Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Κάνατε τη χώρα Φαρ Ουέστ, φέρατε 4ο μνημόνιο στις συντάξεις

«Είστε με τα καλά σας; Τι ακριβώς κάνετε;» ρώτησε από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν στα νησιά. Ζήτησε την παραίτηση Χρυσοχοΐδη. Για το νέο ασφαλιστικό: «Αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο χωρίς Τόμσεν».

Τσίπρας: Κάνατε τη χώρα Φαρ Ουέστ, φέρατε 4ο μνημόνιο στις συντάξεις

Από το θέμα της δημόσιας ασφάλειας και τον «εμφύλιο» στα νησιά ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι η επικαιρότητα παρακάμπτει το αντικείμενο της Ολομέλειας, που είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Εσείς υποτίθεται θα φέρνατε την τάξη και την ασφάλεια και έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους. Με τις ιδεοληπτικές εμμονές σας, με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας, με την πρωτοφανή διαχειριστική σας ανικανότητα. Παράγετε ανασφάλεια και φόβο στον μέσο Έλληνα πολίτη. Νομίζετε ότι μπορεί κανείς να κυβερνά έναν λαό και μια χώρα χωρίς σχέδιο για τα μείζονα προβλήματα, αρκεί να έχει επικοινωνιακή πολιτική και στήριξη από τα Μέσα Ενημέρωσης», είπε.

Και πρόσθεσε: «Είχατε κάνει προεκλογικά και μετεκλογικά κεντρικό σας θέμα αυτό της ασφάλειας και αποδεικνύεστε η πιο ανίκανη κυβέρνηση να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών. Προσλάβατε 1.500 ειδικούς φρουρούς, χωρίς να τηρήσετε καμία διαδικασία ΑΣΕΠ και βεβαίως χωρίς να τους περάσετε από καμία εκπαίδευση. Τους δώσατε, όμως, όπλα να κυκλοφορούν στους δρόμους, για να δείξετε ότι αυξάνονται οι αστυνομικοί. Και κοντεύουμε να θρηνήσουμε θύματα. Πώς δίνεις όπλο σε ανεκπαίδευτους ανθρώπους να βγαίνουν στον δρόμο; Τη μία, χτυπήθηκαν από μπράβους της νύχτας και απώλεσαν το υπηρεσιακό τους. Την άλλη, ένας με πολιτικά βρέθηκε μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο με το όπλο παρατεταμένο να απειλεί να το χρησιμοποιήσει σε φοιτητές. Προχθές άλλος το χρησιμοποίησε, απέναντι σε πολίτη, του πυροβόλησε το αυτοκίνητο επειδή διαπληκτίστηκαν στον δρόμο. Είναι αυτή πολιτική για την ασφάλεια;

»Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε Φαρ Ουέστ. Και για να ολοκληρώσετε το σκηνικό της γενικευμένης σύγκρουσης, οργανώσατε προχθές απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Και γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών σκηνών βίας και πολεμικών συγκρούσεων. Ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης βίας. Είστε με τα καλά σας; Τι ακριβώς κάνετε; Ποιος έχει την ευθύνη γι' αυτή την εικόνα του εμφύλιου διχασμού; Ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών που διαμαρτύρονται; Ποιος έδωσε εντολή να τους φωνάζουν Τουρκόσπορους; Με αποφάσεις της ντροπής, όπως αυτή που έλαβε η με απευθείας υπαγόμενη στο Μαξίμου διοίκηση της ΕΡΤ, που απαγόρευσε στους δημοσιογράφους των περιφερειακών ραδιοσταθμών να ανεβάζουν τοπικές ειδήσεις, αν αυτές πρώτα δεν ελεγχθούν από τα κεντρικά στην Αθήνα. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Ούτε η ΥΕΝΕΔ δεν έβγαζε τέτοιες αποφάσεις».

Εσείς πανηγυρίζατε για την εκλογή του κ. Μουτζούρη

Ειδικά για τις αποστάσεις που κρατάει τώρα το Μαξίμου από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τους πανηγυρισμούς της ΝΔ για την εκλογή του πέρυσι τον Μάιο.

«Τα βάζετε τώρα με τον περιφερειάρχη. Μα μέχρι προχθές, εσείς δεν πανηγυρίζατε για την εκλογή του; Εσείς δεν λέγατε ότι βάφτηκε ο χάρτης μπλε; Δεν λέγατε ότι κερδίσατε 12 στις 13 περιφέρειες, όλες, με την εξαίρεση της Κρήτης; Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα έλεγε αυτά; Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για αυτές τις άθλιες εικόνες; Πού είναι οι υπουργοί της κυβέρνησης; Γιατί τους κρύβετε;

»Τα έκανε μπάχαλο ο Αυγενάκης στο ποδόσφαιρο, τον κρύβατε τον Αυγενάκη από τη Βουλή. Τον κρατάγατε όμως υπουργό. Τα έκανε μπάχαλο ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί σας συντονιστές στο προσφυγικό, τους αλλάζατε σαν τα πουκάμισα, τους κρατάγατε όμως υπουργούς. Πού είναι τώρα ο κ. Μηταράκης και ο κ. Κουμουτσάκος; Πού είναι ο κ. Χρυσοχοΐδης να μας μιλήσει για την τάξη και την ασφάλεια και για το υψηλό φρόνημα των αστυνομικών; Που όταν έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ, τους έλεγε τώρα δεν θα ντρέπεστε και θα έχετε το κεφάλι ψηλά.

»Θα έχει την ευθιξία να υποβάλει τη παραίτησή του; Αν όχι, τότε έρχεστε στα λόγια μας, ότι τη βασική ευθύνη γι' αυτό το μπάχαλο δεν την έχουν οι υπουργοί αλλά την έχει ένας και μόνον ένας. Ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης».

Ρατσιστική αθλιότητα η σύνδεση φυλακών με... κορωνοϊό

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε προχθές, προκειμένου να υπάρξει εθνικό σχέδιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. «Σας καλώ για ακόμη μια φορά: να πάρετε πίσω την ΠΝΠ της επίταξης, να απομακρύνετε άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά και να ανακαλέσετε τον σχεδιασμό δημιουργίας φυλακών για πρόσφυγες στα νησιά, δίπλα στις ήδη υπεράριθμες δομές».

Χαρακτήρισε δε, «ρατσιστική αθλιότητα» τη σύνδεση κλειστών φυλακών και... κορωνοϊού που επιχείρησε προ δύο ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Είναι η απόλυτη ντροπή της Ευρώπης αυτή η δήλωση», τόνισε.

Τα προεκλογικά ψέματα για τις συντάξεις

Ως προς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τα προεκλογικά ψέματα της ΝΔ, που βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια. «Τι ακριβώς κάνετε και εδώ; Τόσο καιρό μάς λέγατε ότι θα φέρετε αυξήσεις στις συντάξεις. Το πίστεψαν και οι συνταξιούχοι που παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις. Εσείς έχετε προβλέψει συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μικρότερη κατά 200 εκατ. το τρέχον έτος. Πώς γίνεται να δίνετε αυξήσεις δίνοντας λιγότερα; Θα μας τρελάνετε; Και πόσο πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να μείνει κρυφό; Εσείς νομοθετείτε μνημόνια, μετά το τέλος των μνημονίων. Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού».

Στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα βρέθηκε και η κατάργηση της 13ης σύνταξης. «Πέρυσι ψηφίσατε το νομοσχέδιο που φέραμε εμείς στη Βουλή για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ως μόνιμο μέτρο. Και για να είμαστε ακριβείς, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσο ανέβαινε η κλίμακα ήταν αναλογική, σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.  Η ελληνική οικονομία άντεξε και την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου και την επιστροφή της μόνιμης 13ης σύνταξης.  Επιδιώξατε τότε να στρέψετε εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσους δεν έλαβαν ολόκληρη τη σύνταξη αυτή.

»Την αποκαλέσατε "ψευτιά, προεκλογικό φιλοδώρημα". Την ψηφίσατε όμως και, παράλληλα, εξαγγείλατε τότε τη διατήρησή της, για να μη δυσαρεστήσετε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους σε κάποιο βαθμό πίστεψαν στις προθέσεις σας. Ή, τουλάχιστον, πίστεψαν ότι θα εισπράττουν τη 13η σύνταξη ανεξαρτήτως με το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Και σήμερα την καταργείτε, σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

Αυξήσεις μόνο σε κάποια golden boys

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε και το έτερο ψέμα, όπως είπε, της κυβέρνησης, περί αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης στις συντάξεις. «Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι το 2016 δεν θα δουν καμιά διαφορά. Οι αυξήσεις που τους τάζατε θα είναι λογιστικές, καθώς δεν θα υπερβαίνουν την προσωπική διαφορά με την οποία προστατεύτηκαν οι καταβαλλόμενες συντάξεις κατά τον επανυπολογισμό. Αυτοί που θα δουν μια μικρή αύξηση είναι μονάχα 70.000 περίπου από τα 2,5 εκατ. συνταξιούχων, αλλά και αυτή την αύξηση τους την έχετε πάρει εν μέρει από την άλλη τσέπη, με την κατάργηση της 13ης σύνταξης.  Και ποιοι είναι αυτοί που θα πάρουν τα 250 ευρώ, όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες και ακούμε στα κανάλια; Λίγα μεγαλοστελέχη πολυεθνικών, τραπεζών και ίσως κάποια από τα golden boys που φτιάχνετε στους δημόσιους οργανισμούς. Κι αυτό γιατί δεν μπορούμε να βρούμε ποιοι άλλοι εργαζόμενοι, με 40 χρόνια ασφάλισης όπως απαιτείται, να έχουν μέσο μισθό 3.500 ευρώ. Ξαναλέω: μέσο μισθό 3.500 ευρώ, στην Ελλάδα της δεκαετούς κρίσης».

4ο μνημόνιο χωρίς Λαγκάρντ και Τόμσεν

Για τις επικουρικές συντάξεις, τόνισε: «Οι αυξήσεις αφορούν τις συντάξεις πριν από το 2016, για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ. Στους οποίους δίνετε αυξήσεις με το ένα χέρι και με το άλλο τούς καταργείτε τη 13η σύνταξη. Συνολικά 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν μια ολόκληρη σύνταξη να κάνει φτερά και 1,7 εκατομμύριο θα δουν την αναλογική σύνταξη που τους είχαμε δώσει να εξαφανίζεται».

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την επαναφορά των κλάσεων στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών: «Εισάγετε την αποσύνδεση των εισφορών από το πραγματικό εισόδημα. Αρα, έχοντες και μη έχοντες στο ίδιο τσουβάλι».

Και κατέληξε: «Αν υπήρξε ποτέ στα διεστραμμένα μυαλά των δανειστών μας η σκέψη για 4ο μνημόνιο, αυτή τη μεταρρύθμιση θα είχε στον πυρήνα της. Αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό. Και το φέρνετε εσείς, με την υπογραφή Βρούτση-Μητσοτάκη και χωρίς να σας πιέζει κανένας Τόμσεν και καμία Λαγκάρντ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v