Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα

Οι τέσσερις τρόποι εξασφάλισης επενδύσεων και οι σχετικές προτάσεις της ΝΔ. Οι φόροι, η γραφειοκρατία και οι εξαγγελίες Τσίπρα. Μήνυμα «απόλυτης ετοιμότητας» διακυβέρνησης της χώρας και ισχυρής εντολής στις κάλπες.

Μητσοτάκης: Ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα

Τη συμβολή της ανάπτυξης στην αναγέννηση της χώρας, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως το βασικό διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, μιλώντας στην Πάτρα, απ' όπου ανακοίνωσε πως θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Αχαΐα.

«Ύστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα κουβαλά ένα μεγάλο χρέος και βαριές δεσμεύσεις. Και έχει δύο επιλογές: Η πρώτη είναι αυτή που ζήσαμε: Φόροι, φόροι και πάλι φόροι ώστε να παράγονται τεράστια πλεονάσματα από τον στραγγαλισμό της οικονομίας και της μεσαίας τάξης. Η δεύτερη επιλογή είναι το σχέδιο της Ν.Δ, λιγότεροι φόροι και κίνητρα για πολλές επενδύσεις που φέρνουν καινούργιες δουλειές. Δηλαδή περισσότερους μισθούς που τονώνουν την κατανάλωση και νέες εισφορές που ενισχύουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά και πρόσθετα δημόσια έσοδα απ’ τη φορολόγηση των κερδών», σημείωσε. Ανάπτυξη, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «σημαίνει μεγαλύτερο εισόδημα για όλους, μικρότερη ανεργία, υψηλότερη απασχόληση, πιο υγιή δημόσια οικονομικά».

Το «κλειδί» της πολιτικής της ΝΔ, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύει «στην ισχυρή ανάπτυξη, που σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα». Προσδιόρισε δε τέσσερις τρόπους εξασφάλισης επενδύσεων:

  1. Με μείωση των φόρων ώστε να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για να επενδυθούν ξένα, αλλά και ελληνικά κεφάλαια στη χώρα.
  2. Με την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας απ’ τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. «Η ηλεκτρονική υπογραφή καθιερώνεται για πολίτες και επιχειρήσεις. Οι αδειοδοτήσεις θα πάψουν να σέρνονται από γραφείο σε γραφείο, καθώς θα έχουν ρητές προθεσμίες και θα επιβλέπονται απ’ το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Αλλά χρειάζεται και πολιτική βούληση». Έφερε ως παράδειγμα το Ελληνικό, που για να προχωρήσει χρειάζεται δύο υπουργικές αποφάσεις. Αυτές, όπως δεσμεύτηκε, θα υπογραφούν την πρώτη κιόλας εβδομάδα, εφόσον αναλάβει η ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας. Τέτοια παραδείγματα, είπε, «υπάρχουν παντού και δεν είναι πέντε ή δέκα. Είναι εκατοντάδες μικρές διοικητικές αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και δυναμικά. Αν με εμπιστευτείτε θα έχω υπουργούς και στο Ανάπτυξης και στα άλλα, κρίσιμα για τις επενδύσεις, υπουργεία που θα υπηρετήσουν με απόλυτη αφοσίωση ένα πρωταρχικό στόχο. Να σαρώσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προκαλέσουμε μια πραγματική έκρηξη επενδύσεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
  3. Το κράτος θα σταματήσει να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. «Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ανακαλύπτεται δάσος μέσα σε μία έκταση του Ελληνικού που για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο, καθυστερώντας μία επένδυση αιχμής. Ούτε, βεβαίως, να κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
  4. Με αποκατάσταση της ρευστότητας. Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μαζί με την εμπιστοσύνη. «Ήδη βλέπετε όλοι πως οι προσδοκίες των αγορών για μια καλύτερη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων. Τάση που αν διατηρηθεί κι ενισχυθεί θα μειώσει ευθέως και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων», υποστήριξε.

Δέσμες μέτρων

Ανάπτυξη, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «σημαίνει πολιτική ευημερίας για τους πολλούς -και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους. Είναι η 'αλυσίδα του καλού' και ο ιμάντας που οδηγεί τον καθένα ξεχωριστά σε μία καλύτερη ζωή. Είναι ο μοναδικός δρόμος για να προσφέρει ξανά η Ελλάδα ευκαιρίες στα παιδιά της που φεύγουν στο εξωτερικό. Για αυτό και η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί την 'καρδιά' του δικού μας οράματος για τη νέα, αυτοδύναμη Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τέσσερις δέσμες συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ που σχετίζονται με την ανάπτυξη:

Διατήρηση του αφορολόγητου. «Καταργούμε την μείωση που μόνος του ψήφισε -και υποκριτικά ξεψήφισε προεκλογικά- ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι το είπαν γιατί ήξεραν ότι δεν θα το κάνουν. Ενώ εγώ το λέω γιατί ξέρω ότι θα το κάνω πράξη».

 Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από 22% σήμερα, στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ με αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Παράλληλα ανακόινωσε 2.000 ευρώ ενίσχυση στα νέα ζευγάρια για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται.

Ο φόρος των επιχειρήσεων θα πέσει από το 28% στο 20%, μέσα σε δύο χρόνια. Και στα μερίσματα από το 10% στο 5%. «Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος. Και οι συντελεστές ΦΠΑ θα είναι 11% και 22% αντί για 13% και 24% σήμερα».

Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% οριζοντίως για όλους τους Έλληνες και παντού στη χώρα. «Δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις και ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη ώστε αυτές να επενδύουν».

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και πάλι μήνυμα αυτοδυναμίας στις κάλπες. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα την επόμενη μέρα, σημείωσε, «είναι σταθερή κυβέρνηση και αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η οικονομία μας προπαντός απαιτεί σωστές αποφάσεις και γρήγορα αποτελέσματα. Για να τα πετύχω αυτά χρειάζομαι και σας ζητώ μια ισχυρή εντολή στις 7 Ιουλίου. Την εντολή αυτή την ζητώ από όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από παλαιότερες κομματικές επιλογές. Γιατί σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαμένες ψήφους, ούτε για πειράματα για τα οποία θα μετανιώσουμε αύριο». Δήλωσε εξάλλου βέβαιος ότι είναι «απόλυτα έτοιμος» να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε και τις χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. «Χθες το βράδυ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κι απερχόμενος πρωθυπουργός, επανέλαβε όλα όσα οι πολίτες απέρριψαν παταγωδώς πριν δύο μόλις εβδομάδες. Δεν είχε τίποτε καινούριο να πει. Είναι δε τέτοια η φτώχεια τους ώστε τις περισσότερες τις δανείστηκαν από το δικό μας πρόγραμμα. Και βέβαια είναι μοιραίο, μη έχοντας κάτι θετικό να επιδείξουν, να διαστρεβλώνουν τις δικές μας θέσεις. Κατασκευάζουν μία Ν.Δ. που υπάρχει μόνο στην προπαγάνδα τους και βάζουν ψέματα και στο δικό μου στόμα μήπως και παραπλανήσουν κάποιον ανύποπτο. Δεν θα τους ακολουθήσουμε», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v