτος «στην ουσία σημαίνει νέα μέτρα», ακόμη κι αν δεν χρειασθεί να εφαρμοστούν.

Κατά τις πληροφορίες, οι επαφές με τους βουλευτές έχουν πυκνώσει και από τις συζητήσεις προκύπτει ότι δεν υπάρχει «κίνδυνος» καταψήφισης. Προς το παρόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v