Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα έξι μηνύματα Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις

Η έκπληξη, οι δανειστές και τα εμβληματικά έργα. Το στίγμα των προθέσεών του για την διακυβέρνηση του τόπου. Η φορολογία, οι ιδιώτες και η καθημερινότητα του πολίτη.

Τα έξι μηνύματα Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις
Με έμφαση στις πρωτοβουλίες για άμεση αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, την τάχιστη επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα και τη βούλησή του να μην «μετρηθεί» με τους πολιτικούς αντιπάλους του, «αλλά με τα προβλήματα των πολιτών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παράθεση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησής του, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για το επόμενο διάστημα.

Θέλοντας να εκπλήξει σε σχέση με ό,τι είχε ήδη εξαγγείλει και να κερδίσει πόντους σε επικοινωνιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, ενώ αναφέρθηκε σε πέντε εμβληματικά έργα που προγραμματίζει άμεσα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με στόχο να βάλει από την αρχή την δική του σφραγίδα στη διακυβέρνηση του τόπου.

Χωρίς ιδιαίτερες αναφορές στην προηγούμενη κυβέρνηση και αποφεύγοντας -όπως είπε ο ίδιος- να εστιάσει στις «νάρκες» που παρέλαβε, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην επόμενη μέρα, σε ήπιους τόνους και ενωτικός, απευθύνοντας νέο κάλεσμα προς όλους να συμπορευτούν προκειμένου «τα παιδιά τους να ζήσουν καλύτερα απ’ ότι οι ίδιοι».

Αρκετά ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, στην πρώτη του κοινοβουλευτική ομιλία με την νέα του ιδιότητα:

-Προτεραιότητα, η μείωση της φορολογίας. Οι Έλληνες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, «πληρώνουν λιγότερους φόρους και η Οικονομία παίρνει μπροστά. Με νέες επενδύσεις και πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας. Προχωρούμε σε βαθιές τομές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φορολογική πολιτική. Η φορολογία δεν είναι μόνο πηγή εσόδων αλλά μετατρέπεται σε μοχλό ανάπτυξης». Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ανήγγειλε, μεταξύ άλλων, βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και του φόρου υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις, μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9% καθώς και μείωση και του ανώτατου, σταδιακή κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και του Τέλους Επιτηδεύματος, σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 20% στο 15%, καθώς και περιορισμό του ΦΠΑ από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

-Κυβερνητική ετοιμότητα. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η κυβέρνησή μας έδειξε δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα της, την ετοιμότητα και τη διάθεσή της για δουλειά». Έκανε δε γνωστό ότι δέκα νομοσχέδια της κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμα και θα προωθηθούν σε δύο φάσεις, μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του 2019. Τα νομοθετήματα αυτά αφορούν: Το νέο επιτελικό κράτος και την οργάνωσή του, το νέο φορολογικό πλαίσιο που συνδυάζει τη μεταρρυθμιστική τομή με ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την Ανάπτυξη με στόχο εθνικές και διεθνείς επενδύσεις, τον εκσυγχρονισμό της πτωχευτικής και προ-πτωχευτικής διαδικασίας εταιριών, το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση, την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, την Διαφάνεια και την Προστασία του Πολίτη, την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, την αγροτική ανάπτυξη και την οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς και τις τομές στην δημόσια Υγεία.

-Προς δανειστές: Θα τηρήσω τη δημοσιονομική συμφωνία. «Στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 δεν διαταράσσεται η δεδομένη δημοσιονομική ισορροπία. Αλλά ούτε και αμφισβητούνται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους του 2019 και του 2020, δρομολογούμε ταυτόχρονα και ένα ευρύ, πλάνο τολμηρών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

-Σύμπραξη ιδιωτών με δημόσιο. Για τη ΔΕΗ είπε ότι «όπου χρειασθεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση», ανακοίνωσε την πώληση του 30% του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, ιδιωτικές επενδύσεις με σάρωση των γραφειοκρατικών εμποδίων που τις καθηλώνουν, την ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με χρηματοδότηση των πρώτων μελετών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την πολύπλευρη αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

-Έμφαση στην καθημερινότητα του πολίτη, με προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία και την αστυνομία, δραστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, κατάργηση του ασύλου, μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία, άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας και αντιμετώπιση της κακονομίας και της πολυνομίας με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων «καλής νομοθέτησης» και υλοποίηση ενός προγράμματος απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

-Ενωτικός, με ήπια ρητορική. «Το ‘ή εμείς ή αυτοί’ ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού. Και οι «πολλοί και οι λίγοι» ανήκουν στην Ελλάδα των επιδομάτων φτώχιας. Όλα αυτά είναι παρελθόν. Και στην πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες. Οι Έλληνες κουράστηκαν από τα πολλά λόγια και τα μεγάλα λάθη. Δοκιμάστηκαν από τη δημαγωγία και την ανικανότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας την πόλωση και προτάσσοντας την ενότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v