Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική της κυβέρνησης «νόμος και τάξη»

Οι φόβοι για νέο… Γρηγορόπουλο, οι «μπαχαλάκηδες» και τα ύποπτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τήρηση του νόμου και επιστροφή στη νομιμότητα, επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου. Αυστηροποιείται ο Ποινικός Κώδικας, πιθανή κοινοβουλευτική παρέμβαση Μητσοτάκη.

Η στρατηγική της κυβέρνησης «νόμος και τάξη»

Με καθημερινές παρεμβάσεις σε γειτονιές -κυρίως της Αθήνας- αλλά και σε Πανεπιστήμια, η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της σε θέματα ασφάλειας του πολίτη.

Οι κατηγορίες από την αντιπολίτευση και δη τον ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονες για το «νέο δόγμα περί νόμου και τάξης», με το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά ότι το μόνο που κάνει είναι να υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση περί αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας και επιστροφής στη νομιμότητα.

Με φόντο και την επικείμενη επέτειο του Πολυτεχνείου την Κυριακή, η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι». Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας το περασμένο Σάββατο, εξέφρασε τον προβληματισμό του μήπως κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο. Στο κυβερνητικό στόχαστρο βρίσκονται αφενός οι ομάδες των μπαχαλάκηδων, που τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου, «κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν χώρο ανομίας και παραβατικότητας» και αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ, που -κατά τις ίδιες πηγές- «κάλυπτε αυτές τις συμπεριφορές». Πεποίθηση στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στις «προσφιλείς του πρακτικές» και στο πλαίσιο αυτό στο… μικροσκόπιο έχουν μπει όλα τα «ύποπτα» στελέχη της Κουμουνδούρου και οι δηλώσεις τους.

Ανεξαρτήτως τούτου, η ηγεσία του υπουργείου, σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζουν την πρόθεσή τους να μην κάνουν πίσω ούτε στο ελάχιστο από «την τήρηση του νόμου», μέχρι να αποδώσουν -όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας- «τα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, τις γειτονιές στους κατοίκους τους και τις περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους».

Η διάταξη για τις τράπεζες

Από την άλλη, έμφαση η κυβέρνηση δίνει στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αυστηροποιούνται και ψηφίζονται σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής. Είναι πιθανόν να παρέμβει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος τις αλλαγές σε αμφιλεγόμενες διατάξεις του Κώδικα. Όπως αναφέρει στενός συνεργάτης του, πρόκειται για ρυθμίσεις απόλυτα εναρμονισμένες με τις προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας και αφορούν κυρίως την αυστηρότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των αποφυλακίσεων για πολυισοβίτες, της κατασκευής και της χρήσης εκρηκτικών υλών, των εισβολών σε δημόσια κτίρια, των επιθέσεων σε εφοριακούς, τη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σχετικά με τη διάταξη για τις τράπεζες και τον θόρυβο που έχει προκληθεί, όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν δίνεται ασυλία σε οιοδήποτε τραπεζικό στέλεχος. Η προτεινόμενη διάταξη -κατά την κυβερνητική ρητορική- παρέχει προστασία στους τραπεζικούς υπαλλήλους από τιμωρητικές πρακτικές, χωρίς να στερεί από τη Δικαιοσύνη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τη δυνατότητα να ασκούν τους αναγκαίους ελέγχους. Παράλληλα, κάθε ρύθμιση ή κούρεμα χρέους, λένε στην κυβέρνηση, θα ελέγχεται από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές και εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιος παραβίασε την προβλεπόμενη διαδικασία, θα τιμωρείται αυστηρά. Από την άλλη, οι συνετοί υπάλληλοι θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και να ρυθμίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η ρύθμιση είναι αναγκαία, «διότι τα προηγούμενα 4,5 χρόνια δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος που άφησε τις τράπεζες εγκλωβισμένες με περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ "κόκκινα" δάνεια, τους τραπεζικούς υπαλλήλους να φοβούνται να υπογράψουν ρυθμίσεις δανείων και τους δανειολήπτες αντιμέτωπους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v