Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πιστεύει στην εργασία-λάστιχο

«Ηξερε τι έλεγε και έπεσε στο ολίσθημα να φανερώσει τη θέση του», το σχόλιο για τη δήλωση Μητσοτάκη περί 7ήμερης απασχόλησης. Γιατί επέλεξε τώρα να διανείμει 1,2 δισ. ευρώ σε «13η σύνταξη» και μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ. «Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης τι θα κάνουμε», το σχόλιο για πιθανή αντίδραση των δανειστών. Θα είναι ντέρμπι οι ευρωεκλογές.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πιστεύει στην εργασία-λάστιχο

Είδα το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη τρεις φορές και συνειδητοποίησα ότι έλεγε ότι πιστεύει, όσο και αν προσπάθησαν να το μαζέψουν επικοινωνιακά, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha TV αναφορικά με τις θέσεις του αρχηγού της ΝΔ για την επταήμερη απασχόληση.

«Εχει βαθιά αντιλαϊκή ατζέντα, έχει ξανακάνει τέτοιες δηλώσεις, έχει πει ότι το οκτάωρο είναι "ξεπερασμένο" και ότι η 13η σύνταξη είναι "λαϊκισμός". Χθες το τερμάτισε, είπε αυτό που πιστεύει και είναι θέση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών. Το υποστηρίζουν και κάποιοι στον ΣΕΒ. Θέλουν κάποιες εταιρείες να βάλουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα».

«Η επταήμερη λειτουργία της επιχείρησης δεν είναι καινοτομία, ισχύει από το 1980. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως υπάρχει πενθήμερο και οκτάωρο».

«Ηξερε τι έλεγε και έπεσε στο ολίσθημα να φανερώσει τη θέση του», υποστήριξε. «Για όποιον είδε το video καταλαβαίνει ότι ήθελε να πει κάτι συγκεκριμένο».

Εκτίμησε ότι για τον λόγο αυτό δεν προσέρχεται σε debate. «Τον μέμφομαι γιατί δεν έχει το θάρρος να υπερασπιστεί τις απόψεις του, δεν λέει αν σκέφτεται κάποιες δικλείδες ασφαλείας για το θέμα», δήλωσε. «Πιστεύει στην εργασία λάστιχο και μετά υποστηρίζει ότι εγώ λέω ψέμματα».

Γιατί τώρα;

Απαντώντας γιατί έρχονται τώρα τα θετικά μέτρα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φέρνει διαρκώς από το 2016 τέτοιες ρυθμίσεις και σε όλες τις περιπτώσεις η ΝΔ μιλά για προεκλογικά μέτρα». «Το ερώτημα είναι γιατί τα ψηφίζει, ενώ τα χαρακτηρίζει 'λαϊκισμός. Εγγυάται τη μονιμότητα της 13ης σύνταξης;» αναρωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι όλες οι κινήσεις τα τελευταία τρία χρόνια είναι σχεδιασμένες. «Εμβαθύναμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την αρχή και θέλαμε όταν βγούμε από το πρόγραμμα να έχουμε χρήματα να κινηθούμε. Πληρώνουμε το ΔΝΤ και σχεδιάζουμε για την επόμενη τετραετία. Μόλις πριν λίγες ημέρες ήρθε η απογραφή της Eurostat για το 2018 και φάνηκε η υπεραπόδοση και η εκτίμηση για το δημοσιονομικό χώρο. Γι’ αυτό κινηθήκαμε τώρα», δήλωσε επαναλαμβάνοντας ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Αναφορικά με το ύψος της απολαβής και το γεγονός ότι δεν παίρνουν όλοι το σύνολο του ποσού, τόνισε ότι αυτό ήταν το περιθώριο που υπήρχε σε δημοσιονομικό χώρο. «Από το 1,2 δισ. τα 400 εκατ. ευρώ πήγαν σε μείωση ΦΠΑ και τα 800 εκατ. στις συντάξεις». Όπως είπε αυτό έγινε γιατί οι συνταξιούχοι είδαν τεράστιες περικοπές. Όταν θα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες θα κινηθούμε ανάλογα, υποστήριξε.

Ερχονται άλλα μέτρα;

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν και άλλα θετικά μέτρα στο συρτάρι, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για κάτι τέτοιο προ των εκλογών. «Καταθέσαμε σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Διαθέσαμε το δημοσιονομικό περιθώριο του 2019, και τα αντίστοιχα περιθώρια για το 2020-21».

«Εχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μια μόνιμη υποεκτίμηση των δυνατοτήτων της οικονομίας. Εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί στα τέλη του χρόνου και σε αυτό θα βοηθήσουν και τα μέτρα που ήδη πήραμε. Όταν θα έχουμε την εικόνα του προϋπολογισμού για το 2020 θα δούμε πως θα κινηθούμε, δήλωσε.

Αναφορικά με τη θέση των δανειστών για το πακέτο που ανακοίνωσε δήλωσε πως «αν τα μέτρα που ψηφίζουμε είναι μέτρα που δημιουργούσαν προϋποθέσεις εκτροχιασμού οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Δεν αντέδρασαν».

«Η Ελλάδα δεν είναι στα μνημόνια. Η χώρα δεσμεύεται από τους στόχους που έχει συμφωνήσει και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, αλλά τα μέσα είναι δική μας δουλειά. Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης τι θα κάνουμε».

«Αν υπάρξει πολιτική παρέμβαση (σ.σ. όπως φάνηκε από τον Μ. Βέρμπερ) η απάντηση είναι «να ξεχάσετε ότι γνωρίζετε για την Ελλάδα. Εμείς βάλαμε στο τραπέζι 5,5 δισ. δικά μας χρήματα. Η αξιοπιστία μας είναι δεδομένη στην Ευρώπη, εμείς βγάλαμε την οικονομία από τα μνημόνια. Αν επιμείνουν κάποιοι ακραίοι θα κάνουν καλό στην προεκλογική μου εκστρατεία γιατί θα αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με την λιτότητα, αλλά με τους πολλούς».

Για την αντιπαράθεση στη Βουλή

Σε ότι αφορά την κόντρα στη Βουλή και τα όσα ειπώθηκαν κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ότι δεν ζήτησε μια συγνώμη. «Σε ό,τι αφορά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη οποτεδήποτε έχω αναφερθεί έχω τιμήσει τη στάση του στο Μακεδονικό αλλά δεν ασχολήθηκα ποτέ αν ήταν ‘εφιάλτης’ ή ‘αποστάσεις’. Ο αείμνηστος ήταν όμως πρωθυπουργός και η κοινή γνώμη έχει εικόνα. Ο πατέρας μου δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο. Όταν τον συκοφαντείς η συκοφαντία κάθεται σαν κάποιου είδους απόδειξη γίνεται ένα fake news».

Δεν φιλοξενήθηκα στο Noor1

Σε ότι αφορά τις διακοπές του δήλωσε ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα. Όπως είπε πήγε τον Δεκαπενταύγουστο «στο σκάφος συνεργάτιδάς του. Γράφηκε και δεν το διέψευσα.  Έχω δικαίωμα να επιλέξω να κρατήσω για μένα κάποιες προσωπικές στιγμές. Θέλω να κρατήσω έξω από την πολιτική τα παιδιά μου».

«Δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κου Μαρινάκη, ούτε στο Noor 1», πρόσθεσε και μίλησε για παρακρατικές μεθόδους ώστε να βρεθούν φωτογραφίες. «Θα τους γυρίσει μπούμεραγκ», εκτίμησε. «Πιστεύουν ότι μπορεί να φύγει η συζήτηση από τα κρίσιμα, σε μια συζήτηση που θυμίζει κλειδαρότρυπα».

Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της ΝΔ με την οποία ρωτά αν έχουν ταξιδέψει και άλλοι υπουργοί με σκάφη σημείωσε ότι «δεν θα έχω πρόβλημα αν έχουν ταξιδέψει υπουργοί με σκάφη. Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να απαντήσω, δεν με αφορά η προσωπική τους ζωή».

Όπως είπε κάποιοι σύμβουλοι οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια «πολιτική χωρίς αρχές». Εκτίμησε ότι θα του γυρίσει μπούμερανγκ. «Τον οδήγησαν σε μια θέση έξω από τη δική του στο Μακεδονικό. Τον οδήγησαν να αγκαλιάσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Λαϊκου Ορθόδοξου Συναγερμού. Είναι επιλογές που γίνονται υπό το πρίσμα του πρόσκαιρου οφέλους».

Στις εκλογές δεν πας για να χάσεις

Ερωτηθείς για το τι περιμένει από τις ευρωεκλογές δήλωσε ότι στη μάχη δεν πάει κανείς για να χάσει. «Έχω δείγματα μιας δυναμικής που δεν είχα δει ούτε το 2015. Το βράδυ των ευρωεκλογών δεν κρίνεται η κυβέρνηση αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια αληθινή δημοσκόπηση».

Όπως είπε όλες οι δημοσκοπικές εταιρείες έχουν αρχίσει να μειώνουν τις διαφορές «επιστημονικής φαντασίας». Αυτό θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες. «Θα είναι ντέρμπι οι εκλογές», τόνισε.

Αναφορικά με τις εθνικές εκλογές δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπλήρωσε.

Παταγώδης κατάρρευση της πολιτικής απάτης της ΝΔ

Εκτίμησε ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάσει τις ευρωεκλογές ίσως δεν θα είναι επικεφαλής της ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει αντίπαλο τον επικεφαλής της ΝΔ γιατί «του κάνει συνεχώς δώρα».

Όπως είπε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως διαμορφώσει πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει μια παταγώδη κατάρρευση της πολιτικής απάτης που επιχειρήθηκε να στηθεί περί «κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Απέρριψα εισηγήσεις για τριπλές κάλπες

Δέχτηκα εισηγήσεις για τριπλές κάλπες και το έχω πει δημόσια. Ο λόγος που τις απέρριψα για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι ισχυρό μήνυμα στους πολίτες και τους εταίρους ότι επανήλθαμε στην κανονικότητα. Ο δεύτερος γιατί οι ευρωεκλογές είναι μοναδική ευκαιρία να αποδείξω την πολιτική απάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Βόρεια Ελλάδα

Σχολιάζοντας το εάν θα υπάρξει πρόβλημα στους υποψηφίους του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των Πρεσπών εκτίμησε ότι ενώ αρχικά υπήρξε η αίσθηση ότι θα υπάρξει «πολιτικό κόστος», αυτό τελικά μετατρέπεται σε «πολιτικό όφελος».

«Οσο περνά στη συνείδηση των πολιτών ότι οι βόρειοι γείτονες δεν είναι κίνδυνος για τη χώρα και όσο φαίνεται ότι κινηθήκαμε για το καλό της χώρα το κλίμα γυρίζει. Αυτό που λένε 60% υπέρ και 40% κατά μένει ένα 40% που δεν υπάρχει κανείς να το πάρει».

Η Τουρκία

Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τόσο ισχυρή υποστήριξη και τόσο ισχυρές συμμαχίες, τόσο από την ΕΕ, όσο και από κράτη όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο που γέρνουν την πλάστιγγα προς εμάς. «Η Τουρκία κρατά αλλοπρόσαλλη στάση. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνουν ανεκτές παράνομες μονομερείς ενέργειες. Αν συνεχίσει στον ολισθηρό δρόμο θα υπάρξουν συνέπειες στις επόμενες Συνόδους Κορυφής. Θα υπάρξουν μέτρα και κυρώσεις οικονομικές».

«Δεν έχει η Τουρκία δυνατότητα για ουσιαστικές γεωτρήσεις. Απλά έχουν την επιθυμία να δημιουργούν εντάσεις. Περί αυτού πρόκειται».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «η Τουρκία θα έπρεπε να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου. Εμείς δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v