Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θα ασκήσουμε εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση

«Ναι στη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων, όχι στην ασυδοσία», το μήνυμα. Ο ειδικός λογαριασμός για τη μείωση του πλεονάσματος δεν έπρεπε να μπει σε διαπραγμάτευση. Προκαλώ τον Κ. Μητσοτάκη να κάνει ότι θέλει με τη Novartis.

Τσίπρας: Θα ασκήσουμε εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, ταυτόχρονα όμως, μια μαχητική αντιπολίτευση, όπου χρειάζεται, τεκμηριωμένη και σύγχρονη», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνέντευξή τύπου στη ΔΕΘ. «Δεν θα ακούσετε από εμάς καταστροφολογία, κασσανδρικές προβλέψεις και ψεύδη», τόνισε για να συμπληρώσει: «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δημοκρατία δεν είναι μια ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια».

«Με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη», είπε. Καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές, επειδή το ζητά η αντιπολίτευση. Η ΝΔ ζητούσε εκλογές γιατί ήθελε να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα. Εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα, δεν με ενδιαφέρει να διχάσω ή να δημιουργήσω τοξικό κλίμα», τόνισε και δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει τώρα, αν θα εξαντληθεί η τετραετία.  

Τα πρωτογενή πλεονάσματα 

Απαντώντας στην ερώτηση του Euro2day.gr για τον ειδικό λογαριασμό που θα μείωνε τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% από το 2020, ο πρώην πρωθυπουργός θύμισε ότι θα προσέφερε σχεδόν 2 δισ. επιπλέον το χρόνο για ελαφρύνσεις.

Θύμισε ότι τα πλεονάσματα είναι η συνεισφορά της χώρας για τη μείωση του δημόσιου χρέους, που έγινε υψηλό με τα πρώτα αποτυχημένα προγράμματα διάσωσης. Αν ζητούσαμε μείωση των πλεονασμάτων λόγω των βορειοευρωπαίων δεν θα ήταν εύκολο να εγκριθεί. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι έχοντας 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, που όταν τα παραλάβαμε ήταν άδεια, να βάλουμε τα 5 δισ. ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι δανειστές θα παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο πλεόνασμα.

«Προσφέραμε λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Εμείς ενημερώσαμε διεξοδικά τόσο την Κομισιόν, όσο και κράτη με ειδικό βάρος. Αν είχαν σφοδρή αντίρρηση θα το μαθαίνατε, θα έβγαιναν με δηλώσεις. Αυτή η λύση ήταν η ενδεδειγμένη για να έχουμε περαιτέρω σε ελαφρύνσεις από το 2020. Όταν ανέλαβε ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε να απορρίψει το σχέδιο και να παραπέμψει σε μελλοντικές καλένδες. Ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να δούμε αν θα υπάρξει ποτέ αυτή η διαπραγμάτευση. Το βέβαιο είναι ότι αν πάμε σε προϋπολογισμό με δυο δισ. ευρώ παροχές, πάμε πάλι σε πλεόνασμα 3,5%. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο. Θέλουμε να δούμε τι θα περιλαμβάνει για τα πλεονάσματα το 2021 και το 2022».

Η ανάπτυξη για όλους

Διαφωνούμε με το μοντέλο της ΝΔ και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ηδη έχουμε την πικρή εμπειρία ότι το μοντέλο της παρασιτικής κερδοφορίας και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας μας οδήγησε στην κρίση».

Όπως είπε, ο αναπτυξιακός νόμος έχει αντεργατικές ρυθμίσεις και φωτογραφικές διατάξεις για επιχορήγηση κλάδων που δεν προσθέτουν προστιθέμενη αξία. Θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, επιδοτώντας ταχυμεταφορές, το πρακτορείο έντυπου τύπου και εξορυκτικές δραστηριότητες. «Ολοι καταλαβαίνουμε γιατί γίνονται αυτές οι επιδοτήσεις. Τα ζήσαμε αυτά την εποχή των κουμπάρων και των κολλητών».

Υπάρχει έντονη απαξίωση σε ότι αφορά το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, είπε. «Δεν μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να αποφασίζει για περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, είναι θεσμικό το θέμα».
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν μπορεί να θεωρούνται όλα τα ΣΔΙΤ στρατηγικές επενδύσεις, ούτε να αυξάνεται κατά το δοκούν ο συντελεστής δόμησης.

«Ναι στη διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων και τις μεταρρυθμίσεις, εμείς τα κάναμε αυτά στις αδειοδοτήσεις και την ίδρυση επιχειρήσεων, όχι στην ασυδοσία».

Το Ελληνικό

Εμείς καταφέραμε να βάλουμε τέλος στη μακρά περίοδο αποεπένδυσης που ζούσε η οικονομία, σημείωσε. «Στο Ελληνικό, που άδειασε από το αεροδρόμιο το 2001, παραλάβαμε το 2015 απλά μια σύμβαση. Της κάναμε κριτική, αλλά είπαμε ότι είναι μια σημαντική επένδυση και διαπραγματευτήκαμε τη σύμβαση, τη φέραμε για κύρωση στη Βουλή. Φέραμε μια υπόθεση που ήταν στο μηδέν, στο 90% της ολοκλήρωσης».

Όπως είπε, δουλέψαμε στενά με τον επενδυτή, αλλά υπερασπιζόμασταν το δημόσιο συμφέρον. Δεν βάλαμε αρμόδιο υφυπουργό στέλεχος του επενδυτή. «Θέλουμε επενδύσεις αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι δεν έχουμε κανόνες. «Με αυτή την εικόνα δεν θα έχουμε μακροχρόνιες επενδύσεις, θα φέρουμε αετονύχηδες και hedge funds που θα κάνουν αρπαχτή».

Η μεσαία τάξη

Φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018. Εφαρμόσαμε όσα είπαμε πέρυσι στη ΔΕΘ, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός. Η σπουδή να μειωθεί από στο 24% από 28% ο εταιρικός φόρος δεν ευνοεί τη μεσαία τάξη, υποστήριξε. Σε 468 επιχειρήσεις δίνεται το 50% της φοροαπαλλαγής και θα πάρουν δημοσιονομικό χώρο 250 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα θα πάρει πολύ λίγα.

«Πρέπει να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, αλλά δεν τις βλέπω. Βλέπω προσανατολισμό του δημοσιονομικού χώρου που εξασφαλίσαμε να κατευθύνονται στοχευμένα στους ισχυρούς».

Η αίσθηση που έχω είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για την φορολογία και εκτιμώ ότι γρήγορα θα διαψευστούν και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ. Αν ο πολίτης δεν δει να βελτιώνει τη ζωή του η οργή του θα είναι πολλαπλάσια. Είναι προτιμότερο να κάνεις αυτά που μπορείς.

«Εμείς το 2015 δεν διαπράξαμε απάτη, είπαμε ότι θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους ένα άλλο δρόμο».

Η ΔEΗ

Στο manual του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μια επιχείρηση για να την πουλήσεις. «Ο κος Χατζηδάκης ξέρει να το κάνει αυτό, το έκανε με την Ολυμπιακή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι τα προβλήματα προέκυψαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά το 2010. Τότε υπήρξε αδυναμία πληρωμής των τιμολογίων ρεύματος από πολλούς πολίτες. Τότε γιγαντώθηκε ο δανεισμός και τρομακτική επιβάρυνση του καταναλωτή με αυξήσεις 60%. Εμείς μειώσαμε 12% τα τιμολόγια και παράλληλα ο δανεισμός της εταιρείας μειώθηκε κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η εταιρεία αντιμετώπισε λογιστικά προβλήματα αλλά είχαμε σχέδιο να τα αντιμετωπίσουμε χωρίς να επιβαρύνουμε τους καταναλωτές και επεκτείνοντας τις δραστηριότητες στις ΑΠΕ.

Όπως είπε προετοιμάζεται μεθοδικά η πώληση σε ιδιώτες περιουσιακών στοιχείων που έχουν αξία, μεταξύ αυτών του ΔΕΔΔΗΕ. «Είναι πολύ επιζήμια τακτική για το Δημόσιο, ενώ ήδη επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Ξέραμε και εμείς να αυξήσουμε τα τιμολόγια. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει μέριμνα για τη μεσαία τάξη».

Η υπόθεση Novartis

«Φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης», δήλωσε και θύμισε ότι η υπόθεση είναι ένα διεθνές σκάνδαλο και αφορά στην ευνοϊκή τιμολόγηση φαρμάκων της εταιρείας στην Ελλάδα που ήταν χώρα αναφοράς για τις τιμές τους σε πολλές χώρες. «Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα, κανείς δεν μπορεί να μιλά για σκευωρία», σημείωσε και θύμισε ότι υπάρχουν έγγραφα του FBI αλλά και εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που αναφέρονται σε προνομιακές σχέσεις και προνομιακή πληροφόρηση για θέματα, όπως το PSI, με αποτέλεσμα να μην υποστεί ζημιά η εταιρεία.

«Εγώ προκαλώ τον κο Μητσοτάκη να κάνει Εξεταστική Επιτροπή, Ειδικά Δικαστήρια, ότι του ταιριάζει, για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει σε αυτόν».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «προσπάθεια συγκάλυψης και ρεβανσισμού». Ο Ιωάννης Αγγελής παραδέχτηκε ότι είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο. Διαβάζω στον τύπο τα editorial δυο μεγάλων εφημερίδων που στηρίζουν την κυβέρνηση και η μία παροτρύνει την σύσταση Επιτροπής και η άλλη να μην το κάνει, γιατί είναι «βούτυρο στο τυρί της αντιπολίτευσης». Ο κος Μητσοτάκης θα έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα. Του εύχομαι καλά ξεμπερδέματα. Εγώ είμαι εδώ».

«Ο κ. Σαμαράς έχει απειλήσει όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού.

«Δε μπορεί να είναι αλα καρτ σκευωρία όταν για κάποιους ασκείται ποινική δίωξη, αλλά η δικαστική ηγεσία να είναι άξια συγχαρητηρίων όταν βάζει τις υποθέσεις στο αρχείο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι θέλει να είναι αισιόδοξος ότι η χώρα «έχει τους θεσμούς εκείνους για να διαλευκάνει την υπόθεση αυτή και να μάθει ο λαός την αλήθεια».

Το μετρό Θεσσαλονίκης

Απαντώντας σε ερώτηση για το μετρό Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι η ανάδοχος εταιρεία του έργου (σ.σ. Ελλάκτωρ) είχε χαρακτηριστεί από άλλους ως «εθνικός εργολάβος», με άλλη τότε ιδιοκτησία που είχε εμπλοκή στα μέσα ενημέρωσης.

Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του δεν μπήκε σε συναλλαγή και καθόρισε τους όρους με βάση το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον. Η ανάδοχος εταιρεία τότε και τώρα είναι από τις αρτιότερες τεχνικά στην Ευρώπη, παραδέχτηκε. Το έργο έτρεξε με ταχύτατους ρυθμούς και έφτασε στο 75%. Δήλωσε ότι όταν άλλαξε κυβέρνηση η εταιρεία άρχισε να μιλά για καθυστερήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκατέλαβε αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν θεσμοί. Παραδεχόμενος ο ίδιος ότι υπάρχουν καθυστερήσεις δίνει πάτημα στον εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων. «Αυτός ο νέος εργολάβος λίγες ημέρες προ των εκλογών διεκδίκησε αύξηση τιμών διοδίων στην Αττική Οδός. «Υποθέτω ότι αυτό μπορεί να ήταν σε συνεννόηση με την τότε αντιπολίτευση», σημείωσε και εκτίμησε ότι μπορεί τα όσα δεν κέρδισε από τις αυξήσεις στα διόδια μπορεί να τα κερδίσει από τις αποζημιώσεις.

Οι μετακλητοί 

Αυτή η σπέκουλα πρέπει να σταματήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός είχε 54 μετακλητούς υπαλλήλους. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός προ δυο μηνών 12. Με το Επιτελικό Κράτος φτιάχνουν μια δομή 350 μετακλητών χωρίς κριτήρια που αφορούν το πτυχίο.

Η πράσινη ατζέντα

Ο καθένας μπορεί να λέει ότι είναι «οικολόγος και ‘πράσινος’». Υπάρχει ιστορία σε αυτόν το τόπο. Η ΔΕΗ έπρεπε να είχε προσανατολιστεί εδώ και πολλά χρόνια στις ΑΠΕ, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν. Εχουμε κάνει αυτοκριτική για το θέμα του περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο «πράσινο προσανατολισμό». Πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ανασχηματισμού του για το τι σημαίνει «πράσινη πολιτική».

Σε ότι αφορά τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Η συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο πρέπει να μας απασχολήσει. Η κλιματική αλλαγή είναι θέμα που μας αφορά και είναι επείγον.

Η απλή αναλογική

Μπορούσα το 2015 να επιλέξω όποιον ήθελα για ΠτΔ, δεν το έκανα γιατί πρέπει να υπάρχουν συναινέσεις, γι’ αυτό πρότεινα πρόσωπο από τη συντηρητική παράταξη. Και στην Συνταγματική Αναθεώρηση μπορούσα να μην ανοίξω το σχετικό άρθρο και η σημερινή κυβέρνηση θα είχε οκτώ μήνες ζωής. «Σε κρίσιμα θέματα δεν μπορείς να λειτουργείς ανεύθυνα».

Η ΝΔ κατέληξε σε μια πρόταση που δεν υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και έρχεται και επαναφέρει την εκλογή Προέδρου με 151 βουλευτές.

Δήλωσε ότι ο Πρ. Παυλόπουλος είναι «καλός πρόεδρος» και δεν βλέπει το λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του. «Στο θέμα της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφείς θέσεις», συμπλήρωσε.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Μένει και θα μείνει στην ιστορία. Είμαι περήφανος γιατί δεν οπισθοχώρησα μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος που θα είχα μετά και την υποκριτική στάση της ΝΔ. Είμαι διπλά περήφανος γιατί λύσαμε ένα θέμα της εξωτερικής πολιτικής βάζοντας τη βάση για την καλή γειτονία και κερδίσαμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Το πολιτικό κόστος δεν μετριέται με αριθμούς, τότε που είχαμε ολοκληρώσει το μνημόνιο δημιουργήθηκε ένα κλίμα από τους «δήθεν μακεδονομάχους».

Είμαστε περήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος γιατί κάναμε ένα βήμα μπροστά. «Το κακό που έκαναν κάποιοι θα το βρουν μπροστά τους».

«Να δούμε αν εγώ ήμουν λαϊκιστής ή ο Μητσοτάκης ήταν μέγας λαϊκιστής που δημιούργησε μια εθνική απάτη, πυροδότησε το μίσος ενώ δεν το πίστευε». Ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα για την πολιτική του αξιοπιστία. 

Ο κ. Καμμένος «δεν μπορεί να συγκαταλέγεται στις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου»

Από τη στάση και μόνο στο κρίσιμο θέμα των Πρεσπών «ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθέτησε τον εαυτό του στην πολιτική γεωγραφία: Δεν μπορεί να συγκαταλέγεται σε αυτό που ονομάζεται προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν απασχολεί τους πολίτες και την πολιτική ζωή του τόπου η επιστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά» για τον Πάνο Καμμένο και τόνισε:

«Το ιστορικό πεπραγμένο είναι ότι πετύχαμε αυτή τη συμφωνία, ο κ. Κοτζιάς έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία. [...] Αυτή η συμφωνία δε θα υπήρχε αν δε υπήρχε η πολιτική βούληση όλης της κυβέρνησης [...] παρά το πολιτικό κόστος».

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Είχαμε ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά κλείνουμε ένα επιτυχημένο κύκλο. Πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και διαχειριστήκαμε μεγάλες δυσκολίες. Όπως είπε, στην εκλογική μάχη πήραμε ένα ποσοστό κοντά σε αυτό που είχαμε στην εκλογική μας νίκη, μόλις τρεις μονάδες χαμηλότερα. Μας δίνεται μια νέα ευκαιρία, σημείωσε και «αυτή η προσπάθεια έχει πολλές πτυχές».

Αντικειμενικά, ούτε ο Τσίπρας θα ήταν Τσίπρας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα, σχολίασε. Είμαι 11 χρόνια πρόεδρος του κόμματος, άρα είναι μια πορεία αλληλεπίδρασης που δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς.

Τα ελληνοτουρκικά

Στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκα σκληρή κριτική από τον κο Μητσοτάκη γιατί επιδίωξα να έχω δίαυλους επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Είχα στρατηγική επικοινωνίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετρούσαμε τα λόγια μας ή ότι δεν είχαμε ξεκάθαρη στάση στα κρίσιμα ζητήματα. Ο κος Μητσοτάκης μας γυρίζει στο δόγμα της αδράνειας.

«Δεν βλέπω να ακολουθεί προς ώρας μια πολιτική που να έχει πυξίδα. Την ίδια στιγμή που μας κατηγορούσε για το διάλογο και ότι πήραμε λίγα σε Συνόδους Κορυφής βλέπουμε μια σιωπή και μια αδράνεια».

«Εξασφαλίσαμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής. Εδωσα μάχη τότε αλλά σήμερα δεν βλέπω να αξιοποιείται. Δεν βλέπω καμία κύρωση», συμπλήρωσε.

Εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς και ο ίδιος στην τελετή παράδοσης-παραλαβής τον ενημέρωσε πλήρως για τα τεκταινόμενα. 

Επιχειρήσεις φιάσκο στα Εξάρχεια

Για το θέμα της ασφάλειας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ ανέδειξε ως μείζον το θέμα των Εξαρχείων προεκλογικά. Είπαν ότι σε μία εβδομάδα «θα έχουν καθαρίσει», ενώ «το μόνο που βλέπουμε είναι επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, που καταλήγουν πολλές φορές και σε εικόνες φιάσκο, ντροπής θα έλεγα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.       

Είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η μάνα με το παιδάκι της, αλλά οι σπείρες της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών, που έχουν κάνει την περιοχή καταφύγιο.        

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνηση του, μίλησε για τρεις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εξάρθρωσε σπείρες διακίνησης και αρκετά κιλά ναρκωτικών. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε γιατί χρειάζεται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη συμμετοχή των πολιτών.        

Προσέθεσε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η εύκολη επικοινωνιακή στάση που επιδεικνύει η σημερινή κυβέρνηση, πολύ σύντομα θα την φέρει μπροστά σε αδιέξοδα, ενώ την κατηγόρησε ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά». 

Ουσιαστικά βήματα στον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους

«Δε συμμερίζομαι την άποψη οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε βήματα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού Εκκλησίας-Κράτους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Δεν έγινε σε διαδικασία μετωπικής σύγκρουσης και δε μετανιώνω γι αυτό». «Δεν κάναμε δειλά βήματα, αλλά ουσιαστικά [...] Μπορεί να υπάρχουν αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό και θα το συζητήσουμε», προσέθεσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η προηγούμενη κυβέρνηση κατέληξε σε μια συμφωνία που ήταν ένα βήμα μπροστά για τη χώρα, άνοιγε το δρόμο για ένα πια διακριτό ρόλο, ενίσχυε οικονομικά την Εκκλησία, άφηνε την Εκκλησία να μην εμπλέκεται στα του κράτους και το αντίστροφο.

Ανέφερε ότι την επόμενη μέρα όλοι έμειναν έκπληκτοι, η ΝΔ μέσω του γραφείου Τύπου της είπε ότι ήταν μια θετική εξέλιξη, «και τη μεθεπόμενη οι ακραίες δυνάμεις το τράβηξαν στα άκρα, όπως έκαναν και στο Μακεδονικό». «Υποδαυλίσανε τη συμφωνία» είπε και προσέθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ:

«Η αναγκαιότητα να υπάρξει εξορθολογισμός Κράτους-Εκκλησίας παραμένει, είναι στον πυρήνα ενός προοδευτικού προτάγματος. [...] Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να μας λέει ότι είναι προοδευτικός και να ακολουθεί την πολιτική της κ. Κεραμέως»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v