Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» σε πυρετό εκλογικής ετοιμασίας

Το... βαρύ πυροβολικό Μαξίμου, Κουμουνδούρου και «συμμάχων» στο 27μελές Συντονιστικό όργανο. Σε Τζανακόπουλο-Παππά-Ραγκούση το βάρος της καμπάνιας. Το καλλιτεχνικό «φάλτσο» της ΝΔ και η απάντηση Μαξίμου.

«ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» σε πυρετό εκλογικής ετοιμασίας

Tην τελευταία οργανωτική «πινελιά» έβαλαν χθες τα στελέχη του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με την ανάδειξη Συντονιστικού οργάνου, δεδομένου ότι η 272μελής εκλογική επιτροπή δεν έχει την ευελιξία να «τρέξει» στους ευρω-εκλογικούς ρυθμούς.

Το Συντονιστικό αποτελείται από 27 μέλη, τα οποία προέρχονται από τον βασικό κορμό της Συμμαχίας, τον ΣΥΡΙΖΑ, και από τις δυνάμεις που μετέχουν σ' αυτήν.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το κυβερνών κόμμα στον ρόλο του Συντονιστικού είναι η συμμετοχή σχεδόν ολόκληρου του «πρωινού καφέ» του Μαξίμου (Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης), ο εκλογικά έμπειρος Νίκος Παππάς, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο Νίκος Φίλης και ο Αντώνης Κοτσακάς, εκ των πρώτων «Πασοκογενών» που ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και μετέχει στα ηγετικά του όργανα.

Εκ των «συμμάχων» μετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Στέφανος Τζουμάκας, Χάρης Τσιόκας και Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Κατά τις πληροφορίες, την ευθύνη για την καμπάνια (spots, συνθήματα κ.λπ.) θα έχουν οι Τζανακόπουλος, Παππάς και Ραγκούσης, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα social media και, γενικότερα, στο Διαδίκτυο, τον ρόλο του οποίου ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, παρεμβαίνοντας στην πρώτη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής.

Τοπικές επιτροπές παντού

Στη χθεσινή πρεμιέρα του Συντονιστικού ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα δύο κεντρικά διλήμματα των ευρωεκλογών, στη βάση των οποίων, όπως είπε, θα συγκροτηθεί και η πολιτική σύγκρουση μεταξύ προοδευτικών - συντηρητικών δυνάμεων.

* Το ένα αφορά την κατεύθυνση που θα πάρει τα επόμενα χρόνια η Ευρώπη, καθώς και το εάν ο πιστός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και εχθρός της Ελλάδας Μάνφρεντ Βέμπερ θα γίνει πρόεδρος της Κομισιόν.

* Το άλλο εστιάζει στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, δηλαδή στο κοινωνικό κράτος, το ασφαλιστικό σύστημα, το εισόδημα των πολιτών, την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους μισθούς. 

Ως προς την οργανωτική προετοιμασία, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε την ανάγκη συγκρότησης τοπικών επιτροπών στήριξης της Προοδευτικής Συμμαχίας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς τα μηνύματα από την ανταπόκριση των πολιτών κρίνονται ως πολύ ενθαρρυντικά.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη συμμετοχή του κόσμου στις δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα (και έχουν πυκνώσει μετά την κεντρική εκδήλωση στο Γαλάτσι), όπου τα πάνελ είναι αντιπροσωπευτικά της σύνθεσης της Συμμαχίας.

Τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και οι εκπρόσωποι της Συμμαχίας σημειώνουν ότι «το κλίμα αλλάζει και η δημοσκοπική διαφορά μειώνεται», καθώς, όπως σημειώνουν, αποδίδει καρπούς η επιχείρηση «σταδιακής αποκατάστασης των μνημονιακών αδικιών» και οι «ελπίδες» που τροφοδοτεί η πορεία της χώρας.
Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στην Καλαμάτα και το βράδυ θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση.

Για το «φάλτσο Μητσοτάκη»

Οι επιτελείς παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα τελευταία «φάουλ» του επικοινωνιακού επιτελείου της Πειραιώς, με αποκορύφωμα τη δημόσια κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε καλλιτέχνες και τον κ. Μητσοτάκη για την προχθεσινή συνάντησή τους.

Οι καλλιτέχνες (σ.σ. με πρώτο τον Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος ανήκει στον χώρο της Δεξιάς, αλλά και τους Χρήστο Νικολόπουλο και Φοίβο Δεληβοριά) κατηγόρησαν τον αρχηγό της ΝΔ ότι εκμεταλλεύθηκε τη συνάντηση που οι ίδιοι ζήτησαν να έχουν μαζί του, όπως και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, και την εμφάνισε ως ανταπόκριση σε δικό του κάλεσμα.

Πέραν τούτου, τον επέκριναν σκληρά για τη θέση που πήρε ως προς τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών μετά την αντικατάσταση της «αμαρτωλής» ΑΕΠΙ από άλλον φορέα, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, λύνοντας ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημά τους.

Την πιο σκληρή δημόσια παρέμβαση έκανε ο κ. Ξαρχάκος: «Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί κατά καιρούς με τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα και μάλιστα αυτή η αδιαφορία μού γέννησε έως και υποψίες. Αντιθέτως ήταν ακαριαία η αντίδραση του κ. Τσίπρα και οφείλω να πω ότι ήταν και η πρώτη φορά που αισθάνθηκα ότι ένας Πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το θέμα αυτό (χωρίς να βγει στα κανάλια να το διαφημίσει). Τέλος, να πληροφορήσω τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν ζητάμε κανένα συμβολικό ποσόν από κανέναν. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας, ζητάμε Δικαιοσύνη».

Μαξίμου: «Δεν ντράπηκε ο κ. Μητσοτάκης»

Την υπόθεση αυτή δεν άφησε ασχολίαστη το Μαξίμου: «Ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να πείσει πως είναι λαοφιλής, δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί καλλιτέχνες εν αγνοία τους για ένα προεκλογικό σποτ», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσαν: «Το χειρότερο όμως είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει δώσει μάχη για τη διαλεύκανση του διαχρονικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, το οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν να γιγαντωθεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει για άλλη μία φορά την ταύτισή του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητώντας οι επιχειρηματίες αντί να τηρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, να καταβάλλουν απλά «ένα συμβολικό ποσό για το ελληνικό τραγούδι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v