Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Σκοπιανό δοκιμάζει και πάλι τους ΑΝΕΛ

Σταθμίζει τα δεδομένα αλλά δεν αλλάζει γραμμή ο Πάνος Καμμένος. Κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη. Τα επιχειρήματα, οι διαφωνούντες και η… πολιτική επιβίωση.

Το Σκοπιανό δοκιμάζει και πάλι τους ΑΝΕΛ

Σε σιωπητήριο έχει επιβάλλει τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Πάνος Καμμένος, μετά  τις ραγδαίες εξελίξεις με την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων, την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα. Η ελπίδα του υπουργού Άμυνας ότι η συμφωνία δεν θα έπαιρνε το πράσινο φως από τη γείτονα χώρα απεδείχθη φρούδα και η ώρα έγκρισής της από το ελληνικό Κοινοβούλιο -όπως όλα δείχνουν- επισπεύδεται, την ώρα που οι διαφοροποιήσεις στελεχών του κόμματος είναι ορατές και οι επιθέσεις από την αντιπολίτευση κατά κύματα.  

«Ό,τι είναι να πούμε, θα το πούμε στο Εθνικό Συμβούλιο», σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, παραπέμποντας στη συνεδρίαση του κορυφαίου θεσμικού οργάνου των ΑΝΕΛ την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της συμπρωτεύουσας για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να θέλει να προσδώσει σε αυτήν έντονο συμβολισμό για τη σταθερή στάση του κόμματος στο Σκοπιανό, παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις που δέχεται.  

Το στίγμα το έδωσε ήδη, μέσω twitter, το βράδυ της Παρασκευής, σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα, όπως προέκυψαν στη Βουλή των Σκοπίων. «Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», έγραψε ο κ. Καμμένος, σε εμφανώς διαφορετική γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Παλεύοντας για την πολιτική επιβίωση του ιδίου και του κόμματός του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ενόψει και των επικείμενων εθνικών καλπών, θέλει να διατηρήσει τις διακριτές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του, ως κυβερνητικός εταίρος, συνέβαλε στη σταθερότητα της χώρας και ότι έκανε πράξη το προεκλογικό σύνθημα ότι είναι «το αναγκαίο καλό». Ως «σημαία» του πάντως, πέραν της εξόδου από τα μνημόνια και της αντιμετώπισης της διαφθοράς, θα επιμείνει να έχει και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, διαμηνύοντας εκ νέου ότι οι ΑΝΕΛ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στη χρήση του όρου Μακεδονία από τη γείτονα χώρα και γενικότερα στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ενώπιον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να προσδιορίσει το προεκλογικό του πολιτικό αφήγημα και να ξεκαθαρίσει τη στάση του από εδώ και πέρα, με τον αντιπρόεδρό πάντως, Παναγιώτη Σγουρίδη, μόλις πριν από δύο μέρες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, να δηλώνει: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ψηφίσουν καμία πρόταση μομφής της ΝΔ και αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός, εμείς θα την δώσουμε».

Κομματική γραμμή

Πέραν των άλλων προβλημάτων, ο Πάνος Καμμένος έχει να αντιμετωπίσει και αυτά  στο εσωτερικό του, με στελέχη των ΑΝΕΛ να μην δείχνουν διάθεση να τηρήσουν την κομματική γραμμή που αυτός επιβάλλει. Ο ίδιος, στη διάρκεια πρόσφατου διαδικτυακού διαλόγου, είχε γράψει: «Δεν θα ανεχτώ πια την αχαριστία ανθρώπων που βάλαμε σε θέσεις κλειδιά χωρίς να έχουν εκλεγεί και στα ζόρικα πήγαν απέναντι. Όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα είναι μόνο για τους ζόρικους που άντεξαν. Ως εδώ αρκετοί έγιναν μάγκες στην πλάτη μας…».

Ορισμένοι ερμήνευσαν την συγκεκριμένη αναφορά ως αιχμή κατά του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος νωρίτερα, ερωτηθείς εάν συμφωνεί με το «σχέδιο Β΄» του προέδρου των ΑΝΕΛ για τα Βαλκάνια, είχε πει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κατρούγκαλου έδωσε απάντηση, εκεί μπορώ να σταματήσω».

Περισσότερο ξεκάθαρα απ’ όλους έχει αποστασιοποιηθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος:  «Θα ψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και μόλις ψηφίσω θα παραδώσω την έδρα μου», δήλωσε πρόσφατα, εξηγώντας πως «την άποψή μου υπέρ της συμφωνίας την έχω πει ευθαρσώς από την αρχή και είμαι έτοιμος να δεχθώ και τις επιπτώσεις».

Αλλά και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κώστας Ζουράρις, σε κάθε ευκαιρία, υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς δεν είναι μέλος του κόμματος αλλά συνεργαζόμενος. Διαμηνύει πάντως πως θα καταψηφίσει τη Συμφωνία όποτε έρθει στη Βουλή, αλλά δεν πρόκειται ως Αριστερός να ρίξει μια αριστερή κυβέρνηση. «Φυσικά θα συνεχίσω τη συνεργασία», ξεκαθαρίζει.

Πολύ προσεκτική στις διατυπώσεις της εξακολουθεί η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία δημοσίως δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ μέχρι τώρα για τη συμφωνία. Μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας τόνισε λακωνικά ότι θα πράξει κατά συνείδηση, όπως κάνει πάντοτε από την αρχή την πολιτικής της διαδρομής. Μάλιστα, σύμφωνα με συνεργάτη της, όλα όσα γράφτηκαν στη συνέχεια περί υπερψήφισης της συμφωνίας από αυτήν, προέκυψαν από διαρροές, «προσπαθώντας κάποιοι να ερμηνεύουν τα όσα είπε, σύμφωνα με τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Κάποιοι προσπάθησαν να χλευάσουν κάτι που είναι αυτονόητο για κάθε βουλευτή και εκλεγμένο εκπρόσωπο», σημείωσε η ίδια πηγή.

Μέσα σε όλα αυτά, από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος δεσμεύεται προς τη βάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ότι «για εσάς δεν θα γονατίσω ποτέ. Όσοι μας εγκατέλειψαν τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι, 25 βουλευτές ούτε δημοτικοί σύμβουλοι, μόνοι με τα λύτρα της προδοσίας. Εμείς όρθιοι και ισχυρότεροι».

Στοίχημα, αν μη τι άλλο, εξαιρετικά δύσκολο. Το αν θα το κερδίσει, λίαν συντόμως η ιστορία θα το δείξει …

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v