Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεφώνημα Γιούνκερ σε Αβραμόπουλο στη σκιά του Τουσκ

Γιατί ο επικεφαλής της Κομισιόν τηλεφώνησε στον Επίτροπο Μετανάστευσης μετά την χαοτική συνέντευξη τύπου Γιούνκερ - Τουσκ στις Βρυξέλλες. Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το μέτωπο που άνοιξε στο προσφυγικό.

Τηλεφώνημα Γιούνκερ σε Αβραμόπουλο στη σκιά του Τουσκ

Βρυξέλλες ανταπόκριση

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ με τον επίτροπο μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr

Στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ φάνηκε να αδειάζει τον επίτροπό του που πριν από μερικές μέρες αποκάλεσε την πρόταση του Ντάναλντ Τουσκ για τον επαναπατρισμό των προσφύγων ως «αντιευρωπαική» και «διχαστική».

Στη συνέντευξη τύπου σήμερα, ο κ. Τουσκ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πως νιώθει που η πρόταση του συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από τις χώρες μέλη και που ένας Επίτροπος τον αποκάλεσε αντι-ευρωπαιστή.

Η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ. αισθάνομαι απόλυτα φιλοευρωπαίος) δεν έχει τόση σημασία όσο η παρέμβαση του κ. Γιούνκερ που δήλωσε ότι γνωρίζει τον κ. Τουσκ πολλά χρόνια, ότι δεν είναι αντιευρωπαιστής και πως καμιά φορά οι επίτροποι του μιλούν με θυμό και δημιουργούν παρεξηγήσεις και καλό είναι να μην δίνεται τόση σημασία.

Ολη η συνέντευξη εκτυλίχθηκε εξ αρχής σε ένα άβολο κλίμα με τους κκ. Γιούνκερ και Τουσκ να πετάνε υπονοούμενα ο ένας προς τον άλλο, όμως το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Αβραμόπουλο, προκάλεσε την δυσφορία όχι μόνο στο cabinet του, αλλά και στον ίδιο τον επίτροπο.

Ειδικά δε, όταν ο κ. Αβραμόπουλος, με τις ευλογίες Γιούνκερ ανέλαβε να στείλει σκληρό μήνυμα προς την πλευρά Τουσκ για την πρωτοβουλία να αλλάξει ουσιαστικά τις μέχρι τώρα αποφάσεις της Κομισιόν για τον επαναπατρισμό.

Το γράμμα που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους ηγέτες επί τούτου, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την Δευτέρα, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr. Oπως μαθαίνουμε, στην Κομισιόν γίνονταν διαβουλεύσεις για το εάν θα έπρεπε να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ σε κάτι που θεώρησε και ο ίδιος πρόκληση ή αν θα έπρεπε να αναλάβει το βάρος κάποιος άλλος. Ετσι το μπαλάκι δόθηκε στον κ. Αβραμόπουλο που ναι μεν ήταν καταπέλτης και ίσως υπερβολικός ως προς τους χαρακτηρισμούς της πρότασης Τουσκ, όμως μέχρι και την συνέντευξη τύπου σήμερα κανείς δεν φάνηκε να ενοχλείται. Αντιθέτως μάλιστα.

Η παρανόηση του κ. Γιούνκερ έγινε όταν προσπάθησε να υπεραμυνθεί τον ευρωπαϊσμό του κ. Τουσκ, αδειάζοντας τον «δικό» του άνθρωπο που εκτελούσε μάλιστα και τις εντολές του. Μονο που ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ουδέποτε είπε τον κ. Τουσκ αντιευρωπαϊστή, αλλά χαρακτήρισε την πρόταση του «αντιευρωπαική».

Μετά το τέλος της Συνόδου, και αφού η δυσφορία Αβραμόπουλου έγινε γνωστή στο γραφείο του προέδρου, ο κ. Γιουνκερ σήκωσε το τηλέφωνο και έδωσε τις απαραίτητες διευκρινήσεις ώστε να επέλθει η ηρεμία στους κόλπους της Κομισιόν.

Επι της ουσίας πάντως, η λυκοφιλία μεταξύ Γιούνκερ και Τουσκ έλαβε και δημόσια τέλος μετά την συνέντευξη τύπου όπου όλοι οι παριστάμενοι παρακολουθούσαν το πινγκ-πονγκ των «μπηχτών» για το μεταναστευτικό και το ποιος κατάφερε να «κλείσει» τη συμφωνία του Brexit…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v