Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο «όχι» από το ΣτΕ στη Βασιλική Θάνου

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής κατά της αποπομπής της από την Επ. Ανταγωνισμού. Στις 6 Δεκεμβρίου έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Νέο «όχι» από το ΣτΕ στη Βασιλική Θάνου

Οριστικά «εκτός» Επιτροπής Ανταγωνισμού τίθεται η πρώην πρόεδρος Βασιλική Θάνου και τρία ακόμη πρώην στελέχη της καθώς το τμήμα αναστολών του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλει κατά της σχετικής απόφασης.

Ειδικότερα το τμήμα αναστολών που συνεδρίασε σε σχηματισμό Ολομέλειας με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών της τέως πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου όσο και της τέως αντιπροέδρου της ανεξάρτητης αρχής Άννας Νάκου, αλλά και των δύο μελών της Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Αυτή είναι η δεύτερη δικαστική μάχη που χάνει η κ. Θάνου καθώς τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι προσφεύγοντες είχαν χάσει την πρώτη μάχη στις 22 Αυγούστου 2019 , όταν ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος είχε απορρίψει την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνσή τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η απόφαση του ΣτΕ (υπ' αριθμ. 230/2019, κ.λπ.) απέρριψε τον ισχυρισμό των προσφευγόντων ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη χορήγηση της αναστολής.

Επίσης, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση, καθώς δεν προσδιορίστηκε ποίες είναι αυτές οι εκκρεμότητες, αλλά και αυτές που επικαλούνται είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων. Εξάλλου, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ήδη διοριστεί νέα μέλη στην εν λόγω Επιτροπή, τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλουν οι προσφεύγοντες δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Απριλίου 2014, την οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες, έχει εκδοθεί επί ερμηνείας και εφαρμογής διαφορετικής οδηγίας, η οποία αφορά σε διαφορετικό ζήτημα (προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v