Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 5 άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για το δύσκολο καλοκαίρι

Το φόντο της δέσμης των μέτρων που ανακοινώθηκαν για τους επόμενους μήνες. Η «πειθαρχία»-«προσαρμοστικότητα» των πολιτών και η διάσωση των πιο «ευάλωτων» κλάδων. Οι διπλωματικές κινήσεις προς Βρυξέλλες και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Οι 5 άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής για το δύσκολο καλοκαίρι

«Βιώνουμε έναν πόλεμο. Κάνουμε τα πάντα για να βγούμε νικητές και θα το πετύχουμε. Προφανώς και δεν μπορούμε να μείνουμε αλώβητοι σε όλα από τη μεγάλη αυτή περιπέτεια, όμως κοιτάζουμε οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν εφήμερες και αναστρέψιμες». Με αυτά τα λόγια, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη περιέγραφε χθες τις συνθήκες στις οποίες καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση, με φόντο τη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια οι τέσσερις αρμόδιοι υπουργοί ανέπτυξαν το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετατροπή των επόμενων μηνών «σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο».

Η κατάσταση, όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι εύκολη, ωστόσο μέλημα της κυβέρνησης, με το πακέτο των προσωρινών μέτρων που ανακοινώθηκε, είναι στο τέλος της ημέρας η κοινωνία και η οικονομία να βγουν όρθιες. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός, μέσα από το δημόσιο μήνυμά του προς τους πολίτες, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, όσον αφορά τη στρατηγική του ενόψει του δύσκολου και σίγουρα πρωτόγνωρου καλοκαιριού που ξεκινά και η οποία συνοψίζεται στους ακόλουθους άξονες:  

1. Διαμοιρασμός των βαρών. «Ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας την κρισιμότητα των στιγμών. Έθεσε δε τον κάθε πολίτη ενώπιον των ευθυνών του, καλώντας όλους «να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη, που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό για την Ελλάδα».

2. Διάσωση της τουριστικής σεζόν. Ο πρωθυπουργός «μηδένισε το κοντέρ», λέγοντας πως «ό,τι πετύχουμε φέτος θα είναι κέρδος». Η τουριστική περίοδος ξεκινά στις 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, ενώ από την 1η Ιουλίου, ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping) και σταδιακά θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς προορισμούς. Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και θα ξεκινήσει το στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από 20 χώρες. «Όπλο μας είναι το διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης 

3. Στήριξη τομέων που ίσως δεν θα άντεχαν χωρίς την κρατική παρέμβαση, υπό τις παρούσες συνθήκες. Πέραν του τουρισμού, σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και η εστίαση, οι μεταφορές και ο πολιτισμός, με επιπλέον μέτρα στήριξης, ανάμεσα στα οποία και οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η μείωση του ενοικίου και της προκαταβολής φόρου, καθώς και η ενίσχυση της ρευστότητας. Αμφιλεγόμενο μέτρο εδώ είναι οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας, με την αντιπολίτευση να έχει ήδη αρχίσει να ασκεί έντονη κριτική, κάνοντας λόγο για μείωση των μισθών. «Ίσα ίσα, με το συγκεκριμένο μέτρο διασώζουμε θέσεις εργασίας και στο δίλημμα επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας, επιλέγουμε το δεύτερο», απαντούν από την κυβέρνηση.

4. Πίεση και διπλωματικές κινήσεις προς το εξωτερικό για ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του πακέτου οικονομικής στήριξης από τις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, ενώ διαρκές είναι το βλέμμα του στα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβει η χώρα μας από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Χθες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, με τον οποίο συμφώνησε πως η πρόταση Μέρκελ - Μακρόν πρέπει να αποτελεί την αφετηρία και για την πρόταση που θα καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

5. Συνέχιση με γρήγορους ρυθμούς του λοιπού κυβερνητικού έργου, με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει θέσει ως στόχο μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή 26 νομοσχέδια, όπως τα προσδιόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Για κάποιους, αυτό, σε συνδυασμό και με τη χθεσινή δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, αφήνουν το περιθώριο πολιτικών κινήσεων (π.χ. εκλογές) από το φθινόπωρο, όταν  και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα-γέφυρα που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες. Το πρωθυπουργικό επιτελείο, ως είθισται, το διαψεύδει κατηγορηματικά σε κάθε ευκαιρία, με ένα πάντως να είναι σίγουρο: ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v