Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ηρθε η ώρα να εγκρίνει το σχέδιό μας ο λαός

«Τώρα έχουμε τη δύναμη με δημοσιονομική ασφάλεια να στηρίξουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Το σχέδιο Μητσοτάκη αν ήταν ταινία θα είχε τίτλο: Το ΔΝΤ ξανάρχεται». Φθινόπωρο η εθνική κάλπη.

Τσίπρας: Ηρθε η ώρα να εγκρίνει το σχέδιό μας ο λαός

«Η σημερινή σας παρουσία εδώ στο Σύνταγμα είναι ξέσπασμα δημοκρατίας, αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης, ελπίδας και ανατροπής», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα.
«Όσοι πίστεψαν ότι η οικονομική τους δύναμη, η συσσώρευση μέσων ενημέρωσης, η προπαγάνδα και η διαστρέβλωση αρκούν για να μας οδηγήσουν ξανά πίσω στα σκοτάδια των μνημονίων τούτες τις μέρες παίρνουν την απάντησή τους», συμπλήρωσε.

«Την Κυριακή δεν αποφασίζουμε μόνο ποιους εκπροσώπους θα στείλουμε στην Ευρωβουλή, αλλά με πιο σχέδιο θα κινηθεί η χώρα στο μεταμνημονιακό πλαίσιο», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «δεν ξέχασε ούτε μια στιγμή ποιοι την οδήγησαν εκεί και ποιους εκπροσωπεί».

«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και λεηλατημένη, έναν λαό ταπεινωμένο», δήλωσε. «Αυτή ήταν η τιμωρία που επέβαλαν στους πολλούς, στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της πατρίδας μας, το παλιό πολιτικό κατεστημένο και οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας».

Όπως θύμισε ο πρωθυπουργός αυτά έγιναν «για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες», όπως πρόσφατα ομολόγησαν οι ίδιοι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ. «Μαζί τα φάγαμε, είπαν τότε στο πληγωμένο λαό μας οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος».

Δύσκολος συμβιβασμός

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό. «Κάναμε ένα βήμα πίσω για να μπορούμε σήμερα όλοι μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά».

Όπως είπε «τώρα έχουμε τη δύναμη με δημοσιονομική ασφάλεια να στηρίξουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν ήταν όμως βέβαιο και δεδομένο όταν σφίγγαμε τα δόντια να καθαρίσουμε εμείς, μαζί σας, τα σπασμένα δεκαετιών».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτό έγινε γιατί από την αρχή η κυβέρνηση δούλεψε με σχέδιο. «Νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά. Προωθήσαμε δύσκολες, αλλά αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ για πρώτη φορά «σταματήσαμε το πάρτι της ρεμούλας της διαφθοράς, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναλυτική αναφορά στα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, όπως το κοινωνικό μέρισμα, οι προσλήψεις στην υγεία, η ανασυγκρότηση της Παιδείας και η ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις. «Αποδείξαμε ότι υπάρχει ο τρίτος δρόμος, αυτός είναι ο ρόλος της αριστεράς, να προστατεύει την πλειοψηφία να μην αποφεύγει τις ευθύνες που τις δίνει ο λαός».

Μας έβαζαν τρικλοποδιές

«Κάποιοι προσπαθούσαν να μας βάλουν τρικλοποδιές», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Προέβλεψαν ότι δε θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, ότι θα εφαρμοστεί κόφτης στις συντάξεις και τους μισθούς, ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, ότι δε θα βγούμε στις αγορές. Όταν οι προβλέψεις αποτύγχαναν ζητούσαν από τους δανειστές να μη μας κάνουν τα χατίρια και να μας τιμωρήσουν».

«Δεν τα ξεχνάμε όλα αυτά», δήλωσε.

Ο λαός θα εγκρίνει

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά σε όλα τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν μετά τον Αύγουστο και την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και στο πρόσφατο πακέτο ελαφρύνσεων που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Τα μέτρα ήταν μόνο η αρχή. «Οσο η οικονομία ανακάμπτει θα δίνουμε ανάσα. Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους. Οσο η οικονομία ανακάμπτει εμείς θα σχεδιάζουμε να ευημερούν και οι πολλοί που έβαλαν πλάτη».

«Δεν φτάνει να έχουμε εμείς σχέδιο. Ηρθε η ώρα να το εγκρίνει ο ελληνικός λαός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιο Μητσοτάκη

«Όσο και αν προσπάθησαν να το κρύψουν, τελικά δε τα κατάφεραν. Ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε εξαιρετικά μαρτυριάρης στην προεκλογική περίοδο, όσο δεν μαρτυρά το σκορ με το οποίο θα χάσει μαρτυρά το σχέδιό του».

Όπως είχε πει «η κοινωνική αδικία είναι φυσικό φαινόμενο». Το σχέδιο Μητσοτάκη αν ήταν ταινία θα είχε τίτλο: Το ΔΝΤ ξανάρχεται. Και θα είχε συμπαραγωγούς τον ΣΕΒ, τη παρασιτική εγχώρια ολιγαρχία και τους τεχνοκράτες οικονομολόγους του ΔΝΤ. Και σκηνοθέτη τον μαθητή του κου Σόιμπλε, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή και γνωστό ανθέλληνα κο Βέμπερ, που θέλει να τον κάνει πρόεδρο της Κομισιόν».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «βασικές σκηνές του έργου είναι:

* Η 7ήμερη εργασία.

* Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

* Η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων.

* Η καταργηση της 13ης σύνταξης

* Το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, όπως το βάφτισαν οι ίδιοι.

* Η διάλυση της δημόσιας Υγείας και η παράδοση της στους ιδιώτες.

* Η επαναφορά του 1 προς 5 προσλήψεις – αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.

* Οι απολύσεις δασκάλων, γιατρών, νοσηλευτών.

* Η κατάργηση του αφορολόγητου, με επιβολή συντελεστή 9% από το πρώτο ευρώ που θα συρρικνώσει το εισόδημα των αγροτών και της μεσαίας τάξης.

Η ώρα της απόφασης 

«Τη Κυριακή δε ψηφίζουμε απλά για τους εκπροσώπους μας στην ευρωβουλή. Τη Κυριακή ψηφίζουμε, αποφασίζουμε με ποιο πολιτικό σχέδιο θέλουμε να πορευτεί η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια. Ο κος Μητσοτάκης και τα παλιό πολιτικό κατεστημένο θέλουν τη Δευτέρα να λένε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης δεν έλαβαν τη στήριξη του λαού. Αντιθέτως ότι ο λαός ενέκρινε όσα αυτός πρότεινε. Θέλουν να πουν πως ο λαός ενέκρινε τον κο Βεμπερ που αν εκλεγεί θα μπλοκάρει τα μέτρα».

Βάζοντας το δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «εμείς τη Κυριακή δε ζητάμε απλά την εμπιστοσύνη ή την επιδοκιμασία του ελληνικού λαού για όσα καταφέραμε. Ζητάμε την εμπιστοσύνη στο σχέδιο και στα μετρά ελάφρυνσης που εφαρμόσαμε και σε όσα αναγγείλαμε. Ζητάμε τη δύναμη για να μη μπορέσει κανείς να μας εκβιάσει Να μη μπορέσει κανείς να μας τα πάρει πίσω».

Τα μηνύματα προς τις κοινωνικές ομάδες

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες

* Απευθύνομαι στις νέες και στους νέους και τους ζητώ να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Τη Κυριακή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξία των πτυχίων σας. Είναι οι 380.000 θέσεις εργασίας που έγιναν και οι άλλες τόσες που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, είναι οι δικές σας θέσεις εργασίας.

* Απευθύνομαι στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η αύξηση του μισθού σας. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είναι το οχτάωρο και τα δικαιώματα σας «μην τα χαρίσετε».

* Απευθύνομαι στους απόμαχους τη βιοπάλης στους συνταξιούχους. Τη Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η 13η σύνταξή σας. 

* Απευθύνομαι στους ελευθέρους επαγγελματίες, στους επιχειρηματίες, στους μαγαζάτορες. Τη Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η μείωση των ασφαλιστικών σας εισφορών και οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

* Απευθύνομαι στους αγρότες και στις αγρότισσες. Τη Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι η προστασία του εισοδήματός σου, το αφορολόγητο και οι επιδοτήσεις.

* Απευθύνομαι στους νησιώτες μας. Την Κυριακή στο ψηφοδέλτιο είναι το μεταφορικό ισοδύναμο.

Το νέο ταξίδι

«Το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε, είναι η ισχυρή εντολή την Κυριακή. Η ψήφος εμπιστοσύνης στα μόνιμα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης. Με την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας δεν θα μπορέσει να τα αμφισβητήσει», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Και η τελική απάντηση θα δοθεί το φθινόπωρο στις εθνικές εκλογές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v