Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστιο σκάνδαλο τα ευτράπελα της τηλεκατάρτισης

Για πάρτι με τα προγράμματα κατάρτισης κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας καυτηριάζοντας τα ευτράπελα της τηλεκατάρτισης επιστημόνων από ορισμένα ΚΕΚ. «Ούτε Μ.Παρασκευή δεν μπορούμε να αγιάσουμε…», σχολιάζει ο Αλ. Χαρίτσης. Η απάντηση του υπουργείου.

ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστιο σκάνδαλο τα ευτράπελα της τηλεκατάρτισης

Παρά τους χαμηλούς τόνους που επιτάσσει η κορύφωση της Μ.Εβδομάδας, η αξιωματιή αντιπολίτευση παρενέβη στα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν από ορισμένα ΚΕΚ στη διαδικασία της, αμοιβόμενης από το κράτος, τηλεκατάρτισης των επιστημόνων.

Η αναφορά γίνεται σε καταγγελίες των ιδίων των επιστημόνων που παρέλαβαν από τα εν λόγω ΚΕΚ τηλε-ερωτήσεις είτε ακατάληπτες (όπως η “Σκοιλ Ελικικού Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν”), είτε σωστά διατυπωμένες που όμως, στη συνέχεια, οι διαχειριστές έδιναν την ένδειξη “λάθος” στις σωστές απαντήσεις είτε σε άλλα ευτράπελα.

Τσίπρας: Υπόλογος ο Μητσοτάκης για το πάρτι με τα προγράμματα κατάρτισης

Για «πάρτι των προγραμμάτων κατάρτισης με τα χρήματα που έπρεπε να δίνουν σε επιστήμονες», κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιρρίπτει την ευθύνη στον πρωθυπουργό.

«Η ΝΔ μας έχει συνηθίσει σε δεκάδες σκάνδαλα ιδιαίτερα τις εποχές που για τους πολίτες προβλέπει λιτότητα και ανέχεια», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παραθέτοντας σχετικές εικόνες, τονίζει: «σκάνδαλο όμως όπως το "Σκοιλ Ελικικού" και το "Μέτζη του νέουκτη", που αποτελούν το αποτέλεσμα του πάρτι των προγραμμάτων "κατάρτισης" με τα χρήματα που έπρεπε να δίνονται σε επιστήμονες, μόνο ο κος Μητσοτάκης και οι εντιμότατοι φίλοι του θα μπορούσαν να σκεφτούν και να πραγματοποιήσουν».

«Τώρα καταλαβαίνουν όλοι πού πάει το δημοσιονομικό μαξιλάρι με τα 37 δισ. ευρώ που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε και άφησε στη σημερινή κυβέρνηση», σημειώνει και προσθέτει πως «ο κος Μητσοτάκης είναι υπόλογος για όσα γίνονται σε μια περίοδο που υποφέρουν άνθρωποι». «Πρέπει να δώσει απαντήσεις και να αφήσει τα "ζαβαρακατρανέμια"... Και θα τον φέρω στη Βουλή, θέλει δε θέλει, να δώσει απαντήσεις. Καλή Ανάσταση!», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα, παρέμβαση έγινε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση (φωτό) με ανάρτησή του στα social media.

“Ούτε Μ. Παρασκευή δεν μπορούμε να αγιάσουμε με αυτή την κυβέρνηση”, σημειώνει και προσθέτει:

“Πέρα από τη μεγάλη επιχείρηση εξαπάτησης με το "μαξιλάρι" των 37δισ. που Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί χωρίς να λέει πώς και Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο το αφήνει ανέγγιχτο (την Κυριακή δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη του), η «αριστεία» και το «επιτελικό κράτος» θριαμβεύουν και αλλού.

Αυτό διαπιστώνουν χιλιάδες επιστήμονες καθημερινά που έρχονται σε επαφή με την προσβλητική εμπειρία της «τηλεκατάρτισης».

Προκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο που προσβάλλει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τη μεσαία τάξη, για την οποία δήθεν νοιαζόταν η κυβέρνηση, για να πλουτίσουν διάφορα κέντρα «αριστείας» με πλήρη κυβερνητική κάλυψη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να απολογηθεί για την εν λόγω υπόθεση και να εξηγήσει πώς συνδέεται η «εκμάθηση της επανεκκίνησης του υπολογιστή» με την ψηφιακή επανάσταση του 21ου αιώνα.

Παρά τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα στην εποχή της γενικευμένης ρεμούλας των κάθε λογής «κολλητών» και «ημετέρων»”.

Και καταλήγει ειρωνικά: “#Σκοιλ_Ελικικου”

Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας 

Απάντηση στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης έδωσε το Υπουργείο Εργασίας. 

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, «δεν περιμένει κανείς από τον κ. Τσίπρα να κατανοήσει πώς λειτουργεί η οικονομία, η αγορά και ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Οι Έλληνες πληρώσαμε, άλλωστε, πολύ ακριβά δίδακτρα επί 4,5 χρόνια, όσο ο ίδιος κυβερνούσε ανερμάτιστα τη χώρα.

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι τα προγράμματα τηλεκατάρτισης μέσω επιταγών κατάρτισης (voucher) έχουν θεσμοθετηθεί από το 2011 και χρησιμοποιούνται έκτοτε ως η διαφανέστερη μέθοδος, καθώς η επιλογή του παρόχου κατάρτισης γίνεται από τον ίδιο τον καταρτιζόμενο, επιτρέποντας στους ωφελούμενους εργαζόμενους, ή ανέργους, να επιλέξουν εκείνοι το αντίστοιχο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν αστοχίες, ιδίως αναφορικά με μη-επαρκή ΚΕΚ, θα αξιολογηθούν και θα διορθωθούν άμεσα.

Όσο για την εμμονή του κ. Τσίπρα με τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους, δύο τινά υπάρχουν: 

- είτε αγνοεί πλήρως ότι τα προγράμματα κατάρτισης των επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών υλοποιούνται με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, 
- είτε σπεκουλάρει με το ύψος των διαθεσίμων στο Ταμείο του Κράτους για να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. 

Μάλλον και τα δύο. Αλλά οι Έλληνες τον έχουμε μάθει.
Όλοι μαζί, ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε και θα βγούμε όρθιοι και από αυτή την κρίση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v