Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Πρωτοβουλία για να μη διαλυθούν κοινοβουλευτικές ομάδες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τη σχετική συζήτηση», είπε, ενόψει αλλαγών του Κανονισμού της Βουλής. Ο πρωθυπουργός ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, δεν είχε λόγο να κάνει συναλλαγή με τον κ. Καμμένο.

Τζανακόπουλος: Πρωτοβουλία για να μη διαλυθούν κοινοβουλευτικές ομάδες

Ορθάνοικτο παράθυρο στη μη διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων που «έχασαν» βουλευτές άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι δηλώσεις που κάνει ο Πάνος Καμμένος μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση είναι «υπερβολικές και άδικες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια του briefing, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό δεν αφορά μόνο τους ΑΝΕΛ αλλά και άλλα κόμματα όπως το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Με την επισήμανση δε, «ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση», επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες ότι η εν λόγω θέση του κυβερνώντος κόμματος θα προωθηθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, η οποία επρόκειτο να γίνει στα μέσα του μήνα αλλά μετατέθηκε λόγω των διαδοχικών διαδικασιών για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ερωτηθείς για τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ο κ. Τζανακόπουλος τις χαρακτήρισε «υπερβολικές και άδικες».

Ειδικά για τη δήλωση του πρώην εταίρου ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε προτείνει να ενταχθεί σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. αρκεί να μην επιχειρήσει να ρίξει την κυβέρνηση), τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα λόγο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί του», όπως φάνηκε δρομολογώντας τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

Εκθείασε, δε, το έργο και την ηθική-πολιτική ακεραιότητα τόσο του Νίκου Κοτζιά όσο και της Έλενας Κουντουρά, καθώς πρόκειται για τα δύο πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του κ. Καμμένου.

«Οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, κυβερνούν», ήταν η απάντηση του κ. Τζανακόπουλου στην απειλή Καμμένου πως εάν διαλυθεί η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, «η κυβέρνηση δεν θα προλάβει την παρέλαση της 25ης Μαρτίου».

Ενώ για τη διαφοροποίηση από την απόφαση του αρχηγού των ΑΝΕΛ (για την ψήφο εμπιστοσύνης) της κ. Κουντουρά και των άλλων τριών βουλευτών Θανάση Παπαχριστόπουλου, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι, είπε: «Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα του καθενός να προχωράει με βάση τη συνείδησή του και την άποψή του. Αυτό έκαναν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Δεν είναι υπόθεση πολιτικής συναλλαγής».

Εν αναμονή του ΝΑΤΟ ο Ζάεφ

Σχετικά με την επιμονή του Ζόραν Ζάεφ να αναφέρεται, ακόμα, σε «Μακεδονία», ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στην ίδια τη Συμφωνία που ορίζει ότι οι συνταγματικές αλλαγές που έγιναν στη γείτονα θα τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Επικαλέσθηκε ωστόσο και σημερινή δήλωση του κ. Ζάεφ, την οποία ξεκίνησε με τη φράση: «Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε λίγο καιρό η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας...».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τα κλειδιά της ΝΔ

Για τη στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη Συμφωνία, τόνισε: «Με το ‘ναι’ βρέθηκε η παράταξη που είναι υπέρ της φιλίας, της συνεργασίας, της ειρήνης και αντιμάχεται το τέρας του εθνικισμού.

Με το ‘όχι’ βρέθηκαν οι δυνάμεις του ακραίου εθνικισμού (χωρίς να ταυτίζονται όλοι όσοι διαφώνησαν.
Τον πολιτικό ρυθμό τον έδωσε η άκρα δεξιά και τον υιοθέτησε η δεξιά-κεντροδεξιά.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει τα κλειδιά του κόμματός του στους Σαμαρά-Βορίδη-Γεωργιάδη. Υπάρχουν στελέχη όπως ο Δένδιας, που δεν ακολουθούν την πολιτική κατρακύλα του».

Όσο για τη Βενεζουέλα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Η κυβέρνηση υποστηρίζει τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στις αντιμαχόμενες δυνάμεις, ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές».

Παρέπεμψε μάλιστα στη σχετική κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Σουηδίας, που εκδηλώθηκε χθες.

Τι απαντά η ΝΔ

«Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος.

Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v