Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τη ΔΕΠΑ

«Eίναι νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε στο ειδικό δικαστήριο γι' αυτή την υπόθεση», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ είναι χρέος από τη Νέα Δημοκρατία», απάντησε ο Γ. Σταθάκης.

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τη ΔΕΠΑ

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση της «γαλάζιας» επίκαιρης ερώτησης για τη ΔΕΠΑ.

Η κριτική από τη Νέα Δημοκρατία ήταν σφοδρή, με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη να κάνει λόγο για «καραμπινάτο σκάνδαλο», επισημαίνοντας πως είναι «η κορυφή του παγόβουνου της διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ».

«Eίναι νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε στο ειδικό δικαστήριο για αυτή την υπόθεση», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο κ. Κιτσάκος βγαίνει σε συνέντευξη και λέει ότι εκτελούσε εντολές των προϊσταμένων του υπουργών. Άρα, όταν αλλάξουν οι πλειοψηφίες, αναγκαστικά θα προσκληθεί ο κ. Κιτσάκος στη Βουλή, θα πει αυτά που λέει στα κανάλια και μετά θα έρθει ο ειδικός ανακριτής του ειδικού δικαστηρίου και θα πάτε να εξηγήσετε ό,τι πρέπει και μετά ό,τι κρίνει η δικαιοσύνη».

«Πυρά» και από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανέφερε πως «η αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στις αποχρώσες ενδείξεις, από κει και πέρα τον λόγο έχει το ειδικό δικαστήριο, γι’ αυτό σας προτρέπω να οργανωθείτε υπερασπιστικά».

Η απάντηση

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε: «Ο κόσμος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του τριπλασιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης, της Siemens, έρχεται τώρα να μας μιλήσει για σκάνδαλο». Συνεχίζοντας τα βέλη προς την αντιπολίτευση ανέφερε, «το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ είναι χρέος από τη Νέα Δημοκρατία», παρουσιάζοντας στοιχεία για τα οικονομικά δεδομένα που βρήκε η κυβέρνηση το 2015.

Μεταξύ άλλων, αναρωτήθηκε, «ποιος αύξησε το χρέος προς τη ΔΕΠΑ που σήμερα χρωστούν 120 εκατ. ευρώ; Ηταν 40 εκατομμύρια ευρώ το 2011 και το 2015, όταν παρέλαβε ο κ. Κιτσάκος, ήταν 89 εκατομμύρια ευρώ το πρωτογενές χρέος. Πόσο είναι οι τόκοι υπερημερίας που χρεώνει η ΔΕΠΑ στην ELFE; 7,2%. Τα 89 εκατομμύρια ευρώ του 2015 και 7,2% γίνονται 96 εκατομμύρια. Το 2018 είναι 110 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το χρέος των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ και αφορούν την περίοδο διαχείρισης της σχέσης ΔΕΠΑ-ELFE την περίοδο της ΝΔ».

«Δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου που να αφορά στην κυβέρνηση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε: «Εσείς λέτε ότι είναι σκάνδαλο, ο κ. Κιτσάκος λέει ότι είναι αθώος και ότι δεν έχει προβεί σε ενέργειες που έχουν βλάψει τη ΔΕΠΑ. Άρα για εσάς είναι αναξιόπιστος ως προς το θέμα αν υφίσταται ζημία, είναι όμως αξιόπιστος για τα όσα λέει προς την κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v