Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «κλειδί Μακρόν» και η τρίτη αξιολόγηση

Με επενδυτικό άρωμα η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα και, ίσως, στην Θεσσαλονίκη. Η προετοιμασία για την αξιολόγηση και ο «φόβος» για πιέσεις προς νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το «κλειδί Μακρόν» και η τρίτη αξιολόγηση

Στους ρυθμούς της τρίτης αξιολόγησης θα χορεύει η κυβέρνηση από την Δευτέρα που κλείνει η ραστώνη του Αυγούστου.

Η προετοιμασία για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και για την επίσκεψη του Μανουέλ Μακρόν βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της επίσημης ατζέντας, ενώ, ανεπισήμως, το ενδιαφέρον του κυβερνητικού επιτελείου εστιάζεται σε ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να μπλοκάρει σχεδιασμούς και στόχους: της νέας, τέταρτης κατά σειρά, ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία πιέζει το ΔΝΤ επιμένοντας ότι χρειάζεται νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Αυτός ο φόβος κάνει τους επιτελείς να παρακολουθούν με εξαιρετική προσοχή την πορεία περιορισμού των κόκκινων δανείων και των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών. Αυτός, επίσης, ήταν και ένας από τους λόγους που η Αθήνα πρόβαλε την άνοιξη μετ΄ επιτάσεως την ένταξη της χώρας στο QE και όχι η σύνδεσή της με την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Το «αίτημα» παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων και θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει άμεση διασύνδεση με την τρίτη αξιολόγηση.

Παρότι η διαδικασία της νέας δοκιμασίας θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου, παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει εξαιτίας των γερμανικών εκλογών: σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, ένα προβλέψιμο εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει το Βερολίνο σε άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνησης και, σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξουν εσωτερικοί (σ.σ. γερμανικοί) κραδασμοί.

Προς το παρόν, και πλην εκπλήξεων, αυτή φαίνεται ότι θα είναι η πορεία των πραγμάτων, οπότε η Αθήνα δεν μοιάζει να περιμένει απρόβλεπτες καθυστερήσεις.

Κοινή εμφάνιση Τσίπρα-Μακρόν

Το Μαξίμου εκτιμά ότι το Παρίσι θα συνδράμει στην ελληνική προσπάθεια και για τον λόγο αυτό δίνει ιδιαίτερη σημασία στην έλευση του Μανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου, η οποία ανακοινώθηκε και επισήμως χθες από τα Ηλύσια Πεδία.

Πέραν των μηνυμάτων που θα στείλει ο Γάλλος πρόεδρος για την ευρωπαϊκή πορεία και ολοκλήρωση, η επίσκεψη θα έχει επενδυτικό άρωμα, καθώς η γαλλική πλευρά θέλει να έχει «υψηλή συμμετοχή» σε προγράμματα. «Ο χώρος των υποδομών και της ενέργειας βρίσκονται στην κορυφή του γαλλικού ενδιαφέροντος», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Κατά τον ίδιον, είναι «πολύ πιθανό» ο κ. Μακρόν να επισκεφθεί και την Θεσσαλονίκη, με αφορμή την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ από κοινοπραξία που μετέχουν γαλλικά συμφέροντα (σε συνεργασία με τον Ιβάν Σαββίδη).

Σε μία τέτοια εξέλιξη, και δεδομένου ότι οι ημερομηνίες «κουμπώνουν», θεωρείται βέβαιη η κοινή εμφάνιση Τσίπρα-Μακρόν στη Νύφη του Θερμαϊκού, καθώς ο πρωθυπουργός θα «ανέβει» στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v