Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Επανατοποθετούμε την Ελλάδα στον κόσμο

Πανηγυρική εκδήλωση στη στη Βουλή για την έναρξη των εργασιών της επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Για μία νέα πατριδογνωσία μίλησε η Γ. Αγγελόπουλου.

Μητσοτάκης: Επανατοποθετούμε την Ελλάδα στον κόσμο

Με μία πανηγυρική εκδήλωση στη αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή έγινε η έναρξη των εργασιών της επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν 31 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων είναι πανεπιστημιακοί , άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων αλλά και πρόσωπα που πρεσβεύουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

“Όσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους άλλο τόσο οφείλουμε να διδαχθούμε και από τις τραγωδίες” σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση. Όπως είπε “ας κοιταχτούμε, λοιπόν, στον καθρέφτη με θάρρος και με ειλικρίνεια. Θα εκτιμήσουμε και τη λάμψη του βλέμματος αλλά και τις ρυτίδες του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό: Στα χρόνια αυτά, η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από την ανέχεια «του πτωχού που θυροδέρνει», όπως γράφει και ο εθνικός μας ποιητής. Μια παλιά μικρή οθωμανική επαρχία είναι, τώρα, μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Που αφήνει πίσω της την κρίση και ανανεώνει την πίστη της στο μέλλον. Είναι, πλέον, «σαν πρώτα ανδρειωμένη», όπως αναφέρεται και πάλι στον εθνικό μας ύμνο. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το πνεύμα διαπνέει και την συγκρότηση της αποστολή της Επιτροπής των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας”.

"Η δική μας γενιά οφείλει να δείξει τι έχουμε πετύχει σε δύο αιώνες ελεύθερης ζωής" σημείωσε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως : σήμερα καλούμαστε να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Τότε ήταν η γέννηση, τώρα είναι η αναγέννηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε την τοποθέτησή του διαβάζοντας απόσπασμα από το χρονικό του μεγάλου ξεσηκωμού του Θανάση Πετσάλη Διομήδη. «Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι για να κηρύξουμε ευλαβικά την έναρξη των εργασιών για την επέτειο 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία» σημείωσε και επικεντρώθηκε σε μια ιστορική αναδρομή των προσπαθειών της χώρας «για να γίνουμε ισάξιοι των προηγμένων χωρών». Μάλιστα παραλλήλισε τον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία με την προσπάθεια που «ξεκινάει τώρα η σύγχρονη Ελλάδα να αναδείξει την αξία, την δημοκρατία και τον πολιτισμό της ».

Το στίγμα της σχετικά με τους εορτασμούς των 200 ετών από το 1821 έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, που μίλησε για περίοδο «ορόσημο για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα». "Η ολοκλήρωση μιας πορείας 200 ετών είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση. Για μια άσκηση αυτογνωσίας όχι να αναγνωρίσουμε όσα πετύχαμε αλλά και όσα χάσαμε" υπογράμμισε και έκανε λόγο για μια προσπάθεια «επανασύσταση» της Ελλάδας τον κόσμο. Στόχος είναι να «προσδιορίσουμε που θέλουμε να πάμε», ενώ επεσήμανε πως “καλούμαστε να διαμορφώσουμε τη νέα πατριδογνωσία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v