Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και επισήμως σήμερα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Στον ΠτΔ το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Πότε θα θυροκολληθεί το Διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Το βράδυ ο παρουσιάζει το εκλογικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ. Μεσαία τάξη, φορολογία, εργασιακά στο επίκεντρο.

Και επισήμως σήμερα η προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ξεκίνησε. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί το απόγευμα (6:30 μ.μ.) στο Προεδρικό Μέγαρο, για να ζητήσει από τον Προκόπη Παυλόπουλο να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής.

Κατά τις πληροφορίες, θα επικαλεσθεί τον κίνδυνο να επιβαρύνει την πορεία της οικονομίας η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος (μέχρι τη λήξη της θητείας τον Σεπτέμβριο) και το κλίμα οξύτατης πόλωσης που κλιμακώνεται μετά την ευρω-προεκλογική περίοδο.

Αμέσως μετά, κι ενώ το Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολλείται στην είσοδο του Κοινοβουλίου, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε ειδική εκδήλωση (8 μ.μ.) στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής. Το τελικό περιεχόμενο «μόνταραν» χθες τα στελέχη που τέθηκαν επικεφαλής της επεξεργασίας του, δηλαδή οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης και Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως μεταφέραμε χθες, θα εστιάσει σε ένα τετράπτυχο άμεσων προτεραιοτήτων, με την έμφαση να δίνεται στη «μεσαία τάξη» (διόρθωση της υπερφορολόγησης) και στα εργασιακά, για τα οποία αναμένεται να γίνει η μεγάλη σύγκρουση με τη ΝΔ -πριν και μετά τις εκλογές.

Δηλαδή:

* Νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας (κατά 500.000 στην επόμενη τετραετία), με νέες αυξήσεις μισθών (σ.σ. και νέα αύξηση του κατώτατου).

* Δικαιότερη φορολογία (κατά τις πληροφορίες, θα υπάρχει δέσμευση για μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα, συν τη μείωση ανά έτος για τις επιχειρήσεις).

* Ισχυρό κοινωνικό κράτος και κοινωνική ασφάλεια (παιδεία-υγεία-ασφαλιστικό σύστημα στον αντίποδα των θέσεων της ΝΔ για απολύσεις, περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο και «ασφαλιστικό Πινοσέτ»).

* Αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Να αποκαλυφθεί η «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ

Το σύνολο της πρότασης αλλά ειδικά οι τρεις πρώτες πτυχές θα τεθούν (και θα τίθενται συνεχώς) σε αντιπαράθεση με την «κρυφή ατζέντα» της ΝΔ, η οποία, όπως επισημαίνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «γίνεται κάθε ημέρα και λιγότερο κρυφή, αφού στελέχη της ΝΔ βιάζονται να την εφαρμόσουν».

Όπως το νέο εργασιακό πλέγμα με εκ νέου μείωση του κατώτατου μισθού και οπισθοχώρηση στις συλλογικές συμβάσεις, ή το «σύστημα Πινοσέτ» στο ασφαλιστικό, ή οι μειώσεις των προσλήψεων στο Δημόσιο, με επαναφορά της μνημονιακής αναλογίας «ένα προς πέντε» για προσλήψεις-αποχωρήσεις.

Ως «προϋπολογισμένο μέτρο μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη» εμφανίζουν τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς, όπως λένε, τα στελέχη της ΝΔ «εξακολουθούν να μην απαντούν στο ερώτημα πώς θα πληρώνονται μισθοί-συντάξεις, εάν μειωθεί δραστικά και αμέσως η φορολογία».

Όπως εξηγούν, ο φόβος γενικώς και αορίστως «δεν πιάνει», συνεπώς τα ερωτήματα πρέπει να προβάλλονται ανά κατηγορία και τμήμα πληθυσμού, ώστε να υποχρεωθεί η ΝΔ να τα απαντήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v