Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοτζιάς: Θα λύσουμε εθνικά ζητήματα που βάλτωσαν για δεκαετίες

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» για κάθε χρήση. Εξουσιοδότηση στον Ν. Κοτζιά να χειρισθεί τη διαπραγμάτευση. «Κανένα πρόβλημα» από τον Π. Καμμένο.

Κοτζιάς: Θα λύσουμε εθνικά ζητήματα που βάλτωσαν για δεκαετίες

H κυβέρνηση διεκδικεί σύνθετη ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου «Μακεδονία» για κάθε χρήση (erga omnes) και ο Πάνος Καμμένος δεν θα προκαλέσει κυβερνητική κρίση, εάν μία τέτοια ονομασία φτάσει για έγκριση στη Βουλή.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την τρίωρη υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για την πορεία των συζητήσεων στο Σκοπιανό, αλλά και για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

Μετείχαν, πλην των Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Έφη Αχτσιόγλου και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου.

Η σύσκεψη κατέληξε στην «εξουσιοδότηση» του κ. Κοτζιά για τα επόμενα βήματα, δεδομένου ότι σε περίπου δέκα ημέρες αρχίζει ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες (δια των αντιπροσώπων τους κυρίων Βασιλάκη και Ναουμόφσκι) με τον ειδικό εκρόσωπο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η αποδεκτή, από ελληνικής πλευράς, ονομασία, πρέπει να περιλαμβάνει παράγωγο του όρου “Μακεδονία” με γεωγραφικό προσδιορισμό (π.χ. Άνω Μακεδονία) και όχι απλώς «Μακεδονία» ή «Νέα».

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στο ΑΠΕ: αφού αναφέρθηκε στην ευαισθησία που έχουν οι Μακεδόνες για το θέμα της ονομασίας της γείτονος, τόνισε ότι «η εθνική κόκκινη γραμμή είναι αυτή που διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή». Ακριβώς αυτό δηλαδή που προβάλλει επισήμως το Μαξίμου.

Αισιόδοξος ο Ν. Κοτζιάς

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και όπου συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Κουβεντάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, για τα ζητήματα των Βαλκανίων. «Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων». Προσέθεσε ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.

Όσον αφορά στην Αλβανία, είπε, «κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».

«Όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», συνέχισε, για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε «πάντα είμαι αισιόδοξος».


«Η ΝΔ μού εναποθέτει τις ελπίδες της παρατάξεως γιατί είπε ότι θα ψηφίσει ό,τι θα ψηφίσω εγώ», δήλωσε από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος. Όπως είπε, για το θέμα των Σκοπίων υπάρχουν δύο αποφάσεις-σταθμοί: αυτή της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών και αυτή του Βουκουρεστίου.

Ξεκαθάρισε ότι «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών» και πως αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση.

Απαντώντας για το εάν εμμένει στη θέση για μη χρήση του όρου «Μακεδονία», τόνισε ότι «είναι μια πάγια εθνική θέση. Επιμένω και ελπίζω ότι η λύση που θα δοθεί, θα διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v