Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Περάσαμε δύσκολα και κάποιοι πρέπει να ελαφρυνθούν

Κάποιοι προτείνουν την επιστροφή στη λογική της ασυδοσίας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που επισκέφθηκε σήμερα τη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας. Ανάγκη αναβάθμισης του συγκεκριμένου θεσμού.

Τσίπρας: Περάσαμε δύσκολα και κάποιοι πρέπει να ελαφρυνθούν

Για 20 δευτερόλεπτα «συγκλονιστικής στιχομυθίας», μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και επιχειρηματία, που συνιστούν τη «συμπύκνωση των αιτιών της κρίσης, τη συμπύκνωση των αιτιών της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής χρεοκοπίας της χώρας μας», «με τον επιχειρηματία να λέει ότι είναι δικαίωμά μου η φοροδιαφυγή και ο πολιτικός να του κτυπά την πλάτη», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Δημοτική Αστυνομία.

Η «κουλτούρα ανοχής στην ασυδοσία και την παραβατικότητα» απεικονίζει μία παλιά Ελλάδα που πρέπει να αφήσουμε πίσω, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Δημοτική Αστυνομία. Επισήμανε επίσης πως «περάσαμε δύσκολα και κάποιοι πρέπει να ελαφρυνθούν, (αλλά) υπάρχει και η άποψη που λέει να ξαναγυρίσουμε στη λογική της ασυδοσίας».

Μιλώντας στους υπαλλήλους ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, θυμίζοντας πως ο θεσμός είχε καταργηθεί το 2013, όταν με απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, «μέσα σε μία νύχτα». Όπως είπε, τότε 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί βρέθηκαν εκτός της υπηρεσίας τους και η Δημοτική Αστυνομία διαλύθηκε ως θεσμός με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, καθώς πολλοί μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων σωφρονιστικά καταστήματα, χωρίς να έχουν καμία εκπαίδευση για τις ανάγκες της νέας θέσης και κάποιοι οδηγήθηκαν, στην πορεία, προς την απόλυση.

«Θυμάμαι τους αγώνες που κάνατε, όχι μόνο εσείς, αλλά και οι 15.000 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χειροτερεύσει η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των πολιτών, καθώς η Δημοτική Αστυνομία έχει κρίσιμο ρόλο για τη λειτουργία των σύγχρονων πόλεων, της αγοράς, την πάταξη της παραβατικότητας, την τήρηση της νομιμότητας, στη στάθμευση, στην κατάληψη δημόσιων χώρων, από τραπεζοκαθίσματα, παρανόμως, τη δυνατότητα των πολιτών με αναπηρία να κινηθούν, αλλά και το παραεμπόριο. «Η καθημερινότητα, η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια των πολιτών, όλα τα χρόνια που απείχατε από τη δράση, συρρικνώθηκαν ως έννοιες και ενισχύθηκαν αμέσως μετά», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Η δική μας η δέσμευση, που επαναφέραμε τον θεσμό το 2015, είναι ότι πρέπει να συνεχίσει αυτός ο θεσμός να υπάρχει, αλλά ότι πρέπει να ενισχυθεί», είπε ακόμη, χειροκροτούμενος από το πλήθος των υπαλλήλων που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα της Κεντρικής Διοίκησης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πράγματι δια νόμου επέστρεψαν πίσω πολλοί υπάλληλοι, αλλα υπάρχουν ακόμα πολλοί που παρέμειναν σε άλλες υπηρεσίες χωρίς τη θέλησή τους, μέσα από τη διαδικασία της κινητικότητας.

Εξάλλου μέσα από τη διαδικασία πρόσληψης υπαλλήλων στα σωφρονιστικά καταστήματα, με εξειδικευμένες ικανότητες, και με την τροπολογία που κατατέθηκε, τις τελευταίες ημέρες της λειτουργίας της Βουλής που «κάποιοι μας καταγγείλανε γι' αυτό», δινόταν η δυνατότητα να επιτρέψουν στους Δήμους οι μεταταχθέντες δημοτικοί αστυνόμοι.

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι όχι μόνο είναι αναγκαίος και χρήσιμος ο θεσμός, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Κυρίως όμως είμαι εδώ για να σας πω ένα "ευχαριστώ", για τη δουλειά που κάνετε καθημερινά μέσα σε αντίξοες συνθήκες κι εσείς και όλοι οι συνάδελφοί σας, προκειμένου να γίνει καλύτερη η ποιότητα της ζωής μας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δε στη «συγκλονιστική στιχομυθία» όπως τη χαρακτήρισε, μεταξύ επιχειρηματία και του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, υποσχέθηκε στον επιχειρηματία ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι. «Αυτά τα 20 δευτερόλεπτα αυτής της στιχομυθίας μεταξύ τους είναι η συμπύκνωση των αιτιών της κρίσης, είναι η συμπύκνωση των αιτιών της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής χρεοκοπίας της χώρας μας (...) ο επιχειρηματίας που λέει ότι είναι δικαίωμά μου η φοροδιαφυγή και ο πολιτικός που του κτυπά την πλάτη», δήλωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε, τέλος, ότι περάσαμε δύσκολα και κάποιοι πρέπει να ελαφρυνθούν, προσθέτοντας ότι υπάρχει και η άποψη που λέει να ξαναγυρίσουμε στη λογική της ασυδοσίας, με τους πλούσιους νομίμως να μην πληρώνουν φόρους, γιατί έχουν τις offshore, και στους λιγότερο πλούσιους, «να κλείνουμε το μάτι στην παραβατικότητα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v