Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχώρηση Κοτζιά με ευχαριστίες σε Τσίπρα και αιχμές για Καμμένο

Με ευχαριστίες στον Αλ. Τσίπρα αλλά και σαφείς αιχμές προς τον Π. Καμμένο η τοποθέτηση του Ν. Κοτζιά. Ανακοίνωσε ότι η χώρα προχωρά σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Αποχώρηση Κοτζιά με ευχαριστίες σε Τσίπρα και αιχμές για Καμμένο

Χωρίς αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά με ευθείες αναφορές για τις κατηγορίες που αποδόθηκαν για την διαχείριση κονδυλίων από «βρώμικα χέρια» ήταν η ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο. Σε αυτή μάλιστα προανήγγειλε ότι η χώρα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο και θα προχωρήσει σε ανάλογα βήματα και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Ο Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την τιμή που του έκανε να του δώσει την δυνατότητα να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής. «Κύριε πρωθυπουργέ κάτω από την ηγεσία σας η κυβέρνηση μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τον βούρκο που βρέθηκε να ξεπεράσουμε την ανυποληψία και μια κατάσταση που δεν μας ακούγανε. Σήμερα μας ακούν και θέλουν τη γνώμη μας. Είμαι ευτυχής για τα συγχαρητήρια που έλαβα από ξένους συναδέλφους και την έκφραση λύπης που απελευθέρωσα τον εαυτό μου από το βάρος αυτών των προβλημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΕΞ.

Όπως είπε η χώρα κατάφερε στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν να βάλει στο τραπέζι θέματα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες και έγινε ένα βήμα μπροστά στο θέμα του Σκοπιανού και ευχαρίστησε τους βουλευτές των Σκοπίων που ψήφισαν χθες. «Παραιτήθηκα και είμαι ευτυχής, είναι παράδοξο».

Αναφορικά με το Κυπριακό τόνισε ότι άλλαξε η ατζέντα και μπορέσαμε να θέσουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας που δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. «Πρώτη φορά βγήκαμε από διαπραγματεύσεις χωρίς blame game εις βάρος μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την ΑΟΖ υποστήριξε ότι έγιναν πολύ σημαντικά βήματα και είμαστε στην τελική φάση διαπραγμάτευσης με την Ιταλία και την Αλβανία και θα προχωρήσει ο 10ος γύρος με την Αίγυπτο.

Σημείωσε ότι υπάρχουν δυο έτοιμα νομοσχέδια για τον οργανόγραμμα του υπουργείου και αυτό για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ο εισαγγελέας και τα βρώμικα χέρια

«Είμαι ευτυχής που τα τελευταία χρόνια στείλαμε 93 υποθέσεις στον εισαγγελέα και κάποιοι που κάνουν τους αδιάφθορους σήμερα ρίχνοντας λάσπη με τα βρώμικά τους χέρια δεν θέλουν να τα καταγράψουν αυτά», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Αφορούν υποθέσεις από κατάχρηση χρημάτων μέχρι πώλησης βίζας.

«Η παραπομπή στους εισαγγελείς δεν είναι αυστηρό μέτρο. Το οφείλουμε στην συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του υπουργείου που είναι καθαροί», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα απόρρητα κονδύλια, όπως είπε, έγινε νόμος και περνούν από έλεγχο από ανώτατους διπλωμάτες και από εκεί πάνε απευθείας στη Βουλή. Κάποιοι εκεί νομίζουν ότι μπορούν να τα δίνουν στη δημοσιότητα ή να δίνουν στραβά στοιχεία, αλλά για να δοθεί οποιοδήποτε ποσό πρέπει να έχει την βεβαίωση της Βουλής ότι έχει εγκριθεί, ξεκαθάρισε.

Τοποθετούμενος απέναντι σε δημοσιεύματα για την χρήση των κονδυλίων τόνισε ότι «οι αθλιότητες των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας. Αν αυτά που λένε ήταν αληθινά ήταν σαν να λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε για τους Ελληνες γιατί θα σας θέσουν σε κινδύνους. Είναι άθλιοι αυτοί που το κάνουν».

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι προχωρά μια σημαντική πολιτική: την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας. Ανακοίνωσε ότι η χώρα επεκτείνει από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα την αιγιαλίτιδά της ζώνη. Μέσω αυτής η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στη θάλασσα στα 12 μίλια. Το επόμενο βήμα θα είναι η Κρήτη, όπως είπε και το σχέδιο είναι κλιμακωτά να ολοκληρωθεί το σχέδιο.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει ότι για οποιαδήποτε δραστηριότητα θα πρέπει να ζητείται άδεια από τη χώρα και να καταβάλλεται το σχετικό αντίτιμο.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ευτυχής που φεύγει έχοντας κάνει βήματα στο Σκοπιανό αλλά και στην αιγιαλίτιδα ζώνη. «Παρά τα όποια λάθη φεύγω ευχαριστημένος», τόνισε.

Τσίπρας: Ο Ν. Κοτζιάς αναβάθμισε τη γεωπολιτική θέση της χώρας

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «πολύτιμο συνεργάτη». Παραλάβαμε το δύσκολο 2015 μια χώρα που δεν είχε υποστεί μεγάλη ζημιά μόνο στα οικονομικά αλλά και είχε χάσει και μεγάλο μέρος από την αξία της στη γεωπολιτική της θέση, τόνισε.

Εκτίμησε ότι σήμερα «είναι πανθομολογούμενο, το συναντώ σε όλα τα φόρα στα οποία βρίσκομαι, ότι το κύρος και η γεωπολιτική θέση της χώρας έχει αναβαθμιστεί».

«Η χώρα επεκτείνεται με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Κοτζιάς», τόνισε.

«Θέλω να τον ευχαριστήσω με την καρδιά μου για αυτά που έδωσε για την Ελλάδα και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε σε μια σειρά από «κατορθώματα» της εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ αυτών σημείωσε ότι στο Κυπριακό η χώρα πήρε από πάνω της τη «ρετσινιά» ότι ευθύνεται για το ότι δεν υπάρχει λύση.

Σε ότι αφορά την πΓΔΜ είπε ότι σήμερα όλοι κατανοούν πόσο δύσκολο είναι για μια χώρα σε καιρό ειρήνης να αλλάξει το Σύνταγμά της και πόσο σημαντική επιτυχία είναι αυτό για την εξωτερική μας πολιτική.

Αποδεικνύεται ότι η εθνική γραμμή που έχει σχεδιαστεί από το 2008 γίνεται πράξη καθώς ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή της συνταγματικής αλλαγής στη γειτονική χώρα ανοίγει και ο δρόμος για την ένταξή τους σε διεθνείς οργανισμούς. Αυτό θα γίνει «τότε και μόνο τότε», ξεκαθάρισε.

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά στάθηκε στο ότι διατηρήθηκαν ανοικτοί δίαυλοι αλλά και στο ότι έγινε σαφές ότι δεν θα ανεχτεί η Ελλάδα αμφισβητήσεις της εθνικής κυριαρχίας. 

Τα μυστικά κονδύλια

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση είχε αναδείξει το γεγονός ότι η διαδικασία ήταν εκτός πλαισίου ελέγχου. Εκτίμησε ότι ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης είναι ότι μειώθηκαν ως απόλυτος αριθμός (πέντε-έξι φορές μικρότερος) αλλά και ότι δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο θεσμικής θωράκισης. Δεν υπάρχει διανομή χωρίς υπογραφή.

Τα ειδικά κονδύλια είναι αναγκαία αλλά όχι χωρίς θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, δήλωσε και εκτίμησε ότι οι κινήσεις της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα στοχεύει να πλήξει αυτή τη διαδικασία διαφάνειας. «Όταν κρέμονται στα μανταλάκια άθλια πρωτοσέλιδα με ψευδή στοιχεία που θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση πλήττουν την χώρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει για να τον ενημερώσει «ευρώ προς ευρώ» πως γίνεται η διαχείριση των κονδυλίων για να στηριχθεί η εξωτερική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς φεύγει από το υπουργείο σε μια ημέρα χαράς. Χθες είχαμε τις εξελίξεις στην πΓΔΜ αλλά και γιατί η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, κάτι που ανοίγει το δρόμο για πιο αισιόδοξες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v