«Πήραν φωτιά» τα τηλέφωνα στο Μαξίμου

Πληροφορίες για νέες επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα με Κρ. Λαγκάρντ, Π. Μοσκοβισί, Ζ. Γκάμπριελ, ενώ επίκειται συνομιλία με Α. Μέρκελ. Ζητούμενο η πολιτική συμφωνία. «Υπάρχουν διαρκείς επικοινωνίες σε υψηλό επίπεδο», απαντά κυβερνητικό στέλεχος. Στην Αθήνα ο Ντ. Τουσκ.

«Πήραν φωτιά» τα τηλέφωνα στο Μαξίμου

Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών «πήραν φωτιά».

Το προηγούμενο διήμερο ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να συνομίλησε με τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε και νέα επικοινωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ σήμερα αναμένεται να συνομιλήσει με την Αγκελα Μέρκελ.

Κυβερνητικές πηγές «δεν διαψεύδουν και δεν επιβεβαιώνουν» τις πληροφορίες, τις οποίες σχολιάζουν με τη φράση «υπάρχουν διαρκείς επικοινωνίες σε υψηλό επίπεδο».

Οσο αδειάζει η κλεψύδρα για το Eurogroup της Παρασκευής, Αθήνα και θεσμοί αναζητούν κάποια συμβιβαστική λύση, ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα η διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, ουσιαστικά, χθες την κυβερνητική θέση περί συμφωνίας-πακέτου (σ.σ. που θα περιλαμβάνει δηλαδή και το χρέος), ωστόσο στις συζητήσεις εντάσσεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει διαχωρισμός της αξιολόγησης από χρέος-πρωτογενή πλεονάσματα-μέτρα-αντίμετρα.

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος δίνει «πολύ μικρές πιθανότητες» σε μία τέτοια εξέλιξη, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του πως δεν μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα (άρα να κλείσει η τεχνική συμφωνία), εάν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση της ευρωπαϊκής πλευράς για το χρέος. Εν προκειμένω του Βερολίνου, με τη διευκρίνιση ότι η Κομισιόν στηρίζει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Με βάση αυτή τη (μέχρι στιγμής) παραδοχή, θα πρέπει να υποχωρήσει μία από τις δύο πλευρές ή να βρεθεί μία φόρμουλα πολιτικής συμφωνίας. Σ' αυτή την προσπάθεια αποσκοπεί η επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τους κεντρικούς παίκτες της διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου (και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, θα βρεθεί στην Αθήνα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και θα συναντηθεί, επίσης, με τους κυρίους Παυλόπουλο και Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v