Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο «μπλόκο» στον Weber για την προεδρία της Κομισιόν

Η νέα φιλελεύθερη συμμαχία δηλώνει ότι όλα είναι ανοικτά. Διαλύεται ο γαλλογερμανικός άξονας, ενισχύεται η θέση Barnier και Vestager, αλλά το ΕΛΚ στηρίζει Weber. Δεύτερες σκέψεις για τον ενισχυμένο ρόλο ESM.

Νέο «μπλόκο» στον Weber για την προεδρία της Κομισιόν

Βρυξέλλες, ανταπόκριση

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ανάληψη των «μεγάλων» θέσεων που πρέπει να καλυφθούν στην ΕΕ, καθώς χθες βράδυ το νέο φιλελεύθερο μπλοκ που σχηματίστηκε μετά τις ευρωεκλογές έδωσε και νέο χτύπημα στην υποψηφιότητα Μanfred Weber (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν.

Την ώρα που δημοσιογράφοι έβλεπαν Γερμανούς υπαλλήλους της επιτροπής να τοποθετούν στο δεύτερο κτίριο της Κομισιόν ένα χάρτινο ομοίωμα του Βέμπερ και να πανηγυρίζουν ότι ήρθε η ώρα να κυβερνήσουν την Ευρώπη με τον «γερμανικό τρόπο» (the German Way), όπως μας είπε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, το κόμμα ALDE, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την ρουμανική αντιπροσωπία, εξέδιδε ανακοίνωση ότι «καμία θέση δεν είναι δεδομένη».

Το νέο φιλελεύθερο μπλοκ, που ονομάζεται «ALDE Plus, Renaissance Plus and USR Plus», ανακοίνωσε ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής ότι το μπλοκ τους είναι τρίτο σε θέσεις στην ευρωβουλή και άρα ρυθμιστής του τι θα γίνει και ποιος θα καταλάβει τις θέσεις που «χηρεύουν», υπογραμμίζοντας ότι καμία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία δεν είναι δυνατή χωρίς αυτούς και ότι τίθενται σε επιφυλακή για οποιεσδήποτε προσπάθειες για διαπραγματεύσεις που μπορεί να γίνουν, χωρίς να συμπεριληφθούν οι φιλελεύθεροι.

Τα κόμματα του νέου συνασπισμού είναι εναντίον της πρότασης του «Spitzenkandidat», δηλαδή του να διοριστεί στη θέση του προέδρου της Κομισιόν ο επικεφαλής του συνδυασμού του κόμματος που πήρε τις περισσότερες θέσεις, όπως έγινε και στην περίπτωση Γιούνκερ.  

Το νέο φιλελεύθερο κόμμα λέει ότι δεν θα αφήσει τις διαβουλεύσεις να γίνονται παρασκηνιακά και πέρα από την ευρωπαϊκή διαφάνεια.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θέλουν τον Γερμανό Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, ή ότι θα πρέπει το γερμανικό μπλοκ να «το πληρώσει ακριβά», εάν θέλει τον Βέμπερ σε αυτή τη θέση.

Αυτό σημαίνει ότι η προεδρία της ΕΚΤ πρέπει να δοθεί στους Γάλλους και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε φιλελεύθερο πρωθυπουργό.

«Θα πρέπει δηλαδή να πληρώσουμε τους Γάλλους διπλά», ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας της ΕΕ που πρόσκειται στο ΕΛΚ.

Σήμερα πάντως το ΕΛΚ (EPP), που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται να δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης στον Βέμπερ και να στείλει το δικό του μήνυμα ότι οι ευρωεκλογές μίλησαν και ότι ο Βέμπερ τις κέρδισε, επιχείρημα που ως ένα βαθμό δεν ευσταθεί, γιατί η κάθε χώρα ψήφισε εθνικά και όχι ευρωπαϊκά.

Πάντως λευκός καπνός δύσκολα θα βγει σήμερα ή και τον Ιούνιο όπως ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αγορές δεν κινούνται και αναμένουν. Για τις αγορές, η θέση που «καίει» είναι αυτή του προέδρου της ECB.

Επίσης, δύσκολα θα περάσει απαρατήρητη μια γερμανική ευρωπαϊκή παντοκρατορία, με τον Βέμπερ πρόεδρο της Κομισιόν, τον Kλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του ESM, επίσης Γερμανό, τον πρώην προσωπάρχη του Γιούνκερ να παραμένει ΓΓ της Κομισιόν, επίσης Γερμανό, και τον Βέρνερ Χόγιερ πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επίσης Γερμανό.

Ένας τέτοιος νέος χάρτης σημαίνει ότι τα όλα τα χρήματα της ΕΕ περνούν σε γερμανικά χέρια, κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Και εάν οι Γάλλοι «εξαγοραστούν», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξεσηκωθεί ο Νότος και ιδιαίτερα η Ιταλία, εξέλιξη που θα «νιώσουν» οι αγορές, σε μια περίοδο που οι ισορροπίες για την παγκόσμια ανάπτυξη κρέμονται από μια κλωστή.

Δεύτερες σκέψεις για ενίσχυση του ESM

Πηγές από το Βερολίνο και το Παρίσι μάς ανέφεραν χθες ότι τόσο η κα Mέρκελ όσο και ο κ. Mακρόν αλλά και αρκετές άλλες χώρες απέσυραν τη στήριξή τους στην προοπτική ο ESM να γίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα ελέγχει και τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

Προς το παρόν τουλάχιστον και ανάλογα με το ποιος πάει πού, κερδίζει πόντους η πρόταση να παραμείνουν οι αρμοδιότητες της Κομισιόν ως έχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v