Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αικ. Σακελλαροπούλου νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Αικ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου. Ως νέοι αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας επελέγησαν οι σύμβουλοι του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος.

Η Αικ. Σακελλαροπούλου νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (φωτο) είναι η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου. Είχε προηγηθεί πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ και ήταν ψηλά στην επετηρίδα.

Ως νέοι αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας επελέγησαν οι σύμβουλοι του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος ο οποίος είναι μεν χαμηλά στη δικαστική επετηρίδα αλλά θεωρείται από τους πλέον αξιόλογους δικαστές και επιπλέον ήταν στην τριάδα της επιλογής και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου επελέγησαν οι Ιωσήφ Τσαλαγανίδης , και οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκκοτίνη.

Δήλωση της νέας Προέδρου του ΣτΕ

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».

Τα βιογραφικά

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προέρχεται από οικογένεια δικαστών. Ο πατέρας της Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου- Κοσκοτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε.

Η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ. Έως σήμερα η νέα πρόεδρος υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που με απόφασή της διασώθηκα ως διατηρητέα, κ.λπ.

Από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του περιβάλλοντος.

Ήταν η αντιπρόεδρος εκείνη η οποία μαζί με τον αποχωρήσαντα λόγω ορίου ηλικίας Χρήστο Ράμμο, με επιστολές τους εγκαλούσαν τον τέως πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου για παραλήψεις και άστοχες ενέργειές του σε «καυτά» υπηρεσιακά θέματα του δικαστηρίου. Ακόμη, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επικρίνοντας τόσο τη στάση του κ. Σακελλαρίου, για ματαίωση της Ολομέλειας για τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες, κ.λπ., όσο και το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο για το ΣτΕ.

Η κ. Σακελλαροπούλου διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Στη θέση του προέδρου του ΣτΕ θα παραμείνει για μια τετραετία, που είναι το ανώτατο νομοθετικά όριο. Όμως, η νέα πρόεδρος του ΣτΕ έχει και «υπόλοιπο» δικαστικής σταδιοδρομίας ένα ακόμη έτος μέχρι να αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, χωρίς όμως ο νομοθέτης να προβλέπει τι αρμοδιότητες θα έχει ή εάν θα συνταξιοδοτηθεί.

Δημήτρης Σκαλτσούνης και Μιχάλης Πικραμένος

Οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος θεωρούνται από τους συναδέλφους τους ως πολύ καλοί δικαστές. Ο κ. Σκαλτσούνης ήταν 4ος στην επετηρίδα, ενώ ο κ. Πικραμένος 27ος.

Ο κ. Σκαλτσούνης γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάρτιο του 1983 και στην θέση του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Μάρτιο του 2003. Ήταν ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για στην συμφωνία των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία», με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της ομογένειας.

Ο κ. Πικραμμένος γεννήθηκε το 1960 και εισήλθε στο σώμα τον Ιούλιο του 1989 και προήχθη στη θέση του Συμβούλου Επικρατείας τον Ιούλιο του 2011, ενώ παράλληλα είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι από το 2011 εκπρόσωπος της Ελλάδος στο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αποτελεσματικότητα της και την τριετία 2013-2016 διετέλεσε γενικός διευθυντής στη Εθνική Σχολή Δικαστών. Έχει όμως και συγγραφικό έργο, καθώς πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα Διοικητικά Δικαστήρια».

Αρειος Πάγος

Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης που είχε παραληφθεί και ήταν πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψη των προέδρων της Βουλής γεννήθηκε το 1953, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Αύγουστο του 1979 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Αύγουστό του 2012.

Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα το Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Ιανουάριο του 2014. Η κυρία Καλού είχε πριν ένα χρόνο το όνομά της περιληφθεί στις επιλογές αλλά τελικά δεν προήχθη και έγινε τώρα.

Τέλος, η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v