Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Κάνουμε νέα αρχή με νέους κανόνες

«Από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες πρέπει να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες», το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής της ΝΔ. Μίλησε για πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για πενταετή διαγραφή φορολογικών υποθέσεων.

Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Κάνουμε νέα αρχή με νέους κανόνες

Το τρίτο πρόγραμμα λήγει, αλλά πολλές εκκρεμότητες παραμένουν καθώς η χώρα έχει δεσμευτεί με μέτρα για μετά τη λήξη του. Συνιστούν ένα τέταρτο μνημόνιο, που μάλιστα δεν προβλέπει χρηματοδότηση ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό αυστηρή εποπτεία, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΕΒ.

Το χρέος δεν έχει διευθετηθεί και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετη ανασφάλεια, δήλωσε, ενώ έμφαση έδωσε στο θέμα της Ιταλίας.

Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να μειώσει τα επιτόκια στα επίπεδα άλλων χωρών του Νότου, είπε, για να εκτιμήσει ότι το πρόβλημα της χώρας παραμένει πολιτικό: πρόβλημα αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και ασυνέπειας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει στο μέτωπο της οικονομίας, τόσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη όσο και το χρέος. «Η κυβέρνηση, υπογράφοντας το 4ο μνημόνιο, αποδέχεται ότι τα πλεονάσματα θα μείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. «Αυτό είναι το βαρύ τίμημα της αναξιοπιστίας. Δεν τον εμπιστεύονται και γι’ αυτό δένουν χειροπόδαρα τη χώρα για πολλά χρόνια».

Μίλησε για καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης σε φορολογία και ασφαλιστικό, που δημιουργεί νέες βόμβες, όπως τα τεράστια χρέη του ιδιωτικού τομέα προς Εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συνολικές οφειλές φτάνουν τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ, σημείωσε.

Μίλησε για δημιουργία θέσεων-φαντασμάτων στο Δημόσιο για «συγγενείς και φίλους». «Οι αμοιβές προσωπικού στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το φάντασμα του πελατειακού κράτους επιστρέφει και το πληρώνουμε με τους υπερβολικούς φόρους».

Οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που άντεξαν την κρίση είναι πιο ανταγωνιστικές και καλύτερα προετοιμασμένες για την επόμενη ημέρα. Εχετε γίνει εξωστρεφείς και έχετε επενδύσει στην ψηφιακή ανάπτυξη, σημείωσε. Ενας ούριος άνεμος πνέει και στη νέα επιχειρηματικότητα, καθώς νέοι άνθρωποι έφυγαν από τη σιγουριά του Δημοσίου. Σε αυτούς βλέπει τον σπόρο μιας νέας Ελλάδας, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις ενός κόσμου που αλλάζει ταχύτατα.

«Από εμάς τους πολιτικούς ζητούν να μην τρέχουν με τα πόδια δεμένα», εκτίμησε. Θέλουν ένα πλαίσιο αλλαγών, που θα μειώσει το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία και ένα Δημόσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη.

Τι δίνω, τι ζητώ

«Όχι» άλλους φόρους και εισφορές, «ναι» σε επενδύσεις και νέες δουλειές, «ναι» σε μια υγιή επιχειρηματικότητα, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θύμισε ότι έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των μερισμάτων αλλά και κίνητρα όπως οι υπεραποσβέσεις.

Εκτίμησε ότι η φορολογική συμμόρφωση θα βελτιωθεί με μείωση φόρων και ηλεκτρονικές συναλλαγές. Παράλληλα έστειλε το μήνυμα: η φορολογική διοίκηση έχει τα εργαλεία να εντοπίσει τους φοροφυγάδες.
Μίλησε για διαγραφή ανείσπρακτων φόρων, συμμόρφωση με την πενταετή παραγραφή και ένα νέο όργανο επίλυσης διαφορών. «Κάνουμε μια νέα αρχή με νέους κανόνες».

Σε ό,τι αφορά το μη μισθολογικό κόστος παραδέχτηκε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν εξασφαλίζει αλληλεγγύη γενεών και ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Θύμισε ότι δεσμεύεται για ένα σύστημα τριών πυλώνων, που θα παρουσιαστεί σύντομα. «Το κλειδί είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, υπό τον αυστηρό έλεγχο του κράτους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι ξένες επενδύσεις δεν φτάνουν. Απαιτείται η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου. Όπως είπε, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συμπράξεις αλλά και φθηνές τιμές ακινήτων.

Η χώρα χρειάζεται μια αποφασισμένη κυβέρνηση για να μη χάσει το τρένο της ανάπτυξης. «Γι’ αυτό οι επόμενες εκλογές έχουν μεγάλη σημασία». Όπως είπε, η Ελλάδα έχει πληρώσει το κόστος του λαϊκισμού και τώρα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Τι ζητά

Η ανάπτυξη πρέπει να αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο τους μετόχους των επιχειρήσεων. «Είμαι αποφασισμένος να μην επιτρέψω να αναπαραχθούν οι παθογένειες του παρελθόντος. Μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ που λειτουργούσε σε κλειστή οικονομία.

«Από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες πρέπει να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες», τόνισε. Η ΝΔ θα μειώσει φόρους και εισφορές, για να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Η συμφωνία μας πρέπει να τηρείται αμοιβαία.

«Δεσμεύομαι να μειώσω φόρους και εισφορές, να απλοποιήσω το επιχειρηματικό περιβάλλον. Εσείς θα δεσμευτείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα, θα πληρώνετε φόρους-εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον και θα κάνετε συμμέτοχους τους εργαζόμενους».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους είπε ότι δεν χωρά η ανασφάλιστη εργασία και η απασχόληση πέραν του χρόνου εργασίας. «Προσφέρετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν της εφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις (συλλογικές συμβάσεις, μονομερής προσφυγή στη διαιτησία και επεκτασιμότητα συμβάσεων) είπε ότι είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να αναβιώσουν με τον τρόπο που το σχεδιάζει η κυβέρνηση. Δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ελλάδας που παράγει αλλά ούτε και τους εργαζόμενους, εκτίμησε.

Όπως είπε, αν γίνουν οι σωστές αλλαγές, θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση για λελογισμένες αυξήσεις του κατώτερου μισθού.

Μου είναι αδιανόητο όταν πρέπει να κοιτάμε το μέλλον, ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να μας γυρίσει 60 χρόνια πίσω. Δεν θα ακολουθήσω, γιατί η ιστορία διδάσκει να μην επαναλαμβάνουμε λάθη, κατέληξε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v