Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα ισχύσει για τις άδειες γονέων λόγω του λουκέτου στα σχολεία

Ενα μεικτό σύστημα που θα συνδυάζει χρήση κανονικής άδειας αλλά και παροχή διευκόλυνσης η οποία θα επιβαρύνει επιχειρήσεις και δημόσιο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι που έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.

Τι θα ισχύσει για τις άδειες γονέων λόγω του λουκέτου στα σχολεία

Μέτρα διευκόλυνσης των γονέων με χορήγηση αδειών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μετά το 14ήμερο λουκέτο στα σχολεία εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία, Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Βάσει του κεντρικού σχεδιασμού, η λύση αναζητείται στην εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος σύμφωνα με το οποίο, ένα μέρος της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος. Ένα άλλο μέρος, θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος.

Αρχικά, οι ημέρες της άδειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ανέρχονται σε 15. Βέβαια, χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν σπονδυλωτά, και ανάλογα με τις ανάγκες, και οι δύο γονείς, ώστε συνολικά, οι ημέρες άδειας να ανέρχονται σε 30 για μια οικογένεια με ανήλικα παιδιά, όπου εργάζονται και οι δύο γονείς.

Παράλληλα, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αναμένεται να προωθήσουν όπου είναι εφικτό την εργασία με ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας και τον συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκαν σήμερα και αφού εξέτασαν ενδελεχώς την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Οικονομία και στην κοινωνία, συμφώνησαν στα εξής:

1. Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.

2. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Τετάρτη.

Το σύνολο του παραγωγικού ιστού – Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – θα χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κορονοϊού. Απαιτείται, απ’ όλους μας, ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v