Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την ερχόμενη Δευτέρα η ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Βουλή, παρουσία του πρωθυπουργού. Σήμερα τοποθετούνται οι εισηγητές και από αύριο θα γίνει συζήτηση ανά θεματική ενότητα.

Την ερχόμενη Δευτέρα η ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και πλέον ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια. Από σήμερα μέχρι την Παρασκευή τον λόγο θα πάρουν οι εισηγητές των κομμάτων και όσοι βουλευτές το επιθυμούν. Την ερχόμενη Δευτέρα, θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα είχαν πάρει στην προηγούμενη Βουλή πάνω από 180 θετικές ψήφους μπορούν να αναθεωρηθούν με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ωστόσο, όσα είχαν πάρει από 151 έως 179 θετικές ψήφους, χρειάζονται τουλάχιστον 180 «ναι» για να αναθεωρηθούν.

«Είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία 45 χρόνια που αλλάζουν άρθρα του Συντάγματος» επεσήμανε στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Αναφερόμενος στο έργο της επιτροπής για την αναθεώρηση, επεσήμανε πως υπήρξαν 70 ώρες τοποθετήσεων, 12 συνεδριάσεις και 148 παρεμβάσεις από τους βουλευτές.

Μιλώντας στη Βουλή, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας επεσήμανε πως «θα πρέπει πράγματι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δώσουν στη χώρα ένα ισορροπημένο νέο Σύνταγμα». Για να προσθέσει πως σε όλη αυτή τη διαδικασία «χρειάζεται ένας δημιουργικός στοχασμός, μια διαπραγμάτευση με επιχειρήματα».

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ύψιστη στιγμή στο πολίτευμα» επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Είπε πως στα χρόνια της κρίσης παράλληλα με το Σύνταγμα υπήρξε ένα «παρασύνταγμα» και ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπήρξαν νόμοι με ένα άρθρο, επέλαση στα δικαιώματα των εργαζομένων κ.α. Παράλληλα σημείωσε πως «θα ψηφιστούν μόνο οι διατάξεις που δεν άντεχε το πολιτικό κόστος η Νέα Δημοκρατία να μην τις υποστηρίξει».

Μετά την ομιλία του Γιώργου Κατρούγκαλου, πηγές της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας τόνιζαν πως από την αποτίμηση των δύο εισηγητών φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Σημείωναν πως «η ομιλία του εισηγητή της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα ήταν υπερβατική με έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ από την άλλη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε μια ομιλία με ιδεοληπτικά και κομματικά χαρακτηριστικά, που δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Οι ίδιες «γαλάζιες» πηγές ανέφεραν πως ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Νέα Δημοκρατία στη διαδικασία είναι το ότι παρέστη ο πρωθυπουργός στη Βουλή, αντίθετα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη χαμένη ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης αναφέρθηκε από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα επεσήμανε πως έτσι όπως τελικά γίνεται αυτή η αναθεώρηση, θα μπορούσε να αποφευχθεί, υπενθυμίζοντας πως θα χρειαστούν εννιά χρόνια για να μπορέσουν να ξαναγίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα.

Για σύγκλιση Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σε μία σειρά άρθρων έκανε λόγο από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας. Παράλληλα τόνισε πως «θέλετε ένα πιο αυταρχικό Σύνταγμα, που θα θωρακίζει πιο καλά την εξουσία του κεφαλαίου», ενώ εστίασε ιδιαίτερα σε διατάξεις που αφορούν εργασιακά δικαιώματα.

Τα φώτα πέφτουν πάνω στο άρθρο 32, που αφορά στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών. Για το συγκεκριμένο άρθρο είχε επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση στην προηγούμενη Βουλή και τώρα αρκούν 151 «ναι» για να αναθεωρηθεί. Το θέμα αυτό έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.

Η «γαλάζια» πρόταση προβλέπει έως πέντε ψηφοφορίες, με την πρώτη να απαιτεί 200 ψήφους, τη δεύτερη επίσης 200 ψήφους, την τρίτη 180, την τέταρτη 151 και την πέμπτη, απλή πλειοψηφία. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο και μετά εκλογή από τον λαό, κάτι που ωστόσο απορρίπτει η Ν.Δ.

Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για το άρθρο 56, που αφορά θέματα που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο. Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου έχει συνδεθεί με το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, το οποίο θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να μπουν δικλίδες ασφαλείας στο Σύνταγμα και από τη μορφή που τελικά θα πάρει το συγκεκριμένο άρθρο, θα αποφασίσει και την τελική του στάση. Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού χρειάζεται 200 «ναι» για να εφαρμοστεί.

Οκτώ συν ένα άρθρα για αναθεώρηση

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται πως βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 73, που αφορά στη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με συλλογή υπογραφών.

" Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως συζητά τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής και δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προκριθεί η σχετική διάταξη. "'Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε" σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ευρ. Στυλιανίδης, που στην ομιλία του αναφέρθηκε και στους βασικούς άξονες της προωθούμενης αναθεώρησης.

Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε πως “τα άρθρα που πρόκειται τελικά να αναθεωρηθούν είναι οκτώ και ίσως εδώ στην Ολομέλεια γίνουν εννέα”. Και συγκεκριμένα: το άρθρο 32 παρ.4 περί αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής, το άρθρο 62 περί βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 68 περί των εξεταστικών επιτροπών ως δικαιώματος και της μειοψηφίας, το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών, το άρθρο 96 παρ.5 περί στρατοδικείων, το άρθρο 101Α περί των ανεξάρτητων αρχών, το άρθρο 21 περί ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το άρθρο 54 παρ.4 για την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και ίσως το άρθρο 73, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό και η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, πρότασή μας, ως προς την οποία η ΝΔ δήλωσε πως δεν την αποκλείει.

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα είχαν πάρει στην προηγούμενη Βουλή πάνω από 180 θετικές ψήφους μπορούν να αναθεωρηθούν με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ωστόσο όσα είχαν πάρει από 151 έως 179 θετικές ψήφους χρειάζονται τουλάχιστον 180 “ναι” για να αναθεωρηθούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v