Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Θα μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος

Τις προοπτικές της οικονομίας και τα μέτρα της κυβέρνησης ΝΔ παρουσίασε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Η αναστολή του ΦΠΑ, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η συνάντηση με τους τραπεζίτες.

Μητσοτάκης: Θα μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος

Την «ισχυρή βεβαιότητα» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5%, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. 

«Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους μας το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει εντός του 2020, όταν θα έχουμε πλήρως αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και την προσήλωση της κυβέρνησής μας στις μεταρρυθμίσεις. Σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας. Μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό τέλος για την πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Ευρώπη και μεταναστευτικό

Παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η ήπειρός μας, εδώ στη χώρα μας διαμορφώνονται συνθήκες όχι μόνο σταθερότητας αλλά κυρίως προόδου, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αν οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διστακτικές ενώπιον υπαρκτών προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης και ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Διαθέτουμε πλέον τη γνώση, τη βούληση, τη συλλογική αυτογνωσία. Νικώντας στην πράξη το λαϊκισμό και τη δημαγωγία μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες

«Όταν προς τα τελη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικράτηση του λαϊκισμού την πηγε πίσω. Τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist.

Η ΝΔ στην Ελλάδα ανανεωμένη κατέκτησε το 40% των ψήφων και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανέφερε και επισήμανε ότι αυτή η εξαίρεση σταθερότητας, είναι η πρώτη απάντησή μας στο ερώτημα της αποψινής συζήτησης. Ειναι η μοίρα μας να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα, προσέθεσε.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Θα ξεκινήσω με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυριο στη Βουλή. Διατάξεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και αφαιρούν σημαντικότατα εμπόδια για τους επενδυτές.

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά τα μνημόνια που όχι μόνο έχει αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζει το δικό της σχέδιο. Είμαστε αφέντες πια της μοίρας μας. Είναι ένα ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Έχει πάρει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα δεν ζητά πλέον από τους εταίρους της. Συζητά μαζί τους. Δεν είναι ακροατής αλλά δημιουργικός συνομιλητής.

Αποτελούμε εκτός από εξαίρεση πολιτικής σταθερότητας, και μία εξαίρεση προόδου στην οικονομία. θα απεικόνιζα το σχέδιό μας για την οικονομία με ένα τρίγωνο. Στη μία πλευρά οι μεταρρυθμίσεις. Στη δεύτερη πλευρά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις μας για το τραπεζικό σύστημα.

Επενδύσεις και ανάπτυξη σε ορίζοντας τουλάχιστον 4ετίας. Εμείς αυτό μπορούμε να το εγγυηθουμε. Ήδη οι πρώτες μας επιλογές επιβεβαιώνονται από όλα τα στοιχεία, υπογράμμισε.

«Όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο είναι σε αδιέξοδο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κατανάλωση με δανεικά δεν σημαίνει και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Κεφάλαια για δανεισμό υπάρχουν πολλά. Αλλά δεν είναι για σπατάλη αλλά για επενδύσεις» σημείωσε περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης και διαμήνυσε:

«Στόχος μας η ανάπτυξη να προέλθει πρωτίστως από τις επενδύσεις. Να ξεμπλοκάρουμε τη γραφειοκρατία που ταλάνιζε σημαντικά επενδυτικά σχέδια. Απόδειξη η προώθηση ώριμων σχεδίων που είχαν παγώσει».

Το σύνθημά μας, τόνισε, είναι ανάπτυξη για όλους και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες το 2023 και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν.

Το πρόγραμμά μας, σημείωσε, απλώνεται επίσης στις υποδομές και την ενέργεια. Το 30% του Ελ. Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται. 10 περιφερειακά λιμάνια θα αξιοποιηθούν με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και χιλιάδες ακίνητα δημοσίου. 

Για την ενέργεια, έως το 2028 η Ελλάδα θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η φορολογία 

Διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. Είναι δική μας φροντίδα να μειώσουμε τους φόρους. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών, επίδομα 2000 για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Όπως και όσα ακολουθούν. Σταδιακή κατάργηση φόρου αλληλεγγύης. Λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου, υπογράμμισε. 

Ο «Ηρακλής»

Δεν χάσαμε χρόνο για το πρόβλημα των τραπεζών, τόνισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι αναμένει πως όλες οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια από το πρόγραμμα "Ηρακλής". 

Αύριο θα δω τους επικεφαλής των τραπεζών. Θα τους συγχαρώ που έσπευσαν να επιβραβεύσουν τους συνεπείς δανειολήπτες. Θα μιλήσουμε όμως και για κάποιες άδικες χρεώσεις, υπογράμμισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v