Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωργιάδης: Στόχος μας η γρήγορη ανάπτυξη

Δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε, αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης. Να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, ζήτησε ο απερχόμενος υπουργός Γ. Δραγασάκης. 

Γεωργιάδης: Στόχος μας η γρήγορη ανάπτυξη

Η γρήγορη αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, αποτελεί την προμετωπίδα της πολιτικής που δηλώνει πως θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Παραλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από τον Γιάννη Δραγασάκη, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι για τη ΝΔ στόχος είναι οι πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να προέλθει από μόνη της, αλλά μέσα από παρεμβάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. «Στόχος μας είναι η διασφάλιση του περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για κοινωνική συνοχή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει τη μείωση της φορολογίας και την ταχεία απονομή της  Δικαιοσύνης, ωστόσο, από μόνες αυτές οι συνθήκες δεν επαρκούν. «Θα δοθούν σοβαρά κίνητρα για να έλθουν επενδύσεις στη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «θα εργαστούμε με απαράμιλη ταχύτητα. Δεν θα πάω διακοπές, η δουλειά ξεκινάει τώρα».

Απευθυνόμενος στον κ. Δραγασάκη, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφερθεί στο έργο που έχει γίνει στο υπουργείο και για τις εκκρεμμότητες που υπάρχουν σε νομοθετικό έργο, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «δεν ερχόμαστε για να γκρεμίσουμε, αλλά για να χτίσουμε. Δεν θα απαξιώσω το έργο που έχει γίνει, θα εξετάσω όλες τις προτάσεις και όσες κρίνουμε σωστές, θα τις φέρουμε στη βουλή».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, εξέφρασε την επιθυμία του να τους γνωρίσει όλους, έναν έναν προσωπικά, τονίζοντας ότι το γραφείο του θα είναι πάντα ανοικτό για όλους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, σημείωσε ότι στόχος είναι να διοχετευθούν περισσότεροι πόροι για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της Έρευνας και της Τεχνολογίας μεταφέρθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς ανήκε στο υπουργείο Παιδείας.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ Γιάννης Τσακίρης στάθηκε στην υλοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ,  αλλά και στον σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου. Σημείωσε δε, ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο έργο που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκε εν συντομία ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι  υπάρχουν τρεις φάκελοι από τις αρμόδιες γραμματείες που θα παραδοθούν στον κ. Γεωργιάδη, με τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα, ενώ του παρέδωσε και τον τόμο με την αναπτυξιακή στρατηγική.

Όπως είπε, στα γραφεία του υπουργείου δεν θα βρείτε επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν και κάλεσε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του  Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε πολυετές, όπως δηλαδή το ΕΣΠΑ, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη γενική γραμματεία της βουλής.

Κάλεσε επίσης τον κ. Γεωργιάδη να προχωρήσει και το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις και να υλοποιήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία είναι ήδη νομοθετημένη, σημειώνοντας ότι και να μη θέλαμε να τη συστήσουμε, πλέον θα ήμασταν υποχρεωμένοι καθώς το 30% των κοινοτικών πόρων θα πρέπει θα αξιοποιούνται μέσω των αναπτυξιακών τραπεζών.

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των εξαγωγών, τονίζοντας ότι χρειάζεται καλός συντονισμός, σημειώνοντας ότι η σημερινή εξέλιξη, όπου ο Enterprise Greece μεταφέρθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Εξωτερικών δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v