Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη στον Μ. Σχοινά ετοιμάζει το ΕΛΚ

Κινήσεις για να αποτραπεί ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει ο Ελληνας Επίτροπος στη νέα Κομισιόν.

Στήριξη στον Μ. Σχοινά ετοιμάζει το ΕΛΚ

Το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ετοιμάζεται να «προστατεύσει» τον Ελληνα επίτροπο και να εντείνει τις πιέσεις στη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen, ώστε να αλλάξει ο τίτλος και το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πριν φτάσει για επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σκοπός, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΕΛΚ, είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος το χαρτοφυλάκιο του κου Σχοινά να μετατραπεί σε «διακοσμητικό» χαρτοφυλάκιο, άνευ αρμοδιοτήτων, κονδυλίων και εξουσίας.

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται η δυσαρέσκεια τόσο των πολιτών όσο και όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πρόταση «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», που θα συνδέεται και με τη μετανάστευση.

Η αντίδραση του ΕΛΚ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έρχεται μετά και την πλήρη στήριξη της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν για τον λεγόμενο «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Μάλιστα στο περιθώριο του Eurogroup στο Ελσίγκι το θέμα της «αστοχίας» του χαρτοφυλακίου και του ονόματός του μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα πηγαδάκια των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Οι πιέσεις τόσο επισήμως από τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σο και στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει αμέσως μετά τις πρώτες αντιδράσεις, όμως, η νέα επικεφαλής της Κομισιόν δεν φαίνεται να κάνει πίσω στις επιλογές της, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη προτεραιότητα για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» την είχε ξεκάθαρα περιγράψει τον Ιούλιο στην ομιλία της ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Τότε βέβαια κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στις «λεπτομέρειες» αυτές, καθώς όλοι ασχολούνταν με το πώς θα μοιραστούν τα χαρτοφυλάκιο.

Ηδη η κα Ursula von der Leyen έχει εξοργίσει τον νέο εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρ. Τίμερμαν, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα εντός του ευρωκοινοβουλίου για την επιλογή της νέας προέδρου, να δώσει υπερεξουσίες και εκτελεστικές αρμοδιότητες στον Βλ. Ντομπρόβσκις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει ασαφές τι ακριβώς σημαίνει «ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» σε μια ένωση 28 διαφορετικών κρατών με διαφορές κουλτούρας και τι σχέση έχει αυτό με τη μετανάστευση. Επί της ουσίας αυτό που αφορά την Ελλάδα είναι η άμεση αναπροσαρμογή του χαρτοφυλακίου του Μ. Σχοινά, ώστε να έχει λόγο και εξουσία και γι’ αυτό το ΕΛΚ ετοιμάζεται ώστε να προστατεύσει ένα μέλος του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v