Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Οσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν κόβεται το αφορολόγητο

Εχω συνηθίσει να χάνω δημοσκοπήσεις και να κερδίζω κάλπες, στόχος είναι η νίκη στις ευρωεκλογές ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Δεν σκέφτηκα στιγμή το πολιτικό κόστος για να προχωρήσω στη συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε.

Τσίπρας: Οσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν κόβεται το αφορολόγητο

«Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στις κάλπες» δήλωσε στον Antenna ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι είναι στρατηγική επιλογή η διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο καθώς αυτό αποτελεί δείγμα επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.

Εξήγησε ότι δεν φοβάται ότι τυχόν μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες απώλειες στις εθνικές εκλογές και ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη στις ευρωεκλογές και όχι η μικρή ήττα.

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι είχε μεγάλο πολιτικό κόστος εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως εκτιμά ότι εξαιτίας αυτής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυνατότητα μέσω της αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος να συγκροτήσει ένα προοδευτικό μέτωπο. «Στα κρίσιμα εθνικά θέματα οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί μετρούσαν το πολιτικό κόστος; Εγώ δεν το σκέφτηκα ούτε μια στιγμή».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να κόψει το αφορολόγητο όριο, παρά τις πιέσεις. «Όπως οι συντάξεις δεν μειώθηκαν την 1.1.2019 σας λέω με απόλυτη επίγνωση πως όσο η χώρα κινείται στη σταθερή τροχιά που την βάλαμε θα πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης. Οσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωση αφορολογήτου δεν θα υπάρξει».

Απαντήσεις για όλα

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε:

-Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι. Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε την διαφορά από τις ευρωεκλογές, που τις είχε χάσει με τέσσερις μονάδες, και κέρδισε στις εθνικές κάλπες.

-Η Συμφωνία των Πρεσπών πέτυχε το βέλτιστο δυνατό υπ΄ αυτές τις συνθήκες. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μία συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004.

Κάλεσα τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση. Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την συνωμοσιολογική κατηγορία ότι υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το αποδείξει.

Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε σαν καταλύτης στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν φτιάχνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ.

-Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων. Το ποιός και με ποιό τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύν".

Το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών και, βάσει αυτού, οι εισαγγελείς είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν στη Βουλή μία υπόθεση όταν προσκρούσουν σε όνομα πολιτικού προσώπου.

-Σκάνδαλο Πετσίτη δεν υπάρχει. Tο θέμα προέκυψε από δημοσιεύματα προ οκταμήνου από εφημερίδες που στηρίζουν τη ΝΔ.

Κονταροχτυπιόμαστε στο γήπεδο των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας. Υπάρχουν σκάνδαλα υπαρκτά που δεν τα ανέδειξε η κυβέρνηση αλλά η δικαιοσύνη και από την άλλη πλευρά για κάθε νόσο υπάρχει ένας Πετσίτης.

Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε. Όταν είπα στην Βουλή (σ.σ. πρόπερσι) ότι κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν πρέπει να έχει offshore έτρεχαν να κρυφτούν.

- Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018.

Σημείωσε ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβα άδεια ταμεία. Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του.

- Δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα, την Τουρκία, αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα.

Οι εξελίξεις είναι ιστορικές. Μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v