Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζάεφ: Τα τέσσερα ονόματα που βάλαμε στο τραπέζι

Παράθυρο για «μικρές αλλαγές» στο Σύνταγμα της χώρας, αλλά μόνο στο σκέλος που αφορά στο όνομα, αφήνει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στο Reuters. Διαψεύδουν από τα Σκόπια το πρακτορείο. Ποιες είναι οι προτάσεις που συζητά για το όνομα.

Ζάεφ: Τα τέσσερα ονόματα που βάλαμε στο τραπέζι

Η πΓΔΜ έχει βάλει στο τραπέζι τέσσερα ονόματα για να λύσει τη διαμάχη με την Ελλάδα, δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ στο Reuters. Όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά από ένα συνέδριο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο, τα ονόματα είναι: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Ανω (Upper) Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη (Republic of Vardar Macedonia) και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Ερωτηθείς για το εάν θα είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα με ένα από τα παραπάνω ονόματα, ο Ζάεφ προσέθεσε: Ναι… έχουν κάποιες επιλογές που προτιμούν και κάποιες που δεν τις προτιμούν τόσο (σε ό,τι αφορά το όνομα).

Όπως είπε, το ερώτημα που παραμένει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» για αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, κάτι που επίσης ζητά η Ελλάδα. Φέρεται δε να υποστηρίζει ότι είναι διατεθειμένος να κάνει μόνο μικρές αλλαγές στο όνομα, στο Σύνταγμα της χώρας. Θεωρεί δε ότι αν η «αξιοπρέπεια» εξασφαλιστεί στο θέμα του ονόματος, οι πολίτες θα στηρίξουν το δημοψήφισμα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι χθες, μιλώντας στο Spiegel, ο ίδιος απέκλεισε αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας («Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας»).

Σύμφωνα μάλιστα με το ΑΠΕ, λίγες ώρες αργότερα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει «κατηγορηματικά» ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, στη συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του Συντάγματός της. Ο πρωθυπουργός, όπως διευκρινίζεται, έκανε λόγο για κάποια αλλαγή του ονόματος και όχι του συντάγματος.

Ακόμη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαψεύδει πως ο Ζόραν Ζάεφ, στην ίδια συνέντευξή του, ανέφερε πως η χώρα του έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της. Στην ανακοίνωσή σημειώνεται πως η κοινή γνώμη στη χώρα και διεθνώς γνωρίζει ότι πρόκειται για προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

«Αυτό σημαίνει πως οι προτάσεις αυτές υφίστανται, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όμως δεν πρόκειται για προτάσεις της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"», αναφέρεται στη σχετική διάψευση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v