Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο»

Την τακτική της κυβέρνησης επιβεβαίωσε σύσκεψη στο Μαξίμου. «Απόρριψη, αποδοχή, συμβιβασμός, θα γίνουν ταυτόχρονα στο σύνολο των πεδίων», εάν δώσει στίγμα το ΔΝΤ τη Δευτέρα. Διαψεύδεται πρόβλημα στις σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου και… κόντρα Τσακαλώτου-Βούτση. Ενταση, άγχος και… παράπονα.

«Δεν υπάρχει συμφωνία αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο»

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλείσει ξεχωριστά και ένα ένα τα θέματα της αξιολόγησης αλλά όλα μαζί, ως «πακέτο». Συνεπώς, δεν υπάρχει συμφωνία, αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Σε αυτή τη θέση εμμένει το Μαξίμου, όπως φάνηκε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή φυσικά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στον απόηχο της νυχτερινής κόντρας στη Βουλή με τη ΝΔ και με φόντο τα δημοσιεύματα για «πρόβλημα» στις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών.

«Δεν έχει νόημα να ρωτάτε εάν θα δεχθούμε το ένα ή το άλλο αίτημα των δανειστών: παραμένουν όλα στο τραπέζι και η αποδοχή του ενός ή η απόρριψη του άλλου θα γίνει ταυτόχρονα», αναφέρει χαρακτηριστικά κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης.

Με την επισήμανση ότι δεν πρόκειται «για ανατολίτικο παζάρι» αλλά για τακτική που επιχειρεί να συνθέσει ένα παζλ, κομμάτια του οποίου κρατούν παίκτες με σοβαρές μεταξύ τους διαφορές (ΔΝΤ-Βερολίνο), τις οποίες «προσπαθούν να χρεώσουν στον πιο αδύναμο κρίκο», δηλαδή στην ελληνική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι δεν πρέπει να περιμένουμε σοβαρές εξελίξεις μέχρι τη Δευτέρα, που συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία: παρότι η συζήτηση δεν θα αφορά την παρουσία ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όλες οι πλευρές περιμένουν να δοθεί στίγμα προθέσεων, ώστε «να ξέρουμε σε ποια βάση θα κινηθεί πλέον η διαπραγμάτευση».

Ως αρνητική εξέλιξη θα θεωρηθεί η παράταση της ασάφειας («να ζητήσει χρόνο το ΔΝΤ, ώστε να ενημερωθεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ» για παράδειγμα), καθώς όλοι οι παίκτες θα συνεχίσουν την πορεία στην ομίχλη -«εις βάρος μας», πάντα.

Θέσεις και προβληματισμούς αναμένεται να μεταφέρει στους ομολόγους του σήμερα ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα. O πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Αγκελα Μέρκελ, ενώ αναμένεται να έχει επαφές με Ζ. Κλ. Γιούνκερ και Φρ. Ολαντ.

Ποια κόντρα;

Το Μαξίμου, φυσικά, διέψευσε δια του εκπροσώπου του Δημήτρη Τζανακόπουλου τις «φήμες» για κόντρα Τσίπρα-Τσακαλώτου.

Και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τις «καθυστερήσεις», επιχείρησε να πράξει το ίδιο με έμμεσο τρόπο, παραπέμποντας στην παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή: «Ο κ. Μητσοτάκης, παρόλο που προκλήθηκε χθες στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι συντάσσεται στην εθνική γραμμή που υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογες απαιτήσεις από το ΔΝΤ. Εκτός και αν ο ίδιος θεωρεί σωστό να έχουμε 2% πλεόνασμα και να μας ζητάνε και επιπλέον μέτρα”…

Όλα ως πακέτο

Λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου (αλλά με καθυστέρηση τριών ημερών), ο κ. Τσακαλώτος απάντησε στις κατηγορίες για «καθυστερήσεις» στην υλοποίηση των (όποιων) συμφωνηθέντων, τις οποίες υιοθέτησε και πρόβαλε ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης.

Κατηγορώντας τον αρχηγό της ΝΔ ότι δεν καταλαβαίνει τη δυναμική της διαπραγμάτευσης, ανέδειξε την κυβερνητική τακτική: «Όπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν, αν δεν συμφωνηθούν όλα ως "πακέτο". Λογικό είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα "χαρτιά" της, μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Εξάλλου μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση».

«Ελα, βρε Νίκο»…

Η με χρονική καθυστέρηση επεξήγηση αυτής της τακτικής φέρεται να οδήγησε στο επεισόδιο Βούτση-Τσακαλώτου στη Βουλή. Το μεταξύ τους κλίμα ήταν ψυχρό πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση την Τετάρτη, καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής σε ερώτηση (στον ΣΚΑΪ) γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση, απάντησε «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο».

Αργά το βράδυ αρνήθηκε να του δώσει τον λόγο ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη. Αρνηση που έκανε τον υπουργό Οικονομικών να εκραγεί και να εκτοξεύσει την κατηγορία στον κ. Βούτση «είστε απαράδεκτος» -υποχρεώνοντας τον κ. Τσίπρα να παρέμβει ατύπως, ζητώντας από τον κ. Βούτση να ρίξει τους τόνους με τη φράση «έλα, βρε Νίκο»…

Η «παρεξήγηση» έληξε ουσιαστικά χθες το πρωί, όταν δόθηκαν εξηγήσεις για την κυβερνητική τακτική του «όλα ή τίποτα», όπως φάνηκε και από τη σημερινή τοποθέτηση του Ν. Βούτση.

Ενταση, άγχος και… παράπονα

Το επεισόδιο αυτό αποδόθηκε «στην ένταση και στο άγχος» που κυριαρχούν στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας, εξαιτίας της τροπής που έχει πάρει η διαπραγμάτευση και των κρίσιμων διλημμάτων που πρέπει να απαντηθούν.

Επιπλέον, έβγαλε στην επιφάνεια την κριτική που ασκούν στελέχη και βουλευτές προς το κυβερνητικό επιτελείο για έλλειψη ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα, παρά τον “βομβαρδισμό” ξένων και εγχώριων μέσων ενημέρωσης για την (αρνητική) πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Δεν είναι δυνατόν το Bloomberg να φιλοξενεί τη Δευτέρα διαρροές για ελληνικές καθυστερήσεις και η κυβερνητική απάντηση να δίνεται την Πέμπτη, ενώ στο μεσοδιάστημα ουδείς μας εξηγεί τι συμβαίνει», έλεγε χθες κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας... υιοθετώντας τα «παράπονα» των βουλευτών.

Τα οποία διατυπώνονται με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση πλέον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v