Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

Πώς αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Σε ποιους απευθύνθηκε και με ποια επιχειρήματα. Το «ανεπίκαιρο» θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και το «γάντι» στο ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ

«Αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, σιγουριά για το μέλλον». Με αυτά τα τρία στοιχεία, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει τη συνοπτική αποτίμηση της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο από τη «ρεαλιστική, ειλικρινή και ελπιδοφόρα», όπως τη χαρακτηρίζουν, παρουσίαση εκ μέρους του πρωθυπουργού του πολιτικού αφηγήματός του για την Ελλάδα μετά την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Με μικρό καλάθι παροχών, έντονο -ως αναμενόταν- το ενδιαφέρον του για τις επιχειρήσεις, αλλά και χωρίς να στοχεύει στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των άλλων κοινωνικών κατηγοριών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, με την αναγκαία… επικαιροποίηση, το όραμά του για τη χώρα και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα υλοποιηθεί. Προχώρησε σε έναν απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησής του, τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης της μεσαίας τάξης και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της επόμενης τριετίας.

Δύο μήνες πριν από την εκλογική του νίκη, όπως σημειώνει στο Euro2day.gr τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, αυτός «φάνηκε ξεκάθαρα ότι έχει τον αέρα του νικητή. Άνετος, διαβασμένος και έχοντας απέναντι έναν ΣΥΡΙΖΑ που ταλανίζεται από τα προβλήματά του, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία και αυτό», κατά την ίδια πηγή, «είναι το μεγάλο του στοίχημα. Μακριά από αλαζονείες και επάρσεις, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επαναλάβει λάθη των προκατόχων του, κλεισμένος στο γραφείο του και εκτός πραγματικότητας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την κυβέρνησή του με ορίζοντα τετραετίας, προσδιορίζοντας τις εκλογές στο 2023, όπως ορίζει το Σύνταγμα, ενώ έριξε το «γάντι» στο ΚΙΝΑΛ -κυρίως- όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Εν προκειμένω, προειδοποίησε ότι εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 βουλευτές, τότε το 2023 θα οδηγηθεί η χώρα σε διπλές εκλογές, οι πρώτες με απλή αναλογική με την οποία δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ οι δεύτερες με ενισχυμένη αναλογική, το σύστημα που θα έρθει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα στη Βουλή από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακυβερνησίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε και τα σενάρια για άμεσες πρόωρες εκλογές, με στόχο να «καεί» η απλή αναλογική.

Εξεταστικές επιτροπές

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου πάντως δεν τη συνέδεσε με την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. «Θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που έχει η Βουλή και θα κάνουμε αυτό που είχαμε πει», τόνισε σχετικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος -από την άλλη- έκανε ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις εξεταστικές επιτροπές τις οποίες είχε προαναγγείλει προεκλογικά. «Δεν θέλω να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και η δική μου έμφαση είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον. Σιγά σιγά κλείνουμε τα κεφάλαια αυτής της περιόδου, υποστήριξε. Η διενέργεια εξεταστικών δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, αλλά η Βουλή», τόνισε, εμφανώς διαφοροποιημένος σε σχέση με το παρελθόν.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ψήφος των Ελλήνων στο εξωτερικό σύντομα θα είναι νόμος του κράτους, έκανε γνωστό πως εξετάζεται το ενδεχόμενο της επιστολικής ψήφου, ενώ υπενθύμισε ότι η ΝΔ θα προτείνει την αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ώστε να εκλέγεται με 151 από τη Βουλή και να μην οδηγεί η διαδικασία σε πρόωρες εκλογές. Όσον αφορά το πρόσωπο για την Προεδρία και σε ερώτηση εάν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για ανανέωση της θητείας του, ο πρωθυπουργός τα άφησε όλα ανοιχτά, μιλώντας για «ανεπίκαιρο» ζήτημα. «Αδικούμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον θεσμό, εάν ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση πριν την ώρα της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός δεν ασχολήθηκε καθόλου στην ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων το Σάββατο, κάτι που δεν συνέβη στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Σε αρκετά σημεία της, βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ η ερώτηση του Euro2day.gr για τα πρωτογενή πλεονάσματα άναψε «φωτιές» και σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v