Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: «Νέο ξεκίνημα» μετά την άνετη υπερψήφιση των Πρεσπών

Στο πολιτικό και στο αναπτυξιακό πεδίο ο σχεδιασμός της «επόμενης ημέρας». Το χτίσιμο της προοδευτικής πλειοψηφίας και το «τρέξιμο» συνεργειών στα Βαλκάνια με έδρα τη Θεσσαλονίκη. «Κερδίσαμε δύο μάχες, αλλά ο πόλεμος με Δεξιά-ακροδεξιά είναι ακόμα μπροστά».

Κυβέρνηση: «Νέο ξεκίνημα» μετά την άνετη υπερψήφιση των Πρεσπών

Την «επόμενη ημέρα» της πολιτικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών ετοιμάζεται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, μετά το αίσιο τέλος που είχαν οι καθοριστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, αρχής γενομένης από την ψήφο εμπιστοσύνης.

Το Μαξίμου θα κινηθεί, παράλληλα, σε δύο επίπεδα: στο πολιτικό, με το χτίσιμο της περίφημης προοδευτικής πλειοψηφίας και στο οικονομικο-αναπτυξιακό που, για λόγους προφανείς, θα έχει το βλέμμα στη βόρεια Ελλάδα, σχεδιάζοντας προγράμματα από κοινού με την Βόρεια Μακεδονία.

Ως προς το πρώτο, οι κυβερνητικοί επιτελείς θεωρούν πολύ σημαντικό (και το προβάλλουν εμφατικά) το γεγονός ότι η πλειοψηφία των 153 για τις Πρέσπες στηρίχθηκε στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. «Η ΝΔ διατυμπάνιζε το προηγούμενο διάστημα ότι θα περάσουμε τη Συμφωνία με ‘δανεικούς’ βουλευτές από τους ΑΝΕΛ. Αντ΄ αυτού, τα τέσσερα καθοριστικά ‘ναι’ προήλθαν από βουλευτές όπως οι Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλοςή Σπύρος Λυκούδης, τους οποίους κανείς δεν μπορεί να τοποθετήσει στις παρυφές της Δεξιάς», λένε.

Προοδευτικός καταλύτης οι Πρέσπες;

Η αλήθεια είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε καταλυτικά στην (επιχειρούμενη) αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, καθώς οδήγησε σε διάλυση μία κοινοβουλευτική ομάδα, του Ποταμιού, και στην… αποσύνθεση της ΔΗΣΥ με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το συνεργατικό σχήμα που είχε με το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν πρόκειται για ευκαιριακές κινήσεις, αλλά, αντιθέτως, για σταθμίσεις που έδειξαν ότι υπάρχει έδαφος προοδευτικής πλειοψηφίας με τον Αλέξη Τσίπρα στον κεντρικό ρόλο. 

Κατά τα ίδια στελέχη, «οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην επιδειχθούν ηγεμονικές διαθέσεις από πλευρά μας όπως έχει ήδη διαμηνύσει ο πρωθυπουργός». Με άλλα λόγια, κερδήθηκε πολιτικά η μεγάλη μάχη των Πρεσπών, αλλά για τον «πόλεμο» των προοδευτικών δυνάμεων με τη Δεξιά και την ακροδεξιά «οι φαρέτρες τώρα γεμίζουν».

Σχετικές πρωτοβουλίες αναμένεται να εκδηλωθούν στο επόμενο διάστημα, παρότι θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Θεοδωράκης θα υπερτονίζει ότι «η ψήφος στις Πρέσπες δεν σημαίνει στήριξη στην κυβέρνηση».

Με προσοχή άλλωστε παρακολουθούν στο Μαξίμου τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ (ή στο εναπομείναν ΚΙΝΑΛ) καθώς τόσο η -έστω διστακτική υποστήριξη- του Γιώργου Παπανδρέου στις Πρέσπες όσο και οι συνεχιζόμενες αποχωρήσεις στελεχών από τις γραμμές του, δείχνουν ότι η Χ. Τρικούπη δυσκολεύεται να συγκρατήσει δυνάμεις.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Η κ.Γεννηματά προτίμησε να διαβάσει όλη την πολιτική συγκυρία με βάση το κριτήριο της λεγόμενης στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτίσθηκε, όπως και το ΚΙΝΑΛ, με τη ΝΔ».

Δεν αποκλείεται η προσπάθεια προοδευτικών συγκλίσεων να εκφραστεί και στο νέο κυβερνητικό σχήμα, στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να προχωρήσει σε σημειολογικό ανασχηματισμό, αντί να περιοριστεί στην κάλυψη των κενών από την αποχώρηση… του ιδίου από το ΥΠΕΞ και των Νάσου Ηλιόπουλου-Κατερίνας Νοτοπούλου (υφυπουργού Εργασίας και υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης, αντίστοιχα) οι οποίοι μπαίνουν στη μάχη των δημοτικών εκλογών.

Η αναθέρμανση των σχέσεων με τον Νίκο Κοτζιά και την Κίνησή του ΠΡΑΤΤΩ θα παίξει ρόλο, καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, πέραν του ότι σήκωσε όλο… το βάρος του διαζυγίου με τον Πάνο Καμμένο, έχει μεγάλη απήχηση σε πρώην «πασοκικό» ακροατήριο.

Συν-ανάπτυξη προς όφελος της βόρειας Ελλάδας

Ως προς το οικονομικο-αναπτυξιακό, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να αποδείξει …σχετικά γρήγορα ότι το κλείσιμο της 27ετούς εκκρεμότητας στο «Μακεδονικό» θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα, συμβάλλοντας στην αλλαγή του κλίματος.

Το στίγμα το έδωσε προ διμήνου ο κ. Τσίπρας από το βήμα της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας στην Βάρνα, λέγοντας: «Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συναρμόδιος για τα αναπτυξιακά Γιάννης Δραγασάκης προχώρησε πολλά βήματα περισσότερο, προκειμένου να διαμηνύσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν είναι το τέλος αλλά η αφετηρία μιας σειράς πρωτοβουλιών, από κοινού με την ΕΕ σε κάποιες περιπτώσεις, από τις οποίες άμεσα οφέλη θα έχει η βόρεια Ελλάδα».

Το υπό τελική επεξεργασία σχέδιο περιλαμβάνει δύο άξονες:

• Την δημιουργία Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο θα είναι η προώθηση συνεργειών στην περιοχή (με τη Βόρεια Μακεδονία, πλέον) και δρομολόγηση «ώριμων» προγραμμάτων ή έργων.

• Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη της Αναπτυξιακής Τράπεζας (σ.σ. η ίδρυση της οποίας θα «έρθει» προς ψήφιση στη Βουλή τον επόμενο μήνα) με στόχο τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση κοινών υποδομών για τα Βαλκάνια.

Κατά τους κυβερνητικούς επιτελείς, οι συζητήσεις είναι πιο προχωρημένες στο ενεργειακό πεδίο. Από τη πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, έγινε σαφές ότι «περιμένουν» τόσο το επενδυτικό σχέδιο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, όσο και η επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού ΕΛ.ΠΕ - ΟΚΤΑ.

«Οι οικονομικές σχέσεις, που είναι και σήμερα υπαρκτές (σ.σ. με τα Σκόπια), αποκτούν εκ των πραγμάτων μια πολύ διαφορετική δυναμική, καθώς αποκαθίσταται (με τη Συμφωνία των Πρεσπών) ένας ιστορικός φυσικός χώρος, που για αιώνες αποτελούσε το πεδίο επενδυτικών, εμπορικών, πολιτιστικών συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδας και των γειτόνων της», είπε ο κ. Σταθάκης.

Τονίζοντας ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής που ανοίγεται μπροστά μας, πρόσθεσε: «Και μόνο το ότι άνοιξε η συζήτηση για τη Συμφωνία, εδώ και περίπου ένα χρόνο, αποδείχθηκε ικανή συνθήκη για να δρομολογηθούν 4-5 πολύ μεγάλες αλλαγές και να αρχίσουν συζητήσεις για ενεργειακές διασυνδέσεις. Έχουν ήδη προχωρήσει οι τεχνικές συζητήσεις για τα έργα που αναφέρετε και πιστεύω ότι εντός του 2019 θα έχουμε απτά και σημαντικά αποτελέσματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v