Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι της «ιστορικής» επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια

Οι δύο πρωθυπουργοί εγκαινιάζουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Πραγματοποιείται Επιχειρηματικό Φόρουμ με ομιλητές Τσίπρα-Ζάεφ. Αναμένεται να υπογραφούν διακρατικές και επιχειρηματικές συμφωνίες.

Οι στόχοι της «ιστορικής» επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια

Στο κυβερνητικό κτίριο της Βόρειας Μακεδονίας έφτασε το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου τον υποδέχθηκε θερμά ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες προχώρησαν προς τους φωτορεπόρτερς και τους υπουργούς των δύο χωρών, όπου έβγαλαν σέλφι με το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν έναν τους υπουργούς, ενώ ακολούθησε φωτογραφία με τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια. Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους εισήλθαν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κτιρίου για μια σύντομη τελετή υποδοχής, έξω από το οποίο κυματίζουν οι σημαίες των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσει το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και νωρίς το απόγευμα οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Στη διάρκεια του ΑΣΣ αναμένεται να υπογραφούν μια σειρά από διακρατικές συμφωνίες και για τον λόγο αυτό τον πρωθυπουργό συνοδεύουν εφτά υπουργοί και τρεις υφυπουργοί.

Όπως έχουμε αναφέρει, από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν 120 επιχειρηματίες που εκπροσωπούν 100 επιχειρήσεις, αριθμός που δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον και τη σημασία των συμφωνιών που θα υπογραφούν. Οι επιχειρήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, κυρίως τους τομείς κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών.

Οι Ελληνες επιχειρηματίες θα διερευνήσουν την επέκταση της δραστηριότητάς τους, τόσο με την κυβέρνηση της γείτονος όσο και απευθείας με 300 επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Enterprise Greece, που έχει και τον συντονισμό της επιχειρηματικής αποστολής, περίπου οι μισοί επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Ελλάδας είναι από τη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας, μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών».

Στόχος του Επιχειρηματικού Φόρουμ άλλωστε είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την υπογραφή σχετικών συμφωνιών.

Ειδικής βαρύτητας θεωρείται η διακρατική συμφωνία με την οποία η Ελλάδα θα αναλάβει τον έλεγχο και την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, «υποχρέωση» που επιθυμούσε να αναλάβει η Τουρκία στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Αθήνα εκτιμά τη σημερινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα ως «ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Ν/Α Ευρώπη» και ως «πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης» στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των κυβερνητικών επιτελείων των δύο χωρών, θα υπογραφούν τα εξής κείμενα:

• Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών, που θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.

• Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εθνικής Άμυνας.

• Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

• Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.

• Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.

• Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Ταμπάνοφσε.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην αποστολή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v