Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έρχεται ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να απέχει από το Φόρουμ των Δελφών και πώς επιλέχθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Η εντολή για διαπραγματεύσεις σε «χαμηλούς τόνους», με στόχο τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Γιατί έρχεται ο Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα

Διευκρινίσεις για την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Ελλάδα έδωσε πριν από λίγο ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν στο Euro2day.gr. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, παρουσιάζεται ενοχλημένος με συγκεκριμένες διαρροές, οι οποίες συσχετίζουν την επίσκεψη με τις επικείμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, όποτε και αν γίνουν, και την προεκλογική εκστρατεία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μοσκοβισί έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρώτα προσκλήθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να παραβρεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Φόρουμ των Δελφών, πρόταση που όπως πληροφορούμαστε, απέρριψε καθώς δεν ήθελε στην παρούσα φάση η τοποθέτησή του να αποτελέσει μέρος του προεκλογικού debate.

Η επιλογή του επίτροπου Μοσκοβισί έγινε ως τέταρτη επιλογή, καθώς το πρόγραμμά του επέτρεπε το ταξίδι.
Η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει δε ότι οποιαδήποτε επαφή Μοσκοβισί με παράγοντες της ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν σχετίζεται με το θέμα τυχόν καθυστερήσεων ή διαπραγματεύσεων για τον νόμο Κατσέλη και την επικείμενη έκθεση της Κομισιόν.

Το μήνυμα που έχει στείλει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε Πιερ Μοσκοβισί και Β. Ντομπρόβσκις είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν σε χαμηλούς τόνους, μακριά από τον προεκλογικό κύκλο και με στόχο την ομαλή έκβαση και τη συμφωνία.

Η δυσαρέσκεια Γιούνκερ έρχεται μετά από σειρά διαρροών περί ναυαγίου, «χαρακωμάτων» και επιστροφής στα «παλιά» και δυσπιστίας μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v