Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς «κουκούλα» η εξέταση των μαρτύρων στην προανακριτική για Novartis

Με πλειοψηφία η προανακριτική επιτροπή της Βουλής τάσσεται υπέρ της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων δια ζώσης και χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Κατά τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς «κουκούλα» η εξέταση των μαρτύρων στην προανακριτική για Novartis

Κατά πλειοψηφία η προανακριτική επιτροπή της Βουλής τάχθηκε υπέρ της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων δια ζώσης και χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά.

Υπέρ της σχετικής πρότασης τάσσονται σύμφωνα με πληροφορίες κόμματα που μετέχουν στην Επιτροπή (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση) και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ. To KKE σύμφωνα με πληροφορίες ζητά να καταθέσουν με τις πραγματικές ταυτότητες.

Ο νόμος για την προστασία προβλέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, όχι από τους βουλευτές φέρεται να είπε ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Γιάννης Μπούγας. Από τη Νέα Δημοκρατία ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε σύμφωνα με πληροφορίες πως “επιθυμούμε να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως έγινε από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά”.

“Θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος σημείωσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Σπύρος Λάππας, επισημαίνοντας σύμφωνα με πληροφορίες πως η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλει τον νομικό χώρο.

Να εξεταστούν πρόσωπο με πρόσωπο οι προστατευόμενοι μάρτυρες ζήτησε από το Κίνημα Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

 Να σημειωθεί πως είχαν υπάρξει αντιρρήσεις για τη διαδικασία και από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Με αλλοιωμένη φωνή από άλλη αίθουσα φέρεται πως ζητά να καταθέσει ο "Μάξιμος Σαράφης" , ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως άρνηση να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής διατυπώνει η "Αικατερίνη Κελεση".

Πηγές της προανακριτικής σημείωναν πως “η επιτροπή δεν θέλει να θίξει κανένα. Δεν θα ζητήσουμε όνομα και διεύθυνση των προστατευόμενων μαρτύρων”. Σημείωναν ωστόσο πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εμφανιστούν όπως ακριβώς και στην προηγούμενη κατάθεση τους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως “ο αστυνομικός που είναι υπεύθυνος, θα μας διαβεβαιώσει δύο πράγματα: ότι είναι τα ίδια πρόσωπα με αυτούς που έχουν λάβει την κωδική ονομασία και ότι η κατάθεση και αυτή τη φορά θα γίνει με τον ίδιο τρόπο”.

Σε ερώτημα τι θα γίνει αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες αρνηθούν να καταθέσουν οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως θα εφαρμοστεί κανονικά η νομοθεσία.

Στο μεταξύ, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως “η Νέα Δημοκρατία δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για να τους εκφοβίσει. Ο κ. Μητσοτάκης, όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στο εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να πάρει θέση: Στηρίζει τις παράνομες και αντιθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, νόμο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς;”.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως “από τη μία τα μέλη της ΝΔ λένε δημοσίως ότι θα «βγάλουν τις κουκούλες» από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέει μέσω «πηγών της» πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές.

Η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει ήδη βγει, είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v