Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές Συλλόγων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία». Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νικος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Χριστοφορίδου) επικράτησε μερική ένταση καθώς αρχικά κάποιοι εκ των συνηγόρων αντέδρασαν ως προς το χρόνο αγόρευσης που τους έθεσε η πρόεδρος.

Εν συνεχεία, παριστάμενοι στην αίθουσα χειροκρότησαν την αγόρευση μιας εκ των δικηγόρων με αποτέλεσμα η κ. Σακελλαροπούλου να διακόψει για 5 λεπτά, απειλώντας με εκκένωση της αίθουσας. Τελικώς η δικηγόρος ζήτησε συγγνώμη και το θέμα αποσοβήθηκε.

Το βασικό ζήτημα με το οποίο θα ασχοληθεί το ΣτΕ είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν από το δικαστήριο κυβερνητικές πράξεις οι οποίες άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι συνήγοροι των Συλλόγων υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ η βούληση του Πρωθυπουργού είναι αντίθετη στην λαϊκή βούληση.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από την Βουλή γιατί δεν έχει το λαϊκό έρεισμα, ενώ τονίστηκε ότι παραβιάζεται η αρχή των εξουσιών και ότι έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Επίσης, ανέφεραν ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις δεν ελέγχονται από το ΣτΕ, αλλά και για ανάλογες περιπτώσεις δεν προβλέπεται δημοψήφισμα.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v