Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Ισως η ΝΔ πείσει τους δανειστές για χαμηλότερα πλεονάσματα

Το δημοσιονομικό κόστος των θετικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ ίσως μειώσει τα περιθώρια για τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει στις περικοπές φόρων που έχει δεσμευτεί, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.

Citi: Ισως η ΝΔ πείσει τους δανειστές για χαμηλότερα πλεονάσματα

Τα προεκλογικά θετικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας το δεύτερο εξάμηνο, σημειώνει η Citi σε σχόλιό της. 

Οπως αναφέρει, η Κομισιόν εκτίμησε πρόσφατα το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων περίπου στο 1% του ΑΕΠ για το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Αυτό ίσως μειώσει το περιθώριο που θα έχει η νέα κυβέρνηση -που πιθανότατα θα είναι η Νέα Δημοκρατία- να προχωρήσει στις περικοπές φόρων που έχει δεσμευτεί.

Ωστόσο, η πιο φιλική στάση προς τις επιχειρήσεις από το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ ενδέχεται να πείσει τους δανειστές της Ελλάδας να δεχτούν μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Παρά τον πολύ υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εποικοδομητικές επαφές με τον επίσημο τομέα, που ελέγχει ακόμη περίπου 80% του συνολικού ελληνικού χρέους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v